Bingazi'de oluşturulan geçici yönetim komitesinin sözcüsü Ahmet Garyani'ye göre, Kaddafi artık küçük bir bölgeye sıkıştı ve teslim olmaktan başka şansı kalmadı. Garyani, Kaddafi'nin yakalanması durumunda 42 yıldır uyguladığı yasalara göre yargılanacağını vurguluyor. Mevcut kanunlar da, halka karşı ayaklanan ya da silah kullanan kişilerin idam cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Her şehirde güvenlikten eğitime, ulaşımdan sağlığa 13 komite oluşturduklarını anlatan Garyani, bunların tek çatı altında birleştirilmesi çalışmalarını eski Adalet Bakanı Mustafa Abdulcelil'in yürüttüğünü belirtiyor.
Bingazi'deki geçici yönetimde vali yardımcılığı görevini yürüten Salih el Gazal da Kaddafi'nin, hiçbir ülke tarafından kabul edilmeyeceğini, dolayısıyla teslim olmaktan başka şansı kalmadığını ifade ediyor. Her şehirde güvenlikten eğitime, ulaşımdan sağlığa 13 komite oluşturduklarını ve her komitenin başına bir isim getirdiklerini anlatan Garyani, eski Adalet Bakanı Mustafa Abdulcelil'in ise tüm kentlerdeki komiteleri tek bir çatı altında birleştirmek için çabaladığını anlatıyor.
Ülkedeki ekonomik sistemi işletebilmek için bir an önce bankaları hizmete sokmaya çalıştıklarını da vurgulayan Garyani, Mısır ve Tunus'tan farklı olarak Libya'da tüm sistemin Kaddafi üzerine bina edildiğini, dolayısıyla her şeyi sil baştan oluşturmak zorunda olduklarını ifade ediyor. El Arabiye Televizyonu'na konuşan eski Adalet Bakanı Abdülcelil de geçici yönetimin kurumlarının nasıl oluşturulacağı konusunda bir netlik olmadığını belirtiyor. Abdülcelil kendisinin de şu anda organizatörlük görevinde bulunduğunu, geçici yönetimin başkanı ya da başbakanı olmadığını açıkladı. Oluşturulacak geçici ulusal konseye Kaddafi'nin kabilesi de dahil tüm kabilelerin katılacağını vurgulayan Abdülcelil, ülkelerine gelebilecek dış müdahalelerin akıbetinin de tıpkı Kaddafi'nin sonu olacağı uyarısında bulunuyor. Libya'nın kabile yapısının çok fazla dillendirildiğini söyleyen El Gazal, ülke nüfusunun yarıdan çoğunun internet kullanan gençlerden oluştuğunu, bu gençler arasında artık kabileden çok Libyalılık kültürünün yerleştiğinin altını çiziyor. El Gazal, Türkiye'yi model almak konusundaki soruya ise kendi alimleri, entelektüelleri bulunduğunu, kendileri için en iyi yolu bulacaklarını söylüyor.
Kaddafi güçlerinden temizlenen ülkenin doğu kentlerinde de hayat normale dönmeye başladı. Bingazi Havaalanı yardım amaçlı uçuşlar için açılırken, Tobruk Limanı'ndan da petrol ihracatı yeniden başladı. Bu arada Kaddafi'nin, dış istihbarat servisi başkanını, muhaliflerle görüşmek üzere temsilci olarak atadığı açıklandı. Ancak geçici konsey, daha önce Kaddafi ile müzakere yapılmayacağını duyurmuştu. (zaman)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...