Suudi Arabistan"a yüksek oranda silah satmayı kabul eden ABD, İsrail"i memnun etmek için bu ülkeye olan askeri yardımını yüzde 25 oranında arttırarak önümüzdeki 10 yılda 30 milyar dolar yardımda bulunacak.
ABD yardımına ilişkin açıklama yapan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, askeri yardımını arttırmasını ""önemli ve çokanlamlı iyileştirme"" olduğunu söyledi. Olmert, ABD başkanı George W. Bush ile geçtiğimiz ay Beyaz Saray"da yaptığı görüşmede, ABD"nin İsrail"e yılda 3 milyar dolayında olmak üzere 10 yılda 30 milyar dolar askeri yardımda bulunacağını söylediğini aktardı.
Olmert, ""bu ABD"nin İsrail"e askeri yardımını yüzde 25 oranında arttırmasıdır. Ben bunun İsrail savunması için önemli ve çok anlamlı bir iyileştirme olduğunu düşünüyorum"" dedi.
ABD, Suudi Arabistan"a uydudan kumanda edilebilen bombalar ve savaş gemilerinden oluşan 20 milyar dolarlık dev bir silah anlaşması imzalayacak.
ABD senatosu gündemine getirilen silah satışları bazı koşullara bağlanması öngörülüyor. Buna göre satışın onaylanması öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates"in Suudi Arabistan"dan Irak"taki ABD çabalarına destek olması için açık garantiler alınacağı bildirildi.
Geçtiğimiz Cuma günü ABD basınında yer alan haberlerde, ABD"nin, Suudi Arabistan"a silah satışının bölgedeki askeri dengeyi bozacağını söyleyen İsrail"e önümüzdeki 10 yılda 30.4 milyar dolar askeri yardımda bulunacağını belirtilmişti.
Haberlerde, ABD"nin Suudi Arabistan"a silah satış kararı, ABD"nin orta doğuda Şii İran"ın nükleer tehdidine karşı müttefik Sünni ülkeleri silahlandırma olarak yorumlandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...