E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İsrail'de Çadırkent Protestosu  

Tel Aviv'de, yüzlerce genç çift ve öğrenci, Tel Aviv ve Kudüs gibi büyük kentlerde, konut fiyatlarının yüksekliğini protesto için sokaklara kurdukları çadırlarda yaşamaya başladı. Kentin ana caddelerinden Rothschild Bulvarı adeta çadırkente dönüştü.

18.07.2011 - 14:34
İsrail de Çadırkent Protestosu

Çadırkent projesi, geçen Perşembe günü, Tel Aviv'de kirada oturduğu evinden ayrılmak durumunda kalan Dafne Leef'in girişimiyle başladı. Haftada 5-6 gün çalıştığını ve bekar olmasına rağmen her ay kazancının yarısından fazlasını konut kirası için ödemekten bıktığını söyleyen Leef, (25), Facebook'ta açtığı sayfada, fiyatları protesto etmek isteyenlerin çadırlarını alıp bulvara gelmeleri çağrısında bulundu.

Böylece, önce bulvar üzerindeki yeşil alanda tek tük başlayan çadırkent protestosu, birkaç gün içinde giderek yayıldı ve toplumsal bir hareket niteliğine büründü.

Çadırkentte, arkadaşlarına destek için bir açık hava mutfağı kuran kız öğrenci Arin Madar (23), "Asıl problem, hükümetin Tel Aviv'i artık sadece zenginlerin yaşayabileceği bir kent haline getirmesi. Orta sınıftan biri Tel Aviv'de yaşayacak bir ev bulamaz hale geldi. Askerliğini tamamlayan ve çalışmak için kente gelen çok sayıda genç ev bulamıyor" dedi.

İsrail'de asgari ücretin 4100 şekel (yaklaşık 1200) dolar olmasına rağmen, tek bir odanın fiyatının 3000 şekel (yaklaşık 880 dolar) olduğunu belirten Madar, "Hayata yeni başlayan biri kazancıyla ne kirasını ödeyebilir, ne kendini, ne varsa çocuklarını geçindirebilir" diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun konut sorununun çözümü konusundaki sözlerine güvenmediğini belirten Madar, "Politikacılar konuşmayı, söz vermeyi seviyor. Hangi sözünü tuttu ki bunu çözsün" dedi.

Madar, "Ben Sderot'ta, şu malum roketlerin düştüğü yerde, Sapir Akademisi'nde okuyorum. Bir öğrenci olarak Tel Aviv'de yaşamam zor. Sderot'ta kiralar düşük, ama Sderot'ta iş bulmam zor..." diye konuştu.

Hukuk bürosunda çalıştığını söyleyen 33 yaşındaki Yigal Rambam, "Bu ülkede çok ciddi konut problemi var. Hem kiralar yüksek, hem de ev almada mortgage ödemeleri... Bu sektör en karlı yatırım aracı haline geldi" dedi.

Konut için yapılan harcamaların, insanların gelirlerinin yüzde 50-60'ını götürdüğünü söyleyen Rambam, bu soruna karşı öneriler sunacak olanın kendileri değil, hükümet olduğunu ifade etti.

Rambam, protestoya katılanların "yağmurdan sonra ortaya çıkan mantarlar" gibi giderek yayıldığını da kaydetti.


Protesto İsrail çapında yayılıyor

Verilen bilgilere göre, çadırkentli protesto, Tel Aviv yakınındaki Holon'da, Kudüs'te, Sharon bölgesinde, Necef'in ortasındaki Ber Şeva kentindeki Ben Gurion üniversitesinde, Ber Şeva, Hayfa ve kuzeydeki Kiryat Şmone'de de yayılıyor.

Protestoya katılanlar, hükümetin, orta gelirli İsraillilerin karşılayabileceği konut için bir plan açıklayana kadar çadırlarda kalmayı sürdüreceklerini belirtiyorlar.

Kiralar, başta Tel Aviv ve Kudüs olmak üzere, diğer büyük kentlerde, ortalama ücretlilerin dahi ödemeye gücü yetmeyecek bir hale gelmiş bulunuyor. 3 odalı bir dairenin aylık kirası, Tel Aviv'in merkezinde 7000 şekelden (yaklaşık 2000 dolar) aşağı düşmezken, asgari ücret 4100 şekel, ortalama ücret ise 8700 şekel civarında bulunuyor.


Netenyahu: "Gelin Knesset'in önüne kamp kurun"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında konu üzerinde durmuş ve "Konut krizinin tümüyle farkındayım... Biz küçük bir ülkeyiz ve kiralamak veya satın almak için büyük talep varken, yeterince arz yok..." demişti. Konut planlama ve sunumunda bürokrasiden yakınan Netanyahu, bu konuda hazırlanan yasaların bir an önce geçebilmesi için protestocuları, parlamentonun (Knesset) önüne kamp kurmaya da çağırmıştı.

Netanyahu'nun açıklamasına göre, yapılacak düzenlemeler ancak 2-3 yıl sonra sonuç verebilecek.

Maariv'e konuşan konut Bakanı Ariel Attias ise protestocuları eleştirdi. Attias, "Tel Aviv'de çadırlarda oturan bu insanlar, taşrada yaşamak istemiyorlar. Talebin yüksek olduğu Tel Aviv gibi kentlerde konut sıkıntısı bulunduğu bir gerçek, ama Tel Aviv'in dışında, çok daha düşük fiyatlarla birçok ev bulmak mümkün. Dünya Tel Aviv'de başlayıp orada bitmiyor" dedi.

A.A

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uruguay’ın Eski Diktatörü Juan Bordaberry Öldü
Uruguay’da 1973 yılında yaşanan askeri darbede yer alan ve 12 yıl süren ...
Telekulak Krizi İngiltere ve ABD Basınını Birbirine Düşürdü
ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), bugünkü başyazısında ...
ABD Başkan Adayı: Amerika'da Camiler Yasaklanabilmeli
ABD'de 2012'de yapılacak başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Hemman ...
 
Cesur Yürek!
Sahile yaklaşarak çevreye korku salan köpekbalıklarını cesur bir köpek püskürttü
Chavez'den Şok Mesaj!
Kemoterapi gören Venezuela Devlet Başkanı Chavez, Twitter'dan öyle bir mesaj gönderdi ki...
13 Kişinin Öldüğü Patlamanın Ardından...
13 kişinin öldüğü patlama ile ilgili olarak Rum Dışişleri Bakanı istifa etti.
 
Rus Kadınlara 'Soyunun' Çağrısı!
Rusya'da genç kadınları soyunmaya davet eden bir internet kampanyası başlatıldı...
Hüsnü Mübarek Komaya Girdi
Halk ayaklanması sonucu devrilen eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in ...
Karzai'nin Danışmanının Evine Saldırı
Afganistan'da silahlı kişilerin Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin bir üst ...
 

Bunlar da ilginizi çekebilir...

SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euroleague
dolar
TCMB
sınav stresi
Çankaya Köşkü
film
Ankara
konuk oyuncu
Dilma Rousseff