E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Korkutan beklenti! Enflasyonda son 20 yılın zirvesine çıkacak 

Reuters'ın ekonomistler arasında yaptığı ankete göre, ocak ayında tüketici enflasyonunun asgari ücret zammı ve artan enerji fiyatları nedeniyle yüzde 46,68'e yükselerek yaklaşık 20 yılın zirvesine ulaşması bekleniyor.

28.01.2022 - 18:06
Korkutan beklenti! Enflasyonda son 20 yılın zirvesine çıkacak

Reuters’ın enflasyon anketine göre, asgari ücret zammı ve artan enerji fiyatları nedeniyle Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) ocak ayında son 20 yılın zirvesi olan yüzde 46,68’e yükselmesi bekleniyor.

Aylık enflasyonun ise yüzde 9,80 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor, tahminler yüzde 6,9 ila yüzde 13,72 bandında yer alıyor.

17 ekonomistle gerçekleşen ankette ocak ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 40 ila yüzde 52,19 arasında değişiyor. TÜFE en son Nisan 2002 döneminde yüzde 52,7 artış kaydetmişti.

ENERJİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ENFLASYONU TETİKLİYOR
Artan enerji maliyetleri paralelinde 2022 yılından geçerli olmak üzere değişik abone grupları için elektrik tarifelerinde yüzde 52 ile yüzde 125 arasında; doğalgazda ise yüzde 15 ile 50 arasında değişen oranlarda artışa gidildi. Akaryakıt fiyatları da artışta.

Asgari ücret yüzde 50 seviyesinde arttırılırken sigara ve alkol grubundan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 47 artırıldı.
Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan anketteki soruya verdiği yanıtta politika faizinin arttırılmayacağı varsayımıyla önümüzdeki dönemde enflasyon seviyesinin reel faizi eksi bölgeye itmeye devam edeceğini belirtti.

Erkan, “Enflasyonun yıl içinde yüzde 50’yi aşacağını öngörüyoruz. Şubat ve Mart ayında yüksek gerçekleşen enflasyonun ardından zirve noktasının mayıs ayında olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

ENFLASYON RAPORUNDA ‘LİRALAŞMA’ VURGUSU

Geçen sene Nisan ayına kadar yedi aylık yükselişin ardından tüketici enflasyonu mayısta tam kapanma tedbirlerinin etkisiyle yüzde 16,59’a düşmüştü. Ardından enflasyon belirgin bir yükseliş eğilimine girdi ve TL’deki rekor değer kaybının etkisinin fiyatlara yansıması ile Aralık’ta yüzde 36,08’e yükseldi.

Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporunda 2022 için enflasyon tahminini yüzde 11,8’den yüzde 23,2’ye çekerken, politikaların tamamının “liralaşma” için kullanılacağını belirtti.

MERKEZ MAYISTA ZİRVE BEKLİYOR
Üretim ve cari dengenin enflasyonun düşürülmesine katkı sağlayacağını belirten TCMB’nin enflasyon raporunda paylaştığı grafik enflasyonun ocakta yüzde 50’ye yaklaşabileceğine, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yüksek seyredeceğine, mayıs ayında ise yüzde 55’e yaklaşarak zirve yapacağına işaret ediyor.

Reuters anketinde 2022 yılsonu enflasyon tahmin medyanı ise yüzde 35 seviyesinde oluştu. Tahminler yüzde 27,60 ila yüzde 42 bandında yer aldı.

Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş hem artış yönlü etki eden daha aktif bir politika izlemeye başlarken Türkiye ekonomideki problemleri bir kez daha kamu kontrolünün daha çok olduğu bir kur politikası ile çözmeyi deniyor.

MÜDAHALELER OCAK’TA AZALARAK SÜRDÜ
Ekonomide enflasyon sorunu büyürken, politikaların sürdürülebilirliği ve kamunun artan döviz riskine ilişkin Reuters bir analiz de yayımladı.

Bankacıların öncü verilerden yaptığı hesaplamalara göre, Aralık ayında başlayan Merkez Bankası (TCMB) rezervleri kaynaklı müdahaleler Ocak’ta da devam etti ancak bu miktar azaldı. Bankacıların hesaplamalarına göre rezervler geçen hafta olması gerekenden 600 milyon dolar ile 1 milyar dolar daha az arttı. Yine bankacılara göre tutar kurdaki istikrarlı seyir için kullanıldı.

