E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Domuz Gribi Aşısı Etkili Olacak mı? 

Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, domuz gribine karşı üretim aşamasındaki aşının ne kadar etkin olacağının bugünden kestirilemeyeceğini söyledi.

16.08.2009 - 13:35
Domuz Gribi Aşısı Etkili Olacak mı?

DOMUZ GRİBİ AŞISININ ETKİNLİĞİ

-REFİK SAYDAM HIFZISSIHHA MERKEZİ BAŞKANI DOÇ. DR. ERTEK:

-''AŞININ NE KADAR ETKİN OLACAĞINI BUGÜNDEN KESTİRMEK

MÜMKÜN DEĞİL. ŞAYET VİRÜS BİR MUTASYON GEÇİRMEZSE

AŞININ ETKİN OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ''

-''VİRÜSÜN BİR MUTASYON GEÇİRMESİ DURUMUNDA, ÜRETİLEN

H1N1 AŞISININ MUTANT ŞUSA ETKİLİ OLUP OLMAYACAĞINI

Selma Bıyıklı - Refik Saydam'ın haberi

Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, ''Şayet virüs bir mutasyon geçirmezse aşının etkin olacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

Ertek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domuz gribi aşısı konusunda her ülkenin kendisine göre bir politika geliştirdiğini, bazı ülkelerin risk gruplarını, bazı ülkelerin ise tüm toplumu aşılama kararı aldığını kaydetti.

''Bu aşının ne kadar etkin olacağının bugünden kestirmek mümkün değil'' diyen Ertek, ''Şayet virüs bir mutasyon geçirmezse aşının etkin olacağını tahmin ediyoruz. En azından yüzde 70'lik bir koruyuculuk oranına sahip olduğunu biliyoruz ama virüsün bir mutasyon geçirmesi durumunda, üretilen H1N1 aşısının mutant şusa etkili olup olmayacağını bugünden kestirme imkanımız yok. Bunları yaşayarak göreceğiz'' şeklinde konuştu.

Günümüzde, daha önceki pandemilerde olmadığı kadar bilgi birikimine ve laboratuvar altyapısına sahip olunduğunu, iletişimle toplumda duyarlılık ve kişisel koruyucu önlemlerin arttığını anlatan Ertek, Türkiye'de 3,5 aylık dönemde sadece 322 vaka görülmesinin bakanlığın uyguladığı çok sıkı korunma tedbirlerinin sonucu olduğunu söyledi.

-''İKİNCİ BİR ATAK OLABİLİR Mİ?''-

''Sonbaharda domuz gribi salgınında ikinci dalganın beklendiği yönündeki uyarıları'' da değerlendiren Ertek, şöyle konuştu:

''Grip pandemileri bazen iki atak şeklinde kendini gösterebiliyor. 1918'deki H1N1 influenza pandemisinde de Ocakta başlayıp Temmuz-Ağustosta biten birinci atak daha hafif seyirliydi. Ama Eylülden sonra ikinci atakta 5 haftalık bir süre vardır. Orada çok sayıda insanın öldüğünü biliyoruz. Bu salgında da ikinci bir atak olabilir ama nasıl olacağını kestirmek mümkün değil. Fakat şu ana kadar tüm dünyadaki gözlemler, bu influenzanın sezonal influenzadan çok daha hafif seyirli ve mortalitesinin çok daha düşük olduğunu, özellikle gelişmiş ülkelerde, sağlık bakımının iyi olduğu ülkelerde mortalitenin binde 0.5 ya da 1 civarında, mevsimsel influenzadan çok daha iyi durumda olduğunu gösteriyor.''

''Bu şekilde devam ettiği sürece insan sağlığı açısından çok büyük bir risk bulunmadığını ama bu şekilde devam edeceğinin garantisi de olmadığını'' anlatan Ertek, ''Bu nedenle bir yandan bu salgının seyri izlenirken, virüsün mutasyon geçirip geçirmediği, mortalitesi, hangi yaş grubunda daha sık görüldüğü gibi epidemiyolojik özellikleri incelenirken diğer yandan da tüm ülkeler kendi toplumunu aşılamak üzere gayret içinde'' diye konuştu.

