"Çin'in nüfus artışı bu hızla devam ederse 2040 yılında dünyadaki 4 yaşlıdan biri Çinli olacak."Bu, nüfusu 1.5 milyara yaklaşan Çin için sürpriz bir öngörü değil, ancak kapitalizmin geleceğini yerinden oynatacak kadar etkili bir gerçek. Stratejik pazarlama uzmanı Yelda İpekli, yeni yüzyılın yeni düzeninden haber veriyor.
Stratejik pazarlama uzmanı Yelda İpekli "Rekabetin yoğun olduğu sektörlerde artık ne üretirsem satarım devri bitti" diyor. Peki ya ne başladı? Tüketici ne istiyor, ben neye göre üretim yapmalıyım devri başladı... "Tüketicinin eğilimleri yaşa göre, cinsiyete göre, şehirlere hatta mahallelere göre değişiyor. İletişim tekniklerinin gelişmesiyle insanlar artık daha küçük kalabalıklar halinde hareket ediyorlar..." İpekli'ye göre İletişim artık çok kirli, her an bir marka telefonunuza mesaj atıyor. Ve bu durum, henüz farkında olmasalar da firmalar için büyük mesele! Firmalar rekabette öne çıkmak ve müşterilerinin gözünde itibar elde etmek için tüketicinin hayatında yer etmeye çalışıyor. Türkiye'de bu konuda en ileride olan sektörlerse bankacılık ve inşaat.
İşte Yelda İpekli'nin yakın geleceğin tüketim kültürünü belirleyecek trendler hakkında söyledikleri.
* Mağazacılık sektöründen sağlığa kadar ekran kültürü çok etkili olacak.
* İnsanlar artık kendi sağlık taramalarını bazı küçük elektronik cihazlar ve telefon uygulamalarıyla kendileri yapacak.
* Tüketim toplumu bugüne kadar sahip olmaya odaklanmıştı. Ekolojik bilincin de gelişmesiyle bir "sahip olmama kültürü" ortaya çıkmaya başladı.
*Android mobil iletişim sayesinde ürünle interaktif etkileşim kurulan uygulamalar etkili olacak. Ürün, sorduğunuz sorulara cevap verecek.
* Dürüst markalar rekabette bir adım öne çıkacak. Markalar hep kusursuzluklarını öne çıkardılar fakat zaman içinde o kadar da kullanıcı dostu olmadıkları görüldü. Markalar da bir insan gibi dürüst olup hatalarını, müşteri şikâyetlerini ortaya koyup tüketiciyle iletişimlerini böyle kuracaklar.
* İkinci el eşyaların geri dönüşümü önem kazanacak. Ayakkabı, otomobil, bilgisayar gibi sektörlerde bilinen markalar kullanılmış ürünlerini toplayıp yeniden üretime sokuyor.
* Tüketiciler sosyal sorumluluk projelerinde samimiyetle faaliyet gösteren firmalara daha çok yakınlık duyuyorlar.
* Kredi kartının yanı sıra cep telefonu uygulamaları sayesinde nakit kullanımı azaltılıyor.
* Yakın alan iletişimi adı verilen rehber sistemler her alanda kullanılabilir. Örneğin Londra Müzesi'nde uygulanan sistemde bulunduğunuz yerdeki eserler hakkında 3 boyutlu ve koku destekli sunumlar alıyorsunuz.
ZENGİN GENÇ VE TÜKETEN ÇİN
Markalar için tüketici trendlerinin en çok önem arz ettiği ülkeyse 1.5 milyara yaklaşan nüfusuyla Çin. Nüfusunun yüzde 20'si 0-14, yüzde 70'iyse 15-65 yaş aralığında. Rezervleri dolu ve Çinliler artık çok fazla seyahat ediyor. 2020 yılı itibariyle Çin'den ülke dışına yapılacak toplam seyahat sayısının 100 milyona ulaşması bekleniyor.
*Avustralya hükümeti 30 milyon dolarlık bir tanıtım pastasını sadece Çin'e ayırdı. Tekstilde Çin bedeni diye ayrı bir kalıp ortaya çıkıyor. Hilton yalnızca Çinlilere hitap eden bir hizmet programı geliştirdi.
* Çin'de lüks tüketime ilgi her geçen gün artıyor. Ünlü otomobil markası Maserati 2011'de Çin'de 780 adet otomobil sattı, bayi sayısını 15'e çıkardı.
* Dünyadaki en iyi 500 üniversitenin 35'i Çin'de bulunuyor. Çin'deki 291 bin yabancı öğrencinin yarısı diğer Asya ülkelerinden, diğer yarısıysa ABD ve Avrupa'dan geliyor.
NASREDDİN HOCA ÇİNLİ OLDU
Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'ndeki 2.1 milyonluk Urumçi kentinde Polat Alemdar fırtınası esiyor. İşadamları Polat Alemdar gibi giyiniyor. "Afanti" Nasreddin Hoca'nın Çin'deki adı. Çinliler 3 boyutlu 104 bölümlük bir animasyon dizisi hazırladılar, Nasreddin Hocayı olduğu gibi Afanti adıyla Çinceye adapte ettiler. Yılbaşı itibariyle 22 ülkede 300'den fazla TV kanalında yayınlanmak üzere haklarını satın aldılar.
HT Cumartesi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...