E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Maliye Bakanı Şimşek: İşgücü piyasası reformunu öngörülen şekilde yaparsak bundan herkes kârlı çıkar!

Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye'de eğer biz işgücü piyasası reformunu, Ulusal İstihdam Stratejisi'nde öngördüğümüz şekilde yaparsak, bundan herkes kazançlı çıkar" dedi.

15.07.2014 - 14:04
Maliye Bakanı Şimşek:

Maliye Bakanı Şimşek:
İşgücü piyasası reformunu öngörülen şekilde yaparsak bundan herkes kârlı çıkar!


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'de eğer biz işgücü piyasası reformunu, Ulusal İstihdam Stratejisi'nde öngördüğümüz şekilde yaparsak, bundan herkes kazançlı çıkar. Biz daha çok istihdam sağlamak için bu reformu yapıyoruz, yapmamız lazım" dedi. 

Şimşek, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı'nda düzenlediği "Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2014 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Özelleştirme gelirleri ve Milli Piyango İdaresine ait şans oyunları lisansının özelleştirilmesine yönelik soru üzerine Şimşek, özelleştirmeden Hazine'ye yılın ilk 6 ayında yapılan transferlerin 5 milyar 300 milyon lira olduğunu söyledi. Bu konuda yıl sonu hedefinin 6,6 milyar lira olduğuna işaret eden Şimşek, "Dolayısıyla hedefleri rahat bir şekilde gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Yılın ikinci dönemindeki özelleştirme sürecine de değinen Şimşek, kendileri için önemli olanın, reform niteliğindeki adımlar olduğunu ifade etti. 

Örneğin, devleti kumar oyunları oynatmaktan, enerji üretiminden, dağıtımından çıkarmak istediklerini anlatan Şimşek, yılın ikinci yarısında da termik santrallerin özelleştirme sürecinin devam edeceğini bildirdi. 

Bakan Şimşek, özelleştirmeyi dönem dönem bazı Hazine mülklerinin satışında da kullandıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Yakın dönemde bu konuda bile maalesef bize çamur atılmaya çalışıldı. Neymiş efendim, biz özelleştirmeye bu mülkleri sattırarak, vergi kolaylıkları sağlıyormuşuz. Bu tamamen yanlış bir şey. Maliye Bakanlığı, Hazine mülkünü sattığı zaman hiç bir vergi söz konusu olmadığı gibi, 5 yıl boyunca da emlak vergisinden istisnadır. Halbuki Özelleştirme İdaresi sattığı zaman bir KDV alıyoruz, iki o 5 yıllık emlak vergisinden istisna da söz konusu değil." 

Şans oyunlarının özelleştirilmesi 

Şimşek, Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi sürecinin de çok şeffaf şekilde ilerlediğini söyledi. 

Söz konusu özelleştirmede fiyat üzerinde yorum yapmasının doğru olmayacağını vurgulayan Şimşek, "Çünkü bizim Milli Piyango'ya ilişkin bir rezerv fiyatımız var, komisyonun belirlediği bir fiyat var. Onun altına satamayız, satmayız, bu bir. İkincisi, fiyatı piyasa belirler ama şunu söyleyebilirim. Hiç bir yerde, hiç bir ülkede olmadığı kadar bu süreç, şeffaf şekilde götürülecek, televizyon ekranları önünde herkese sorulacak" ifadelerini kullandı.

Mevzuatta öngörülebilirlik olmadığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Şimşek, buna katılmadığını, mevzuatta önemli iyileştirmeler yapıldığını ifade etti. 

Ulusal İstihdam Stratejisi çok önemli bir reform

Bakan Mehmet Şimşek, esnek çalışma modellerine yönelik soruları yanıtlarken de Ulusal İstihdam Stratejisi'nin çok önemli bir reform olduğunu söyledi. 

Türkiye'de işsizliği çok daha aşağılara çekmek ve ekonomiyi büyütmek istediklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti: 

"Dünyanın önde gelen ülkeleri OECD üyeleridir. OECD üyelerine baktığınız zaman hemen hemen tamamında bizden çok daha makul bir işgücü piyasası mevzuatı var. Yani Türkiye, OECD ülkeleri arasında en katı işgücü piyasası mevzuatına sahip. OECD ülkeleri arasında bu işgücü piyasasındaki katılıklar, yani işe alma ve işten çıkarmanın maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle haftalık imalat sanayinde çalışma sürelerinin en uzun olduğu ülkelerden biriyiz. Yani Türkiye'de eğer biz işgücü piyasası reformunu, Ulusal İstihdam Stratejisi'nde öngördüğümüz şekilde yaparsak, bundan herkes kazançlı çıkar. Çünkü istihdam artacak. Biz daha çok istihdam sağlamak için bu reformu yapıyoruz, yapmamız lazım." 

