NASA'nın Artemis II görevi kapsamında Ay'a doğru yol alan dört astronot, 6 Nisan 2026 Pazartesi günü itibarıyla insanoğlunun Dünya'dan ulaştığı en uzak mesafe rekorunu kırdı.
1970 yılındaki Apollo 13 görevinden bu yana geçilemeyen bu sınır, Orion uzay aracının Ay'ın arka yüzüne gerçekleştirdiği uçuşla resmen geride bırakıldı.
56 YILLIK REKOR KIRILDI
Artemis II mürettebatı (Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch ve Jeremy Hansen), Pazartesi günü öğle saatlerinde Apollo 13'ün 248.655 millik (yaklaşık 400.171 km) rekorunu egale etti.
Uzay aracı, Ay'ın yerçekimi etkisine girerek Dünya'dan yaklaşık 252.760 mil (yaklaşık 406.776 km) uzaklığa ulaştı. Bu mesafe, bir önceki rekorun yaklaşık 4.100 mil üzerine çıkılması anlamına geliyor ve insanlı bir uzay aracının şimdiye kadar ulaştığı en derin uzay noktası olarak tarihe geçti.

AY'IN ARKA YÜZÜNDE TARİHİ GÖZLEMLER
Orion uzay aracı, Ay'ın yüzeyine yaklaşık 4.070 mil (6.550 km) yaklaşarak stratejik bir yakın geçiş gerçekleştirdi. Bu süreçte astronotlar, Ay'ın Dünya'dan görünmeyen "arka yüzünü" çıplak gözle inceleyen ilk insanlar olma şansını yakaladı.
Yaklaşık yedi saat süren gözlem periyodu boyunca mürettebat; kraterleri, ay düzlüklerini ve gelecekteki iniş bölgelerini fotoğraflayıp kayıt altına aldı. Ayrıca ekip, Ay'ın ufku üzerinden "Dünya'nın Doğuşu" (Earthrise) görüntüsünü modern teknolojiyle yeniden canlandırma denemesi yaptı.

DÖNÜŞ YOLCULUĞU VE GÖREVİN ÖNEMİ
1 Nisan 2026'da fırlatılan Artemis II, Ay'ın etrafında tam bir tur atıp serbest dönüş yörüngesini (free-return trajectory) kullanarak Dünya'ya yöneldi.
Toplamda yaklaşık 10 gün sürmesi planlanan görevin son aşamasında Orion kapsülünün, San Diego açıklarında Büyük Okyanus'a inmesi bekleniyor. Bu başarılı deneme, 2027 yılında Ay'ın güney kutbuna insan indirmeyi hedefleyen Artemis III görevi için en kritik basamağın aşılması anlamına geliyor.
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...