Grönland'daki buz tabakasının geçen yıldan yaklaşık 19 milyon ton daha fazla eridiğine dikkat çeken ABD kar ve buz veri merkezinden uzman Mark Serreze, "Kuzey Kuzbu alarm veriyor" diyerek Artik denizindeki buzul hacminin bu yaz sonunda dört yıl öncesine göre yarıya indiğini ve beş yıl içinde denizde buzul kalmayacağını ifade etti.
NASA iklim uzmanı Jay Zwally, "Erime bu oranda devam ederse, Artik Okyanusu 2012 yazı sonunda yaklaşık buzdan arınmış olacak. Bu önceki tahminlerin çok üstündedir." dedi.
"Artik, iklim ısınmasında, kömür madenindeki kanarya kuşu olarak adlandırılıyordu." diyen Zwally, "Şimdi iklim ısınıyor, kanarya öldü. Kömür madenlerinden kurtulmanın zamanı geldi." şeklinde konuştu.
Kömür, petrol ve diğer fosil yakıtların yanmasıyla karbon dioksit ve diğer sera gazlar meydana geliyor, bunlar insanın sebep olduğu küresel ısınmada başrol oynuyor. Son günlerde, Endonezya'nın Bali şehrinde çeşitli hükümetlerden diplomatlar, bu gazlara daha sıkı limitler getirilmesi için yeni bir iklim anlaşmasının ana hatlarını meydana getirmeye çalışıyorlar.
Kuzey Kutbu'nda meydana gelen değişiklerin dünyanın geri kalanına önemli etkileri olduğu düşünülüyor. Buzulların hızla erimesiyle deniz seviyesi yükseliyor ve az deniz buzulunun olması sebebiyle kış mevsiminde daha fazla ani değişiklikler meydana geliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |