E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

John Kerry: ABD'nin Referandumla İlgili Pozisyonu Açıktır... Sonuçlarını Tanımayacağız!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kırım'da yapılacak referandumun sonucunu tanımayacaklarını söyledi.

14.03.2014 - 20:35
John Kerry:

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya geldi. ABD'nin Londra Büyükelçiliği rezidansındaki görüşmenin ardından Kerry, basın toplantısı düzenledi.

Lavrov ile 6 saat görüştüklerini ifade eden Kerry, detaylı ve yapıcı bir görüşme olduğunu kaydetti. Ülkesinin Ukrayna'daki geçici hükümeti güçlü şekilde desteklediğini belirten Kerry, krizin çözülmesi için Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan diyaloğun başlamasını istediklerini yineledi.

Sergey Lavrov'un "Rusya Devlet Başkanı Putin'in pazar günü Kırım'da yapılacak referanduma kadar Ukrayna ilgili herhangi bir karar vermeye hazır olmadığını söylediğini" belirten Kerry, şöyle konuştu:

"ABD'nin referandumla ilgili pozisyonu açıktır. Referandumun Ukrayna anayasasına, uluslararası hukuka aykırı olduğuna inanıyoruz ve Başkan Obama'nın ortaya koyduğu gibi Ukrayna anayasasına göre yasa dışıdır. Ne biz ne de uluslararası toplum referandumun sonucunu tanıyacaktır. Rus askeri güçlerinin Kırım'a ve Rusya ile doğu sınırına konuşlandırılmasıyla ilgili derin endişelerimiz sürüyor."

"Tehdit değil"

Rusya'nın yönünü değiştirmezse bunun sonuçlarının olacağını Lavrov'a açıkça ilettiğini söyleyen Kerry, bunu tehdit olarak söylemediklerini vurguladı. Ancak Kerry, Rusya'nın gerginliği tırmandırması ve Ukrayna halkını tehdit etmesi halinde, "bunun bedelleri olacağını" kaydetti.

ABD'nin Ukrayna halkının yanında olduğunu ve Ukrayna'nın egemenliğine saygı gösterilmesini görmek istediğini söyleyen Kerry, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kırım'ın özerkliğine ilişkin bir soruya karşılık Kerry, bu konunun Lavrov ile görüşmesinde gündeme geldiğini belirterek, "Bunun Ukrayna hükümetinin vereceği bir karar olduğunu" dile getirdi.

"Rusya Devlet Başkanı Putin'in, söylediklerimizin hiçbirinin tehdit olarak söylenmediğini fark etmesini umuyoruz" diyen Kerry, "Bu konu, 2. Dünya Savaşından bu yana içerisinde olduğumuz uluslararası çok taraflı yapıya saygıyla, ilhak davranış standartlarıyla, ayrılma, bağımsızlıkla ilgilidir" ifadelerini kullandı.

Lavrov: "Kırım halkının referandumdaki isteğine saygı duyacağız"

Lavrov ise düzenlediği basın toplantısında, "Ukrayna'nın yabancı ortakları tarafından alınacak önlemler konusunda ABD ile ortak bir vizyonunun olmadığını, farklılıkların bulunduğunu" belirterek, ancak diyaloğun ve müzakerelerin yapıcı ve yararlı olduğunu belirtti.

Görüşmede Kırım'daki durumun da ele alındığını dile getiren Lavrov, "Rusya Devlet Başkanı tarafından da ifade edilen pozisyonumuzu yineledik. Kırım halkının referandumdaki isteğine saygı duyacağız" dedi.

Ukrayna konusunda bir temas grubunun oluşturulmasını "yanlış bir yaklaşım" olarak tanımlayan Lavrov, uluslararası toplumun Ukrayna'da anayasal reform yapılmasını teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi.

"Rusya hükümetinin, Ukrayna'nın doğusuna askeri müdahale planı yok" diyen Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili sözlerinin anımsatılması üzerine, "Kerry, Rusya'ya karşı bir tehditte bulunmadı" yanıtını verdi.

Obama'dan açıklama

ABD Başkanı Barack Obama da, Beyaz Saray'da İrlanda Başbakanı Enda Kenny ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamasında, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili de konuştu.

Krize diplomatik bir çözüm bulunmasını ümit etmeye devam ettiklerini belirten Obama, "Ancak ABD ve Avrupa, sadece Ukrayna'nın egemenliğine yönelik mesajlarında değil, bu egemenliğin ihlal edilmeye devam etmesi halinde bunun neticeleri olacağı noktasında da birlikte duruyorlar" dedi.

NATO’dan “sözde referandum” uyarısı

Ukrayna’daki gelişmeleri büyük endişeyle izlemeye devam ettiğini belirten NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde 16 Mart’ta yapılacak referandum için “sözde” ifadesini kullandı ve Rusya’nın sorumlu davranması gerektiğini belirtti.

Yazılı açıklamasında, Kırım’daki referandumun Ukrayna anayasasının ve uluslararası hukukun doğrudan ihlali anlamına geleceği uyarısında bulunan Rasmussen, “Yapılması halinde yasal etkisi ya da siyasi meşruiyeti olmayacak” dedi.

Referandumun Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın ilkelerine aykırı olacağını vurgulayan Rasmussen, bu ilkelerin arkasında durulmasının yaşamsal öneme sahip olduğunu ifade etti.

Gelişmelerden duyulan endişelerin, Barış İçin Ortaklık üyesi 50 ülkenin katılımıyla ve Ukrayna’nın talebi üzerine toplanan Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi’nde ele alındığını belirten Rasmussen, NATO’nun endişelerinin çoğu ortak ülke tarafından paylaşıldığını kaydetti.

Rasmussen, “Rusya Federasyonu sorumlu şekilde hareket etmeli, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini sürdürmeli, NATO-Rusya Konseyi ve Barış İçin Ortaklık ilkelerine bağlı kalmalı” ifadesini kullandı.

Ülkeyi korumaya hazırız

Ukrayna Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov da, Silahlı Kuvvetlerin askeri eğitim tatbikatlarının devam ettiği Çernigovskiy'de incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Meclis Başkanı Turçinov, ülkenin içinde bulunduğu zorlu koşullarda da Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna'yı korumaya hazır olduğunu ifade etti. Turçinov, Rusya askerlerinin Kırım'ı kontrol etmesi ve Rus askerinin, Ukrayna'nın kuzey, doğu ve güney sınırlarında yoğunlaşması üzerine Ukrayna'nın askerini "hazır” duruma getirildiğini belirtti.

Donetsk'te meydana gelen olaylarla ilgili olarak konuşan Turçinov, Donetsk'te kan dökülmesine sebep olanların cezalandırılması gerektiğini ve bu çerçevede İçişleri Bakanlığına gereken talimatı verdiğini ifade etti.

Turçinov, “Donetsk'te korkunç olaylar yaşandı. Bunun sonunda anneler yine evlatlarını defnetti, hastaneler yaralılarla doldu. Bu büyük bir facia. Bu ayrımcı Rus Kazaklarının gerçek yüzüdür. Onlar ve Kremlin'deki sahipleri için insan hayatının önemi yoktur” diye konuştu.

aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Almanya'da Cinayet!
Almanya'nın Düsseldorf şehrinde iki kişiyi öldüren katil için 600 polis seferber oldu.
Esed Halkı Aç Bırakıyor!
Suriye'nin başkenti Şam'da rejim güçlerinin kuşatması altındaki Hacer ...
Mescid-i Aksa'da İsrail Zulmü!
İsrail polisi, Mescid-i Aksa'ya Cuma namazına gelen 40 yaşının altındaki ...
 
Angelina Jolie den Şeytan Canlandırması..!
Dünyanın en ünlü kadın oyuncularından Angelina Jolie'nin, şeytani kötülük ...
Gorbaçov Uyardı:
SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Kırım yüzünden Batı ve Rusya arasında ...
Zuckerberg'den Obama'ya Casusluk Telefonu:
Dünyaca ünlü sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, ...
 
Suriye için "Seninleyiz Suriye!" kampanyası başlatılacak
Suriye'deki iç savaşın 3. yıl dönümünde başlatılacak "Seninleyiz Suriye!" ...
Rusya Kırım için kurtarıcı mı hayal mi?
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin statüsüne ilişkin pazar günü yapılması planlanan ...
Angelina Jolie‘yi hiç böyle görmediniz
Dünyanın en ünlü kadın oyuncularından Angelina Jolie'nin, şeytani kötülük ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
TÜİK
TCMB
Bütçe
Endonezya
PSG
Microsoft
Alkol
domates