Konya’nın Akşehir ilçesi ve çevresinde ihracatlık kiraz alan bir firmanın sahibi Adnan Görümlü, geçen yıl fazla üretim yüzünden ağaçların yorgunluğu, aşırı sıcaklar ve arıların tam çalışamaması gibi etkenler nedeniyle bu yıl kirazda rekoltenin çok düştüğünü söyledi.
Ürünün az olmasına rağmen kalitenin beklenen düzeyde iyi olmadığını ifade eden Görümlü, şunları kaydetti:
"Aslında Napolyon kirazların İç Anadolu’da (Akşehir ve Sultandağı ile çevresinde) Temmuz ayının girmesiyle toplanmaya başlaması gerekiyordu. Bu zamana kadar kiraz, suyu alır irileşir ve yüksek kaliteye ulaşırdı. Bu yıl küresel ısınmanın etkisiyle kirazlar erken olgunlaştı ve yaklaşık 15 gün erken hasat edildi. Bu durum kaliteyi düşürdü. Bir de buna hasatta yaşanan bazı sıkıntılar eklenince ihracatçı firmalar sorun yaşadı. Üreticiler, kirazı kararana kadar bekletip öyle hasat ediyor. Kararmış kiraz da yurt dışında talep görmüyor. İşin doğrusu, kirazın 3 kademede hasat edilmesi. Yani önce ağacın üstü, ardından ortası ve son olarak alt dalları toplanmalı."
Firma olarak İsveç, Hollanda, İtalya, İngiltere, Rusya ve Avusturya’nın aralarında bulunduğu birçok ülkeye kiraz ihraç ettiklerini belirten Görümlü, "Bu yıl fiyatlar da yüksek oluştu ancak yine de pazarlama becerimizle Türk kirazını yurt dışına gönderdik. Verim düşüklüğü bu yıl ihracatı da olumsuz etkiledi. Normalde yıllık 50-55 bin ton kiraz ihraç eden Türkiye, bu yıl 20-25 bin ton ihracatta kalacak" dedi.
Akşehir’de normal şartlarda yıllık 13-15 ton kiraz üretildiğini vurgulayan Karaman, "Bu yıl 2-3 bin ton arasında verim alındı. Üretici azlığına üzülüyor ancak kirazın fiyatına da seviniyor. Geçen yıl oldukça ucuza giden Napolyon kirazının kilosu çiftçiden bu yıl 4-4,5 YTL’den alındı. Toptan fiyat için bu rakamlar oldukça iyi" diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|