E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kamu Hisseleri Haraç Mezat Satılıyor İşte Sudan Ucuz Telekom!

Özelleştirme İdaresi, Telekom'daki kamu hisselerini şaşırtıcı bir fiyatla satışa çıkardı. Hesap, hâkim ortak Oger'in üç yılda yaptığı yatırımları ve şirketteki gelişmeleri yok saymanın ürünü.

27.04.2008 - 04:45
Kamu Hisseleri Haraç Mezat Satılıyor

Dünya para ve sermaye piyasaları global krizle sarsılırken ve her ülkede halka arzlar iptal edilirken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Türkiye'nin en değerli şirketlerinden Türk Telekom'daki (TT) kamu hisselerinin bir bölümünü daha 'apar topar' ve 'sudan ucuz' bir fiyatla satışa hazırlanıyor. Yarın satışı için ön talep toplanmaya başlanacak Türk Telekom'un yüzde 15 hissesinin yüzde 65'lik bölümü yabancı yatırımcılara 'kelepir ötesi bir fiyat'la gidecek.
Türkiye'nin en büyük halka arzlarından biri olması beklenen bu satışta hisselerin yüzde 30'luk bölümü küçük yatırımcı ve PTT ile Türk Telekom çalışanlarına, yüzde 3'ü alım gücü yüksek yatırımcılara, yüzde 2'si de yurtiçi kurumsal yatırımcılara ayrıldı. Halka arzın yüzde 65'lik kısmı ise yurtdışı yatırımcıların.
Halka arza aracılık edecek olan kurumların analistleri, Türk Telekom gibi büyük bir şirketin Türk ve dünya piyasalarının 'toz duman' olduğu bir dönemde halka arzının yanlış olduğu fikrinde birleşiyor. Analistlerin birleştiği bir başka konu ise fiyatının 'çok ucuz' olması.

Turkcell'e göre çok ucuz
Özelleştirme İdaresi yaptığı açıklamada TT için halka arz fiyatı olarak 3,90-4,70 YTL belirledi. Türk Telekom'un piyasa değeri her iki fiyatla (alt ve üst) yapılan hesaplamaya göre 13,5 milyar YTL ile 16,5 milyar YTL arasında. Buna karşın yine bir telekom şirketi olan Turkcell'in piyasa değeri ise son fiyatlarla 23 milyar YTL. Yani neredeyse bir katı. Halka arz fiyatına göre TT'nin Fiyat/Kazanç Oranı 6.5. Şu anda İMKB'de ortalama Fiyat/Kazanç 8.5-9 arasında değişiyor. Turkcell'in Fiyat/Kazançı ise 13,3. Yani buna göre de Türk Telekom bedavaya satılıyor.

Çok kârlı bir şirket
Her iki şirketin 2007 performansları da TT için neden 'sudan ucuza satılıyor' denildiğini açıkça ortaya koyuyor. 2,2 milyar YTL sermayesi bulunan Turkcell 2007 yılını 1,7 milyar YTL net kârla tamamladı. Oysa ki 3,5 milyar YTL sermayesi bulunan TT'nin aynı dönemdeki net kârı ise 2,5 milyar YTL. Altyapısını önemli ölçüde yenileyen ve bünyesinde 5 milyon ADSL abonesi barındıran TT'nin kârının önümüzdeki dönemde çok daha hızlı artması bekleniyor.
Bu arada Türk Telekom'un iştirak portföyünde Turkcell'in her geçen gün büyüyen rakibi Avea'nın yüzde 81 hissesinin bulunması da artı bir değer yaratıyor.

Neden ucuza satılıyor?
Türk Telekom'un düşük bulunan halka arz fiyatını şaşkınlıkla karşıladıklarını söyleyen analistler, 'neden bu kadar ucuz fiyata satılıyor' sorusuna şu yanıtları verdi:
"Telekom'un halka arz çalışması uzun süredir devam ediyor. İlk aşamada da bu tarz büyük arzlarda yurtdışı piyasalardan talep toplanır. Telekom'un da şimdiden yurtdışı satışı tamamlanmıştır. Yani ya yurtdışında yapılan temaslarda global kriz nedeniyle hiç talep toplayamadıkları için fiyatı bu kadar düşürmek zorunda kaldılar, ya da bu arzla birileri zengin ediliyor."
'Dünyada bu kadar derin bir kriz yaşanırken, neden TT gibi dev bir arz bu dönemde yapılıyor' sorusuna ise analistler şu yanıtları verdi:

Neden şimdi satılıyor?
"Ya birilerini zengin etmeye çalışıyorlar, ya da hükümet gelir anlamında çok sıkıştı. Türkiye son yıllarda yüksek cari açığını ya doğrudan yabancı sermaye yatırımları yada portföy yatırımlarıyla karşılıyordu. Ancak dünyada yaşanan global krizle birlikte likidite bolluğu ortadan kalktı daha da önemlisi paranın maliyeti arttı. 2008 yılı 2007 yılı kadar kolay olmayacak. Hükümet kaynak yaratmak zorunda olduğunun farkında. Bu kaynağı da evinin en güzel eşyasını örneğin gümüşleri ucuz fiyata satarak karşılama yolunu seçmiş olabilir."
Halk arzda ön talep toplama süreci yarın başlayacak ve 29-30 Nisan'da devam edecek. Kesin talepler ise tahminen 7-8-9 Mayıs arasında toplanacak. İlginin yoğun olması halinde ki buna kesin gözüyle bakılıyor halka arz oranı yüzde 15'ten, yüzde 17,25'e çıkarılacak.
Hisseler İMKB'de tahminen 15 Mayıs'ta işlem görmeye başlayacak. Yatırımcılar ön talep döneminde para yatırmadan sadece kaç adet hisse alabileceğini bildiriyor, ancak ön talepte bulunulan miktar hiçbir şekilde kesin talep için taahhüt anlamına gelmeyecek.

Yüzde 7 iskonto var
Edinilen bilgiye göre, halka arzda ön ve kesin talepte bulunan yatırımcılara yüzde 7'ye varan oranlarda iskonto yapılacak. Türk Telekom'un halka arzında da gruplara göre farklı miktar ve iskonto oranları ile taksit imkânları sağlanıyor.
Buna göre halka arzın yüzde 30'u küçük yatırımcılara ayrılıyor. Bu kesim en fazla 1999 adet hisse için başvurabilecek. Yine aynı grup içinde yer alan PTT ve Türk Telekom çalışanlarına ise 20 bin adet başvuru imkânı sağlanacak.
Bu gruba ön talep ile aynı miktarda kesin talepte bulunmaları halinde yüzde 7 iskonto ve dört taksit imkânı veriliyor. İkinci gruptaki alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar kategorisindekilere ise arzın yüzde 3'ü ayrılacak. Buna göre en az 2 bin adet başvuru yapanlara ön talep ile aynı miktarda kesin talep vermeleri halinde yüzde 5 iskonto ve iki taksit imkânı sağlanacak. Sadece kesin talepten hisse alanlara ise yüzde 2 iskonto yapılacak ancak taksit yapılmayacak.

Suudi fiyatı 20-22 milyar dolar
Türk Telekom'un ikincil halka arzında fiyatın ne denli düşük belirlendiğinin en büyük göstergesi hâkim ortak Oger Telecom'un yüzde 35 oranındaki hissesinin Saudi Telecom'a satışı sırasında Türkiye'nin kamunun ortak olduğu en önemli şirketlerinden birine biçilen değer.

Rekabet onayladı
Taraflar Rekabet Kurumu'nun da önceki gün onayladığı satış işleminde Türk Telekom'un piyasa değerini 20-22 milyar dolar civarında olduğu konusunda mutabık kalmışlar.
Yani bünyesinde en iyi finans uzmanlarını çalıştıran, en iyi yatırım bankalarından danışmanlık hizmetleri alabilen Saudi Telecom eğer Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği değer doğruysa söz konusu bu operasyonda ciddi bir kazık yemiş oldu.
Eğer Saudi Telecom'un ödediği bedel doğruysa Türk Telekom sudan ucuz bir fiyata gidiyor.

Oger Telecom üç yılı boşa geçirmiş!
Hâkim ortak Oger Telecom, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini Hazine'den Temmuz 2005'te 6 milyar 550 milyon dolara satın almıştı. O fiyatla Türk Telekom'un değeri 11.9 milyar dolara denk geliyordu. Aradan yaklaşık üç sene geçti. Türk Telekom daha az personelle, o günden daha verimli çalışan, 5 milyon ADSL (internet) abonesi olan, güçlenen Avea'nın yüzde 81'inin sahibi (O dönemde İş Bankası ve Telecom Italia ortaklığı nedeniyle bu oran yüzde 46 idi) ve altyapı yatırımlarını önemli ölçüde tamamlamış bir şirket haline geldi.
Ancak bugün hisseler halka arzdaki üst sınırdan satılsa bile şirketin değeri 12 milyar 650 milyon dolar ediyor. Yani şirketin değerini arttıran bunca yatırıma rağmen fiyat çok ucuz kalmış ve bir başka deyişle Oger Telekom üç yılı boşa geçirmiş bulunuyor!

Gelir hedefi 2 milyar dolar
Halka arz edilecek hisse adedi ek satışlar dahil 603 milyon 750 bin adet olacak ve bunun karşılığında da Özelleştirme İdaresi'nin kasasına 1,81-2,18 milyar dolar taze kaynak girecek.

RADİKAL

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Vatansever 16 Nisan 2008 Çarşamba 

Türkiye gibi bir ülkedeki mevzulara bak ! AKP hükümetine hakkımı helal etmiyorum. Herbiri çoluğundan çocuğundan kendisi, yaşadıkları her sn. bu ülkeye verdikleri zararın bedel kahrını çeksinler, bu dünyada çeksinler, halk da görsün !

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
 
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
 
Köprüde 'Parasız' Dönem
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki (FSM) tüm nakit gişeleri gece yarısından ...
Karaduman'a 3 Eşi Sordu:
Aslında olay gayet basittir: Adam parayı bulmuş, üç karı almış, fantezi ...
Feminist Darbe Askerleri Kızdırdı
Zapatero hükümetinde İspanya’nın ilk kadın savunma bakanı olan Carme Chacon’un ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
İstanbul
Gençlerbirliği
Beyaz Saray
MHP
Eczacıbaşı
GİB
siyanürlü mektup
Sayıştay