İsrail güvenlik kabinesi, Mavi Marmara olayı nedeniyle Türkiye’den özür dilenmesi konusunu değerlendirmek üzere dün toplanırken, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’dan ilginç bir çıkış geldi. Bugüne kadar özür dilenmesine en sert şekilde karşı çıkan Lieberman, “Başbakan Binyamin Netanyahu, Türkiye’den özür dileme kararı alırsa bu koalisyon krizine yol açmaz” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye’den baskın nedeniyle değil, ‘baskında yapılan hatalar nedeniyle’ özür dileyen bir metnin kabul edilmesinden yanaydı. Ancak Lieberman’ın koalisyondan çekilebileceği korkusuyla bunu uygulamaya geçiremiyordu. Hatta mart ve aralık aylarında Netanyahu’nun iki kez özür metnini imzalamaktan Liebermanın baskısıyla vazgeçtiği belirtilmişti.
Davalar önlenmeli
Dün kabine toplantısına girmeden önce Lieberman, “İki ülke ilişkilerinin düzelmesini ben de çok istiyorum. Ancak bunun bedelini İsrail tek başına ödememeli. İlişkilerin düzelmesi iki ülkenin çıkarına. Ve şimdi top Türkiye’nin sahasında. İsrail’in özür dilemesi için bir gerekçe yok. Askerler oraya görevlerini yapmak için gitti” diye konuştu. Dışişleri Bakanı, hükümet özür dileme kararı alsa bile bunun ‘koalisyon krizine neden olmayacağını’ söyleyerek, “Bu hükümetin Türkiye konusu dışında yapması gerekn çok şey var. Bunları basın aracılığıyla tartışacak değiliz” dedi.
Türkiye’den özür dilenmesinden yana tavır koyan Savunma Bakanı Barak ise “Sonuç olarak hepimiz anlıyoruz ki İsrail devletinin onurunu ve haklılığını korumak hepimizin görevidir. İlk görevimiz ise subaylarımızın, askerlerimizin yurt dışında dava edilmelerini önlemektir. Yolumuzu bu çerçeve içinde tartmalıyız. Menfaatler önemlidir” diye konuştu.
Son gün çarşamba
İsrail hükümetinin BM Komisyonu’nun Mavi Marmara raporunu açıklayacağı çarşamba gününe kadar bir karar alması bekleniyor. Çünkü raporda yer alan bazı ifadelerin İsrail’i zora sokacağı ve askerlere yönelik davaların açılmasına neden olabileceği belirtiliyor. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakan Yardımcısı Moshe Ya ’alon’un, yarın yeniden New York ’ta bir araya gelmeleri bekleniyor.
BM raporun açıklanmasını 2’nci kez erteledi
İSRAİL askerlerinin 9 Türk’ü öldürdüğü “Mavi Marmara” gemisine yapılan kanlı saldırıyla ilgili BM Soruşturma Komisyonu raporunun açıklanmasının bir kez daha ertelendiği bildirildi. İsrail’de İbranice yayımlanan Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, raporun yayımlanması 20 Ağustos’a kaldı. Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer başkanlığındaki komisyonun raporu daha önce bir kez ertelenmiş, 7 Temmuz olarak verilen yayımlanma tarihi, İsrail ile Türkiye arasındaki uzlaşmaya varma çabaları doğrultusunda önümüzdeki Çarşamba günü olarak belirlenmişti. Rapordaki ikinci ertelemenin de yine aynı gerekçe çerçevesinde yapıldığı ifade ediliyor.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...