E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Katalonya geleceğini oyladı! 

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde yapılan seçimlerde oy kullanma işlemi sona erdi.

28.09.2015 - 09:11
Katalonya geleceğini oyladı!

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde yapılan seçimlerde sandık başı anket sonuçlarına göre, bağımsızlık yanlısı "Junts pel Si" ve "CUP" partileri oyların yüzde 49,8'ini aldı.

Buna göre, 135 sandalyeli Katalan parlamentosuna, "Junts pel Si" 63-66, "Ciudadanos" 19-21, "Catalunya si que es pot" 12-14, "Katalonya Sosyalist Partisi" (PSC) 14-16, "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) 11-13, "Katalonya Halk Partisi" (PPC) 9-11, "Katalonya Demokratik Birlik" (UDC) 0-3 milletvekili soktu.

Seçimlerde CUP'un beklenenden fazla milletvekili çıkarttığı görüldü.

Partilerin aldıkları oy yüzdelerine bakıldığında, bağımsızlık isteyen "Junts pel Si" (yüzde 40,7) ile "CUP" (yüzde 9,1) oyların yüzde 49,8'ini aldı. İspanya'dan ayrılmaya karşı çıkan diğer siyasi partiler ise diğer oyları bölüştü. 

Uzmanlar, seçimlerin ardından ilk yorumlarında, bağımsızlık yanlılarının Katalonya parlamentosunda çoğunluğu elde ederek, en azından bağımsızlık sürecini hayatta tutmayı başardıklarını belirtti.

Öte yandan CUP partisinin adayı Antonio Banos, twitter hesabından "Adios Papa" (gülü güle baba) adlı şarkı eşliğinde "İspanyol devletine adanmıştır. Düşmanlık olmaksızın, güle güle" yazılı mesaj gönderdi.

"AYRIMCILIK STRATEJİSİNİN BAŞARISIZLIĞI"

Katalonya'daki seçimlerde bağımsızlık yanlısı "Junts pel Si" partisinin 62 milletvekili çıkarması ve oyların yüzde 39,5'ini almasının İspanyol hükümetince "ayrımcılık stratejisinin başarısızlığı" olarak değerlendirildiği belirtildi.

İspanyol resmi haber ajansı EFE'nin haberinde, İspanya hükümet yetkililerinin, Katalonya seçimleriyle ilgili yaptıkları ilk değerlendirmede, "Junts pel Si, bu sonuçlarla ne Katalan parlamentosundaki sandalye sayısında ne de oy oranında Katalan toplumunun yeterli desteğini arkasına alamamıştır. Junts pel Si ittifakının siyasi partileri CDC ve ERC, 2012 yılındaki seçimlerden çok uzak sonuçlar almıştır. Katalanlar, bağımsızlık girişimlerine direnen çoğulcu bir toplum olduğunu bir kez daha göstermiştir" görüşünü dile getirdiği kaydedildi.

Hükümet kaynaklarının ayrıca "Junts pel Si" partisinin 62 milletvekili çıkarması ve oyların yüzde 39,5'ini almasının İspanyol hükümetince "ayrımcılık stratejisinin başarısızlığı" olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Öte yandan Katalonya seçimlerini genel başkanı olduğu Halk Partisi'nin (PP) Madrid kentindeki merkez binasında takip eden İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, yarın parti yönetim kurulunu toplayarak Katalonya seçimlerinin analizini yapacağı öğrenildi.

ntv

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mina'da 169 İranlı hacı yaşamını yitirdi!
Mina'daki izdihamda hayatını kaybeden İranlıların sayısının 169'a yükseldiği bildirildi.
Putin'den 'eğit-donat' tepkisi!
Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşme öncesinde, ...
Katalonya'da oy kullanma işlemi bitti!
İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da gerçekleşen seçimleri, sandık başı ...
 
Davutoğlu Ruhani ile görüştü!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta İran ...
Obama ile Castro bir araya geliyor!
ABD Başkanı Obama’nın, Küba Devlet Başkanı Castro ile New York’ta düzenlenen ...
Kobani'de mayın patladı: 8 çocuk yaralı!
Suriye'nin Kobani kentinde mayın patlaması sonucu yaralanan 8 çocuk Türkiye'de ...
 
'Herkül' uçağı Ankara'dan havalandı!
Aralarında Mekke'de hac ibadetlerini yerine getirdikleri sırada hastalanan ...
Fransa'dan 'operasyon' yorumu!
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, dün geceki operasyonda, ülkesine ait 6 ...
'Volkwagen' skandalında yeni gelişme!
Volkswagen yönetiminin, skandala neden olan emisyon yazılımını satan Bosch'un ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
borsa istanbul
şampiyonlar Ligi
Acun Ilıcalı
Beyaz Saray
Mersin İdmanyurdu
mehmet özkan
Kırgızistan
Numan Kurtulmuş