E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Jeffrey: Menbiç yol haritasında ilerleme kaydettik 

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Türkiye ile Menbiç Yol Haritası’nın uygulanmasında ilerleme kaydedildiğini, Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölge görüşmelerinde ise henüz bir çözüme ulaşamadıklarını açıkladı.

15.03.2019 - 23:13
Jeffrey: Menbiç yol haritasında ilerleme kaydettik

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, büyük güçlüklere rağmen Türkiye ile Menbiç Yol Haritası'nın uygulanması konusunda ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması görüşmelerinde bir çözüme ulaşamadıklarını açıklayan Jeffrey, "Bir çözüm bulacağımıza güvenimiz tam ama henüz o noktada değiliz" dedi.


Büyükelçi James Jeffrey, Brüksel'de AB ve BM ev sahipliğinde üçüncüsü yapılan Suriye ve bölgesine yardım konulu konferans sonrasında görüntülü basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
‘İlerleme kaydedildi'


ABD'nin Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye ile Menbiç Yol Haritası'nın uygulanması konusunda ilerleme kaydedildiğini açıkladı.


Jeffrey, yol haritasının hem Türkiye'nin hem ABD'nin kaygılarını gidermek hem de IŞİD'in varlık göstermeye devam ettiği Menbiç bölgesinde istikrarın sağlanması amacıyla dizayn edildiğini anlattı.


Yol haritasının, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ana unsurlarından olan YPG'nin, Türkiye'nin PKK ile irtibatlı olduğunu söylediği kimi liderlerinin geri çekilmesini kapsadığını aktaran Jeffrey, "Aynı zamanda Türklerle Menbiç bölgesinde ortak devriye için prosedürlerimiz var. Son üç ayda bunlardan pek çoğu gerçekleştirildi, son üç ayda kaydadeğer bir ilerleme kaydedebildik…" diye konuştu.


Türk ve Amerikan askerlerinin bir çatışma bölgesinin ortasında ortak devriye icra etmesinin, çok hassas ve tehlikeli bir bölgede çatışmalar sürerken, bir güvenlik gücünün liderliğinde değişikliğe gitmenin hiç de kolay olmadığını söyleyen Jeffrey, "Bunlar zor hamleler ama ilerleme kaydettik ve daha çok ilerleme kaydedeceğimize güvenimiz tam" diye konuştu.


Türkiye'nin güvenli bölge beklentisi


ABD'li Jeffrey, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde, kendi denetimi altında bir güvenli bölge oluşturma beklentisini de değerlendirdi.


Farklı pozisyon, strateji ve çözümler arasında köprü inşa etmeye dönük diplomatik girişimlerini sürdürdüklerini anlatan James Jeffrey, "Başkan Trump Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları hakkında çok endişeli olduğunu açıkça ortaya koydu. Türkler Suriye'nin kuzeydoğusundaki, kısmen Kürt olan ve büyük ölçüde Kürt bireylerin komuta ettiği lokal partnerimiz SDG'nin PKK ile bağı olduğu görüşünde ve bu yüzden Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Başkan taahhüt etti ve bizler bu Türk güvenlik kaygılarını gidermek zorundayız" diye konuştu.


Ancak Jeffrey aynı zamanda ABD ile birlikte IŞİD'e karşı mücadele eden Kürtleri hedef alacak herhangi bir "kötü muameleye" tanıklık etmek istemediklerini, bundan büyük endişe duyduklarını vurguladı.


ABD'li yetkili tarafların endişelerini gidermeye dönük çalışmalarını sürdürdüklerini aktarırken, "Bir çözüm bulacağımıza güvenimiz tam ama henüz o noktada değiliz" dedi.
Avrupa'dan destek beklentisi


ABD'nin Avrupalı müttefiklerinden Suriye'nin kuzeyine daha güçlü askeri destek vermeleri beklentisi de basın toplantısında gündeme geldi.