"100 bin şirketin fişlendiği iddiaları kesinlikle yalan" 

Bir gazetecinin, "100 bin şirketin Maliye Bakanlığı tarafından fişlendiği iddiaları var. Bu konuya açıklık getirir misiniz?" sorusu üzerine de Şimşek, şöyle konuştu: 

"Bu haberleri biz yalanladık. Biz artık bu konularda yazılıp çizilenlere ilişkin tekzip yayınlamaktan yorulduk, açık ve net olarak söylüyorum. Hiç bir şirketimize ilişkin bizim başka türlü bir yaklaşımımız söz konusu olamaz. Denetimler 3 çerçevede yapılıyor. Bir denetim planı hazırlanıyor sektörel anlamda, o çerçevede yapılan denetimler var. Risk analiz sistemimiz var, ondan çıkan çıktılar çerçevesinde yapılan denetimler var. En sonda da ihbar ve şikayetlere dayalı denetimlerimiz var. Şunu görmemezlikten gelmeyin, denetim kapasitemizi neredeyse 3'e katlamış durumdayız. VDK'yı yeniden yapılandırdığımız günden bu yana vergi denetim kapasitesini artırmışız ve bu artış devam edecek. 

Eğer siz 77 milyonun hakkını tam ve zamanında ödüyorsanız, vergi denetiminden niye korkulsun ki?. Aynı mecralarda, 'Yandaş denetlenmiyor' deniliyor. Bir taraftan da 'Denetlendi, vergisi uzlaşmada silindi' deniliyor. Bu nasıl bir ikilem, bu nasıl bir yaklaşım? Uzlaşma müessesesi 1960'tan bu yana bu ülkede var, uygulanıyor. Keşke yargı sistemimiz daha hızlı çalışsa, davalar bir iki ayda sonuçlansa da biz o zaman bu uzlaşma sistemini kaldırmaya dünden razıyız. Biz büyük bir camiayız Maliye olarak. Her şeyimiz mükemmeldir, hiç bir raporda hatamız yoktur diyemeyiz, bunu daha önce de söyledim ama bu hataları en aza indirmek için de ciddi reformlar yaptık."
aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşsizlik oranları açıklandı!
İşsizlik oranı Mart, Nisan, Mayıs aylarını kapsayan Nisan döneminde yüzde ...
ALTINDA SON DURUM NE? - Altın Fiyatı ve Piyasa - Günlük Döviz - Altın Fiyatları 15.07.2014
Altın Fiyatlarında SON DURUM - Altın Fiyatları 15.07.2014 - Altın Fiyatı ...
Dünya Kupası laneti Almanya'yı da vuracak mı?
Almanya’nın kazandığı Dünya Kupası ülke ekonomisine ‘uğursuzluk’ getirebilir. ...
 
Binlerce emekliye şok! SGK Danıştay'ı dinelemedi ve...
SGK, Danıştay kararına rağmen her ay binlerce emeklinin maaşından kesinti yapmaya devam ediyor
Altın Fiyatlarında Beklenmeyen Dalgalanma! İşte Son Durum...
Altı fiyatları dalgalanmaya devam ediyor.Son 4 ayın zirvesinde olan altın ...
Altın Fiyatlarında Son Durum! Altın Fiyatları - Çeyrek Altın Ne Kadar Oldu?
Altında son durum ne? Ne kadar yükseldi? Altın fiyatlarında son durum ...
 
Yargıtay'dan Elektrik Abonelerini Üzecek Şok Karar!
Bolu Barosu'na kayıtlı avukat Reşat Bulut'un elektrik faturalarına yansıtılan ...
Kredi çekeceklere kötü haber! Bankalar bundan böyle...
MB anketine göre bankalar yılın 3. çeyreğinde işletmelere kullandırılan ...
Dikkat... Bayram sonrası bilet fiyatları uçacak!
Ucuza seyahat etmek istiyorsanız hemen rezervasyon yaptırın ve uçak biletinizi alın.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
döviz
Torku Konyaspor
Eczacıbaşı
haşim kılıç
İstihdam
Ankara
Necmettin Erbakan
zonguldak maden
saldırı