E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

IRAK'IN YOL HARİTASI BELİRLENİYOR 

Irak'ın komşuları ve Birleşmiş Milletler’in 5 daimi üyesi, bugün Bağdat'ta ülkenin geleceğini tartışmak üzere bir araya gelecek.

10.03.2007 - 07:03
IRAK IN YOL HARİTASI BELİRLENİYOR


Türkiye tarafından 2003 yılında başlatılan komşu ülkeler sürecinde yer alan dokuz ülkeyle BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini bir araya getirecek toplantı, Irak'taki gelişmelerin ikili ve bölgesel boyutlarıyla birlikte değerlendirilmesine olanak sağlayacak.

Kaynaklar, Irak'a verilen desteğin göstergesi olarak değerlendirilen Bağdat'taki toplantının, Başbakan Nuri El Maliki'nin konuşmasıyla başlayacağını belirttiler.

Toplantı sonunda bir bildiri yayınlanıp yayınlanmayacağı henüz netlik kazanmazken, Bağdat'ta ağırlıklı olarak Irak'ın yeniden yapılandırılması ve bir an önce kendi ayakları üzerinde durmasının sağlanması üzerinde görüş alışverişinde bulunulacağı belirtiliyor.

ABD ve İran aynı masada

Bugünkü Bağdat toplantısı, ABD ile, İran ve Suriye temsilcilerini aynı masada buluşturacak. Şam yönetimi, toplantıyı Washington'la ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak görüyor.

Ancak Washington yönetimi, bugünkü toplantıya çok da ılımlı gelmiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Irak Müsteşarı David Satterfıeld, İran ve Suriye ile "Pazarlık değil mücadele" edeceklerini söyledi, Şiilerin öldüğü son saldırılarda, Suriye'nin rolünü açıklayacaklarını bildirdi.

Teröristlerin Irak'a suriye sınırlarından girdiğini öne süren Satterfıeld, İran'a yönelik suçlamalarını da yineledi.

Toplantının Türkiye için önemi

Bağdat'ta bugün yapılacak toplantıda, Türkiye'yi, Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol temsil edecek.

Türk heyetine Bağdat yolunda Mısır heyeti de eşlik edecek. Mısırlı diplomatlar, Türk heyetine tahsis edilen özel uçakla Irak'a gidecek.

Türkiye'nin amacı Bağdat'ta başlayacak diyalog sürecinin devam etmesini sağlamak.

Toplantı olumlu geçerse, bir sonraki buluşmanın İstanbul'da yapılması planlanıyor. İstanbul toplantısının, dışişleri bakanları seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu toplantı için 2 Nisan tarihi üzerinde duruluyor.

Bağdat'ta ilave güvenlik önlemleri

Öte yandan, AP'nin haberine göre, Bağdat'ta toplantıya katılacak üst düzey memurlarının güvenliğini sağlamak amacıyla ek önlemler alındı.

Irak İçişleri Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, toplantının yapılması planlanan Irak Dışişleri Bakanlığı binasının çevresinde de güvenlik önlemleri arttırıldı.

Haberde ayrıca, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin başkent sokaklarını turlayarak, polis kontrol noktalarını ziyaret ettiği bildirildi.

CNNTÜRK

 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
TÜRKMENLER İÇİN LAHEY'DE YÜRÜDÜLER
Amsterdam'da yapılan Kerkük`e destek yürüyüşünden sonra bu kez de Lahey'de ...
ADSL'DE İNDİRİM BALONU
Telekom Genel Müdürü, "ADSL'de indirim yaptık" açıklaması yapmıştı. Ama ...
 
BAŞBAKANLIK: FİŞLEDİĞİMİZ YALAN
Genelkurmay Başkanlığı'ndan sonra Başbakanlık'ın da gazetecileri fişlediği ...
VE GENELKURMAY HABER VERMEYE BAŞLADI
Andıç tartışmalarının ortasında Genelkurmay "haberle" ilgili önemli bir ...
DIŞİŞLERİ: 'BU KARARI HALKIMIZ KABUL EDEMEZ'
Dışişleri Bakanlığı İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e, İsviçre ...
 
YOUTUBE'A ERİŞİM AÇILDI
Youtube sitesi Atatürk'e hakaret içeren videoları yayından kaldırınca ...
İŞTE EN ZENGİN TÜRKLER
Forbes dergisinin "dolar milyarderleri" listesine bu yıl 5 Türk daha girdi. ...
BAYKAL GENELKURMAY ANDIÇINI SAVUNDU
''Bunu dışa yönelik, kurumları, kişileri nitelemeye ve suçlamaya yönelik, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
TÜİK
Serdar Ortaç
Ahmet Kural
big ben
haberler
Zlatan Ibrahimoviç
Okan Buruk
PSG