Trump'ın kararı doğrultusunda, Suriye'nin kuzeyinden ABD askerlerinin çekileceğini ancak bölgede istikrarsızlığa yol açacak bir güç boşluğu oluşmasını da istemediklerini söyleyen Jeffrey, "Suriye'deki diğer koalisyon üyeleri ile birlikte, ana misyonumuz için çalışmaya devam etmek amacıyla bazı güçlerimizi Suriye'de bulundurmaya devam edeceğiz. Ana hedefimiz IŞİD'in kalıcı olarak bozguna uğratılmasıdır" diye konuştu.


Bu bağlamda IŞİD'in kontrol altında tuttuğu topraklarda istikrarın sağlanması ve IŞİD ideolojisi ile mücadele çabalarının süreceğine vurgu yapan Jeffrey, "ABD Başkanı Trump'ın çok önemli hedefi olan külfet paylaşımı bağlamında diğer koalisyon ülkelerinden de asker göndermelerini talep ettik" dedi.


Büyükelçi Jeffrey, "Epey bir ülkeden olumlu yanıtlar aldık ancak kimse nihai bir karar almadı çünkü somut misyon ve askeri ihtiyaçlar üzerinde çalışmaya devam ediyoruz ancak sonunda bunun iyi bir şekilde sonuçlanacağını düşünüyorum" diye konuştu.

IŞİD endişesi


ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi IŞİD tehdidinin sürüp sürmediğine ilişkin soruları da yanıtladı.


"Çok endişeliyiz. Tahminimiz 15 bin ila 20 bin arasında IŞİD taraftarı, uyuyan hücre olduğu yönünde" diyen Jeffrey, IŞİD'in artık herhangi bir bölgeyi kontrolü altında bulundurmadığını, ağır silahlara ve organize bir orduya sahip olmadığını ancak terör örgütü olarak faaliyetlerini sürdürebileceğini kaydetti.


Jeffrey, "Irak'ın belirli bölgelerinde çok aktifler. Bizler endişeliyiz, Irak hükümeti endişeli, IŞİD ile mücadele koalisyonun üyeleri ve uluslararası örgütler endişeli, bu nedenle Irak hükümetine IŞİD'e karşı destek olmak için Irak'ta askeri gücümüz var" görüşünü aktardı.


ABD'nin Suriye takvimi


Jeffrey, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecinin maliyeti ve çekilme takvimi hakkındaki soruyu da yanıtladı. Henüz somut bir takvim olmadığını, askeri operasyonlar söz konusu olduğunda da maliyetlerden söz etmenin zor olduğunu vurgulayan Jeffrey, IŞİD ile mücadelede sona gelinmekte olunduğu için ABD'nin Suriye'deki muharebe amaçlı misyonun azalacağını, bu nedenle de maliyetlerin de gerileyeceğini söylemekle yetindi. (DW Türkçe) 
 

ETİKETLER:
James Jeffrey , ABD
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Zelanda'daki cani ile ilgili flaş iddia
Reuters'ın bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Yeni Zelanda'daki saldırıyı ...
İngiltere'den 'cami' kararı
İngiltere emniyeti, Yeni Zelanda'da yaşanan terör saldırısının ardından ...
"Sırbistan'ın terör saldırısıyla alakası yoktur"
Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic, Sırbistan'ın Yeni Zelanda'daki terör ...
 
Trump'tan 'Yeni Zelanda'nın yanındayız' mesajı
ABD Başkanı Trump, Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısına ...
Guterres'ten Müslümanlarla dayanışma ve İslamofobi ile mücadele çağrısı
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrindeki ...
Trump'tan cami katliamı yorumu
ABD Başkanı Donald Trump, Yeni Zelanda'daki cami katliamı ile ilgili açıklama ...
 
PUBG oynadılar, tutuklandılar
Hindistan’ın Rajkot şehrinde PUBG Mobile yasağını ihlal eden 10 vatandaşın hapsi isteniyor.
Cami katliamından 2 Türk yaralı kurtuldu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda'daki cami saldırısında ...
Volvo'dan radikal karar
Volvo, geçtiğimiz yıl dizelin biteceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
konya
PETROL
İstanbul Başakşehir
Ayşe Ersöz
ROMA
Houston Rockets
Sınav
Denver Nuggets
Los Angeles Clippers