E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İran ve Rusya zora düşecek! Erbil ve Ankara oyunu bozuyor!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki stratejik uzman ve akademisyenler, Erbil ve Ankara'nın iyi ilişkilerinin, İran ve Rusya'nın bölgedeki planlarını zora sokacağını ifade ediyorlar.

11.12.2015 - 16:10
İran ve Rusya zora düşecek!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) stratejik uzman ve akademisyenler, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin Ankara'daki iki günlük temasının ikili ilişkilerin farklı bir seviye taşıyacağını savunarak, aynı zamanda İran ve Rusya'nın bölgedeki planlarını da zora sokacağını ifade ediyorlar. 

Erbil kentindeki Salahaddin Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Cotyar Adil, Erbil ve Ankara arasındaki ilişkilerin 2008'den beri sürekli bir şekilde  ilerleme kaydettiğini belirterek, "AK Parti iktidarından sonra özellikle 2008 yılından itibaren Erbil-Ankara ilişkileri arasında ciddi değişimler meydana geldi. Her iki tarafın birbirine yardım etmesi gereken ortak noktalar var. Terörle mücadele, bölgedeki istikrarın sağlam zemine oturtulması ve ticari ilişkilerden dolayı her iki taraf her geçen gün birbirine yakınlaşıyor" ifadelerini kullandı. 

Ankara ve Erbil'in iyi ilişkileri, Rusya ile İran'ın bölgedeki planlarının tehlikeye soktu 

Rusya'nın bölgede İran'ın yanında durarak Türkiye karşıtı bir cephe açmaya çalıştığını savunan  Adil, "İran ve Türkiye'nin bölgede siyasi - ticari rekabetine Rusya müdahale ederek, bu konuda İran'a destek verdi. Ancak Ankara ve Erbil arasındaki iyi ilişkilerden dolayı,  İran ile Rusya'nın bölge üzerindeki planları tehlikeye girdi. Türkiye'ye karşı doğal gaz kartı ile tehdit edilip enerji konusunda yalnız bırakılmaya çalışılıyor. Kürdistan bölgesindeki gaz rezervleri bu tehditlerin hepsini ortadan kaldırıp, Türkiye'nin elini daha da güçlendirecek gibi" şeklinde konuştu. 

Duhok kentindeki Kürdistan Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Dr. Beyar Doski ise, Barzani'nin Ankara ziyaretinin bölgedeki gelişmelerin kaderi için çok önemli olduğuna değinerek şunları kaydetti: 

"Türkiye ve Kürdistan bölgesi sadece terörle mücadele konusunda ortak hareket etmiyor çünkü ilişkilerin boyutu çok geniş bir tabana yayıldı. Askeri, istihbarat ve ticari konuda iyi ilişkilerin yansıması ilerideki dönemlerde ortaya çıkacaktır. Barzani'nin Ankara'ya ziyareti her iki tarafın birbirine daha çok yakınlaşmasına vesile olmuştur."

Rusya'nin bölgeye gelmesi, Erbil ve Ankara'yı daha da yakınlaştırdı

Terör örgütü DAEŞ'in Erbil'e saldırmasından sonra bazı ülkeler ve bölgedeki siyasi partiler, Türkiye'nin Erbil'i terörle mücadele konusunda yalnız bıraktığını iddia ettiğini hatırlatan Doski, "Bu ziyaret ile beraber bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. Tam tersini Erbil ve Ankara birbirine el uzattı. Çünkü Barzani ziyareti sırasında her iki tarafında birbirine ihtiyacının olduğu vurgusunu  yaptı. Bunun yanında İran'a destek vermek için Rusya'nın bölgeye gelmesiyle birlikte, Ankara ve Erbil'i daha da yakınlaştı" dedi.

AA

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mecliste arbede!
Ukrayna parlamentosunda, Başbakan Arseniy Yatsenyuk'u bir milletvekili ...
Türkmenler 'Kızıldağ' için çarpışıyor!
Suriye'de, Esed ve Rusya'nın yoğun hava saldırılarına maruz kalan Lazkiye ...
Pakistan'dan füze denemesi!
Pakistan ordusunun, nükleer ve konvansiyonel savaş başlığı taşıma kapasitesine ...
 
'Cesaret ve güç'
Lantos Vakfı insan hakları ödülüne bu sene Uygur asıllı Rabia Kadir, Kanada ...
Dubai Trump ismini sildi!
ABD'de Müslümanların ülkeye alınmasına yasak getirilmesini isteyen Cumhuriyetçi ...
8 milyondan fazla çocuk!
UNICEF Ortadoğu Bölge Sözcüsü Touma, iç savaş nedeniyle 8 milyondan fazla ...
 
Rus muhalif siyasetçi:
Rus muhalif siyasetçi, 13. Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov, 'Putin’in ...
Putin komutanlara emretti:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı'nın üst düzey komutanlarına hitap etti:
Esad askerleri zorla savaştırıyor!
Esed'e karşı savaşan Sultan Abdülhamit Han Tugayı'na esir düşen Recep ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İstanbul
Gençlerbirliği
yangın
TÜFE
Ukrayna
voleybol
Ahmet Kaya
bugün
Carlos Arroyo