E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yemek siparişlerinde yeni dönem 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle çevrim içi yemek siparişi platformları için yeni kurallar getiriliyor.

10.03.2026 - 17:17
Yemek siparişlerinde yeni dönem

Ticaret Bakanlığı, çevrim içi yemek siparişi sektöründe faaliyet gösteren elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların restoranlardan aldığı ücretlere ilişkin yeni bir düzenleme hazırladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre platformların restoranlardan tahsil ettiği komisyon, reklam, kurye ve kampanya katılım bedeli gibi ücret kalemleri belirli standartlara bağlandı. Düzenleme ile yüksek komisyon oranları ve değişken ücretlendirme konusundaki şikayetlerin önüne geçilmesi ve ticari ilişkilerde öngörülebilirliğin sağlanması hedefleniyor.

ÜCRETLER SATICI PANELİNDE AYRINTILI GÖSTERİLECEK

Milliyet'te yer alan habere göre, yeni düzenleme kapsamında platformların restoranlardan tahsil ettiği tüm ücretler, hizmet kalemlerine göre ayrıntılı şekilde yalnızca restoranın erişimine açık olan “satıcı paneli” üzerinden gösterilecek.

Ayrıca sipariş onay aşamasında tüketicilere de siparişin ulaştırılması sürecinde satıcıdan tahsil edilen giderlere ilişkin genel bir bilgilendirme yapılacak.

ASLİ HİZMETLER İÇİN EK ÜCRET ALINAMAYACAK

Düzenlemeye göre siparişin oluşturulması, iletilmesi, ödeme sürecinin yürütülmesi ve altyapı hizmetleri gibi temel hizmetler için restoranlardan ayrıca ücret talep edilemeyecek.

Platformların, restoranlara ek bir hizmet sunmadan yalnızca kampanya faaliyetlerine katılım gerekçesiyle ücret almasının da önüne geçilecek. Eğer kampanya kapsamında ek bir hizmet veriliyorsa, bunun bedeli katılım öncesinde açık şekilde bildirilecek.

RESTORANLAR KAMPANYALARA ZORLANAMAYACAK

Yeni uygulama ile restoranlar kampanya, indirim, reklam veya ek hizmet faaliyetlerine katılmaya zorlanamayacak. Bu teklifleri reddeden işletmelere herhangi bir yaptırım uygulanamayacak. Ayrıca restoranların verdikleri onayı diledikleri zaman geri çekebileceği de düzenlemede yer aldı.

UYGULAMA 1 NİSAN’DA ZORUNLU OLACAK

Düzenleme kapsamında komisyon hesaplama yöntemleri de netleştirildi. Buna göre indirim yapılmadığında komisyon ürün bedeli üzerinden hesaplanacak. Sadece restoranın indirim yaptığı durumlarda komisyon, müşterinin ödediği tutar üzerinden belirlenecek. Platform ile restoranın birlikte indirim yaptığı durumlarda ise komisyon, müşterinin ödediği tutara platformun karşıladığı indirim eklenerek hesaplanacak.

Sektör temsilcilerine düzenlemeye uyum sağlamaları için 1 Nisan 2026’ya kadar süre tanındı. Bu tarihten itibaren yeni kurallar zorunlu hale gelecek.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram öncesi denetimler arttı
Ramazan Bayramına sayılı günler kala Ticaret Bakanlığı ekipleri denetimler ...
Bakan Uraloğlu duyurdu: Rekor kırıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şubat ayı istatistiklerine ...
Seyir halinde telefon kullanan ehliyeti kaptıracak!
27 Şubat 2026 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7574 ...
 
Putin Avrupa'dan sinyal bekliyor: Hürmüz Boğazı tamamen durabilir
Enerji sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan ...
Araç sahipleri dikkat! Benzine zam geliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın devreye soktuğu 'Eşel Mobil' sistemi akaryakıt ...
İŞKUR istihdam verilerini açıkladı: En çok aranan meslekler belli oldu
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), 2026 yılı Şubat ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.
 
Gazprom'dan korkutan uyarı: Tüm doğal gaz tükendi
Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa'daki doğal gaz depolama tesislerindeki ...
Avrupa silah ithalatında dünya birincisi
Avrupa ülkeleri 2021-2025 döneminde silah ithalatını yüzde 210 artırarak ...
HGS kullanımı 585 milyonu aştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, HGS kullanımının geçen ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
dolar
hollanda
Necmettin Erbakan
hdp
karadeniz
bugün
sürükleniyor
Nizhny Novgorod
Bursaspor