Bankacılar Ocak’ta döviz için ihtiyaç olan arzın miktarının sonuncusu Aralık’a gerçekleşen belirgin müdahalelere göre “çok daha düşük” tutarlara gerilediğini belirtiyor. Burada da bankanın yeni uygulamaya aldığı, ihracatın yüzde 25’i ve gayrimenkul alımı dahil vatandaşlık döviz gelirlerinin tamamının TCMB rezervlerine kazandırması uygulamaları belirleyici.

Bu nedenle bankacılara göre artık TCMB rezervlerinden ne kadar kullanıldığının hesaplanması daha zor. KKM ve ihracatçıların döviz alımları gibi veriler için hala ekonomi yönetimi ya da siyasilerin bu verileri telafuz etmesine de ihtiyaç duyuyor.

Dolar/TL 13.5 etrafında çok dar bit bantta adeta sabitlenirken siyasiler 18’ün üzerindeki tarihi zirvelerden düşüşü “kurdaki köpük alındı” olarak yorumluyor ve sırada enflasyon düşüşü olduğunu söylüyorlar. Dolar/TL’de sert hareketlerin ardından oldukça stabil seyrediyor.

Bu tarz döviz kuru rejimleri başka ülkelerce de uygulanıyor. İngilizce olarak “dirty float” ya da “managed regime” adı verilen bu sistemlerde kur üzerinde kamu kısmen yada tamamen belirleyici. Bankacılar kamunun döviz riskindeki ve işlemlerindeki payının artmasıyla birlikte Türkiye’de de artık bu rejimlerin bir benzerinin oluştuğunu düşünüyor.

Kabul görmüş iktisat teorilerini benimseyen ekonomist ve akademisyenlerin neredeyse tamamı mevcut politikaların sürdürülebilir olmadığını ya da başarı şansının düşük olduğunu belirtiyor. Bazı akademisyenler ise uygulamaların bir “iktisat politikası bile sayılamayacağı” eleştirileri getiriyor.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Refet Gürkaynak, “Kur korumalı mevduat (KKM) ilk getirildiğinde ertesi gün erken seçim bekliyordum…. bu uygulama adeta bir saatli bomba gibi duruyor. Saatli bomba patlamadan önce hemen seçime gideceklerini sanıyordum. Bunu yapmadılar… Eğer sorunu çözdük zannediyorlarsa benim korktuğumdan daha kötü durumdalar… Biz kuru 8’den 18’e çıkardık ve 13’e düşürdük diye seviniyoruz. Olacak iş değil bu. Türkiye doğru yönetilmiyor” dedi.

TCMB Aralık ayında 20 milyar doları bulan doğrudan ve dolaylı müdahaleleriyle zaten negatifte olan swap hariç döviz rezervi eksi 60 milyar dolara geldi.

ETİKETLER:
Enflasyon
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sebzeye kar zammı! Yüzde 50...
İstanbul'da haftanın başından bu yana etkili olan yoğun kar yağışından ...
Yıllık kira artış oranları belli oldu
BETAM'a göre, İstanbul'da yıllık kira artış oranı yüzde 84.6 olurken, ...
Bakan duyurdu: Yüzde 9'a indirdik
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Hazine'ye ait tarım arazilerini ...
 
Azerbaycan ihracat için yeni şart getirdi
Türkiye'den Azerbaycan'a ihraç edilen ürünlerde bitkisel hastalık tespit ...
Türkiye'ye rekor doğal gaz sevkiyatı
Gazprom, Türkiye'ye Mavi Akım boru hattı üzerinden geçen yıl 15,98 milyar ...
Kar sonrası kaportacılarda yoğun mesai
İstanbul’da kötü hava durumu kazalara yol açtı. Kazalarda hasar alan araçlar ...
 
MSB duyurdu: Askerlik yerleri belli oldu
Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, 2022 askerlik yerleri ve tarihleri belli oldu.
Bakan Adil Karaismailoğlu: İstanbul'da sınıfta kaldılar!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'daki kar esaretiyle ...
Yeşillik fiyatları cep yakıyor
Soğuk hava dalgası nedeniyle tezgaha gelemeyen yeşillik, var olanların da fiyatını yükseltti.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
dolar
Gurbangulı Berdimuhamedov
fatih terim
yunanistan
Kızılyıldız
big ben
premier lig
tekne