E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İlaç Firmaları Neyin Peşinde? 

SGK ile Türk Eczacılar Birliği arasındaki önemli anlaşmazlık konularından biri olan kamu iskontolarında ilaç firmaları neden sessiz kalıyor?

14.01.2009 - 11:32
İlaç Firmaları Neyin Peşinde?

Herkes Masada, Firmalar Nerede

Analiz / Safvet İlhan



SGK ile TEB arasındaki anlaşmazlık maddelerinden birini oluşturan kamu iskontolarında ilaç firmaları sessiz kalıyor.
2004 yılında SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç alımıyla birlikte başlayan süreçte ortaya çıkan iskonto sıkıntısı hala çözelemedi.
SGK ile TEB arasında yapılan protokollerde iskontoyu yapacak olan ilaç firmalarının imzası bulunmuyor.

ECZACILAR NEDEN İSTEMİYOR?

Firmalar, iskontoyu imalatçı satış fiyatı üzerinden yapıyor. Eczacılar ise Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği perakende satış fiyatı üzerinden yapıyorlar. Bu durumda eczacılar devletle firma arasında kalıyor, üzerlerine vazife değilken yüzde 1,5- 3 oranında zarar ediyor.
Haziran 2008 sonunda yapılan anlaşma ile kamu iskontosunda yüzdelik( %4-7-11) oranlardan vazgeçilerek ‘T’L indirimine, yani parasal indirime, gidilmesi yönünde karar alındı. Bu karara Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzaladı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise eczacılarla-SGK arasındaki uyuşmazlığı çözdüklerini açıkladı. İlaç firmalarının bu düzenlemeye karşı çıktığı ve lobi yaptığı iddia ediliyor.
Üzerinden 6 ay geçmesine, devletin zirvesinin açıklamalarına rağmen bu olay hala çözümsüz. Çözüme direnen ve hükümetin kararlarına karşı duran bürokratlarda görevlerine devam ediyor.

FİRMALAR SÖZÜNÜ TUTMUYOR

Firmalar, yapılan protokollerde imzaları bulunmadığından kamu indirimlerini yapmayarak ilaçlarını satan eczacıları zora sokuyor. İndirim olmamasına rağmen SGK’nın provizyon sisteminde indirimli işlem yapılıyor. SGK, kamu indirimi yapmayan firmalara ses çıkarmıyor.
İlaç firmaları kendilerini bağlayan Fiyat Kararnamesi’ne de zaman zaman uymuyor. Fiyatlarını rekabet için indiren firmalar, yeni fiyatın uygulamaya geçmesi için 45 gün beklemeleri gerekiyor. Ancak, eczacıların raflarındaki ilaçlardan dolayı eczacının zararını ödeyeceğini taahhüt ederek yeni fiyatı uygulamaya sokuyor. Cuma günü ilan edilen fiat,Salı günü yürürlüğe giriyor. Firmalar, eczacıların raf zararını tazmin edeceğini belirtmesine rağmen zaman zaman bu taahhütünü yerine getirmiyor.

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
rkrk 8 Ocak 2009 Perşembe 09:49

Sayın Bahçeli haşa haşa yargıya müdahale olurmu hiç,herkes kendi kendini yargılar aklanır paklanır, yüce makamlara oturur işine bakarlar,senin gibi yiğitlerin sayesinde

Yorumu oyla      18      10  
asena ergenekonda kaldı 8 Ocak 2009 Perşembe 08:24

asenalar nereyesinuz?siz türbanlı kocalarınızdan daha atatürkçülerdiniz.

Yorumu oyla      18      10  
ESMER 8 Ocak 2009 Perşembe 03:08

Salı günleri dışında pek konuşmaz çünkü salı günü söyliyeceklerini bir kağıda yazıp veriyorlar o da okuyor.Bu insana bir sıfat bulamıyorum ama arkasında 70 tane milletvekili var.Onlara ne demeli bilmem ki?Hiçbir zaman MHP li olmadım ama ortada bir gerçek varsa artık MHP diye bir parti olmadığı kesin.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanlığı'nda Devrim
Türkiye'de sadece kan hastalıkları ve kemik iliği nakli hastalarında uygulanabilen ...
7 Saatten Az Uyku Hasta Edebilir
Carnegie Mellon Üniversitesi'nden bir ekip, bu kişilerde soğuk algınlığı ...
Mentollü Sigara Daha Çok Bağımlılık Yapıyor
Uzmanlar, mentollü sigaranın daha fazla bağımlılık yaptığını ve bu nedenle ...
 
Sözleşmeli Sağlık Personeline Yeni Haklar
Sağlık ve sosyal hizmet kolunda yetkili sendika olan Türk Sağlık-Sen’in ...
Eczacı Cebinden Ödüyor
Muayene ücretini ilaç parasıyla birlikte hastadan alan eczacılar, zarar ...
Hastaneleri Karıştıran Karar
Konya ve Karaman Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Faruk Aksoy, Yargıtayın, ...
 
Provizyon Sistemine Eczacı Tepkisi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, sürekli aksaklıklar ...
SGK Ne Yapıyor? Hastalarla Dalga mı Geçiliyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu, raporlu hastaları için yaptığı değişikliği provizyon ...
SGK'lı Hastaya Yeniden Özel Yolu
Büyük özel hastaneler SGK'lılara kapıyı kapamıştı. Ama başka bir çözüm ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
döviz
ygs
Beyaz Saray
Belçika
konya
Sosyal Medya
ölüm haberi
Christoph Daum
Volero