E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Enerjide akıllı şebekeyle 15 milyar liralık tasarruf 

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kuruöz, "Geçen yıl elektrik tüketimine yaklaşık 98 milyar lira harcandı. Akıllı şebekelerle bu miktarın 15 milyar lirasının tasarruf edilmesi potansiyeli var." dedi.

19.04.2016 - 14:59
Enerjide akıllı şebekeyle 15 milyar liralık tasarruf

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, Türkiye'nin enerji ithalat faturasını ve kayıp-kaçak oranlarını azaltmak için akıllı çözümlerin şart olduğunu belirterek, "Geçen yıl elektrik tüketimine yaklaşık 98 milyar lira harcandı. Enerji tüketiminin tamamının akıllı şebekelerle ölçülerek yönetilmesiyle bu miktarın 15 milyar lirasının tasarruf edilmesi potansiyeli var." dedi.

İstanbul'da 20-21 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek "4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı" öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kuruöz, kaynakların daha verimli kullanılması için süreçlerin ölçülebilmesinin gerekli olduğunu ve bu ölçümlerin akıllı şebekelerle yapılabileceğini söyledi.

Türkiye'de, elektrikte yüzde 14 seviyesinde bir kayıp-kaçak olduğunu hatırlatan Kuruöz, bu oranın gelişmiş ekonomilerde yüzde 6 ila 8 arasında seviyelerinde bulunduğunu ve kayıpların elektriğin üretiminden başlayarak iletim ve son kullanılan noktaya kadarki süreçte gerçekleştiğini anlattı.

Kuruöz, sistemin birbiriyle etkileşim ve iletişim içinde yönetilmesi ile kaybı önlemenin ve verimliliği arttırmanın önemine dikkati çekerek, "İşte akıllı şebekeler, bu noktada devreye giriyor. Şebeke, üretim tesisinden kullanıcıya kadar akıllı ve bağlantılı cihazlarla donatıldığında elektrik üretimi de etkin kılınıyor. Örneğin evlerdeki akıllı sayaçlar, her evin ne kadar enerjiye, hangi saatler arasında ihtiyacı olduğunu ölçümleyerek merkezi bir veri tabanına gönderiyor. Bu veri tabanı elektriğe talebin zirve yaptığı ve düşük olduğu zamanları belirleyerek üretim tesisine bildiriyor. Tesis, elektrik talebinin zirvede olduğu noktaya gelmeden sistemi devreye sokarak bu talebin rahatlıkla çıkarılmasını sağlıyor. Talebin düşük olduğu dönemde jeneratörlerin biri durdurularak ciddi bir tasarruf elde edilebiliyor. İletim hatlarındaki kayıp ve kaçak kullanımlar sistemin gerçek zamanlı izlenmesiyle belirleniyor. Sonrasında bunların önüne geçilecek tedbirler alınıyor. Bu şekilde yüzde 10’a yakın tasarruf sağlamak mümkün" ifadelerini kullandı.
aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bireysel başvuru hakkını kötüye kullanana ceza
Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru dilekçesinde kamu otoritesini ve doğrudan ...
Flaş TRT katkı payı kararı!
Kamu Denetçiliği Kurumu, elektrik tüketicilerinden tahsil edilen Türkiye ...
Binlerce kişinin maaşı yükselecek!
Çalışan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarından yapılan yüzde 11,1'lik kesinti artık yapılmayacak.
 
Binlerce kişinin maaşı yükselecek!
Çalışan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarından yapılan yüzde 11,1'lik kesinti artık yapılmayacak.
Ucuz tatil hayal oldu!
Turizmcinin gözü yerli turistte olsa da maliyetler ucuz tatili kısıtlıyor. ...
Ev alacaklar dikkat!
Merkez Bankası’nın yarın yapacağı toplantıda faiz indirme olasılığı güçlenirken, ...
 
Konut kredisi faizlerinin %1’in altına inecek mi?
Merkez Bankası’nın yarın yapacağı toplantıda faiz indirme olasılığı güçlenirken, ...
Altın fiyatlarında son durum 19 Nisan 2016
Altın fiyatları düştü mü, yükseldi mi, altın haftaya nasıl başladı, serbest ...
120 metre Expo kulesi sembol proje oldu!
8 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen Expo 2016 Antalya, ‘Çiçek ve ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
dolar
İsrail
Brezilya
PSG
Duygun Yarsuvat
anap
GAZİANTEP
İnternet
Ömer Çelik