-HACI ADAYLARINA DOMUZ GRİBİ AŞISI-

Hac dönemine yönelik çalışmalarla ilgili bilgi de veren RSHM Başkanı Ertek, domuz gribi salgını tehlikesi nedeniyle Suudi Arabistan hükümetinin bu yıl bazı yeni önlemler aldığını söyledi.

Türkiye'den her yıl 110-120 bin kişinin hac mevsiminde Suudi Arabistan'a gittiğini, bu ülkede dünyanın dört bir yanından hacı adayının bir araya geldiğini anlatan Ertek, Suudi Arabistan hükümetinin bu yıl ülkelere ''mümkünse hacı adaylarının H1N1 ve mutlaka sezonal grip aşısıyla aşılanması, vize işlemleri sırasında bunun belgelendirilmesi koşulunu getirdiğini'' ifade etti.

Ertek, Suudi yetkililerin risk grubundaki gebe, çocuk ve yaşlıların hac seyahatlerini ertelemeleri tavsiyesinde de bulunduğunu belirtti.

Hac döneminin ekim sonunda başlayacağını hatırlatan Ertek, o zamana kadar Türkiye'ye gelmesi durumunda hacı adaylarının domuz gribi aşısıyla aşılanacağını, ancak yola çıkmadan en az 15 gün önce mevsimsel grip aşılarını yaptırmış olmaları gerektiğini söyledi.

Hac döneminin başlamasına daha 3 ay olduğunu belirten Ertek, ''Şayet pandemi bu şekilde ılımlı bir seyir gösterirse çok ciddi bir risk olmadan bu hac ziyareti yapılabilir kanaatindeyim. Ama sonbaharda yeni bir dalga, yeni bir mutasyon ortaya çıkarsa o günün şartlarına göre yeniden değerlendirmek, belki tedbirleri biraz daha sıkılaştırmak, seyahat kısıtlaması da getirmek gerekebilir'' diye konuştu.

Ertek, ancak şu anki görüntü itibariyle Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, tüm uluslararası kuruluşların bir seyahat kısıtlaması ya da pandeminin yayılmasını önlemek için çok sıkı önlemler alınması yönünde tavsiyeleri bulunmadığına dikkati çekti.

-OKULLARDA ALINACAK ÖNLEMLER-

Doç. Dr. Mustafa Ertek, ''Son baharda okulların açılmasıyla ne gibi tedbirler alınacak?'' sorusu üzerine, dünyada eğitim-öğretimin devam ettiği ülkeler bulunduğunu, buralarda alınan önlemleri ve salgının boyutunu izlediklerini söyledi.

Avrupa'da en fazla H1N1 vakasının görüldüğü İngiltere'de salgının önce okullarda başladığına dikkati çeken Ertek, ancak mortalitesi düşük olduğu çok sıkı önlemlere ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Ertek, ''Yapılması gereken çok yakından izleyip tüm eğitim camiasına, öğretmenlere bu konuda bir eğitim verilmesi gerekiyor. Eğer bir okulda ya da sınıfta influenza benzeri bir hastalık ortaya çıkarsa hemen çok kısa zamanda örnek alınıp, analiz edilip, H1N1'e bağlı enfeksiyonsa okulun veya sınıfın 1 hafta 10 gün süreyle kapatılması gerekebilir'' dedi.

Ertek, ABD'de başlangıçta böyle bir yola başvurulduğunu, ancak şu anda okulların tatil edilmesi gibi bir uygulamaya gidilmediğini belirtti.

Okulların eylül sonunda açılacağını hatırlatan Ertek, o dönemde ortaya çıkacak tabloya göre önlem alınacağını, vakaların hafif seyretmesi halinde çok sıkı önlemlere gerek olmayacağını belirtti.

YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
TOTEM 12 Ağustos 2009 Çarşamba 12:40

SAYIN ARKADAŞLAR;Bakıyorumda her haberin altına aynı klasik söylemleri yazıyorsunuz,her söyleminiz abd üzerine kurulu kızgın kardeş bu hikayenin ana fikri ne?sizler oturduğunuz yerden abd ye sallıyarak abd yi yıkacağınızı,pkk ya sallayarak dağda onları avlayacağınızımı düşünüyorsunuz?hep boş laf söyledikleriniz.abd süper güç ve dünyanın patronu onla yarışmayı bırakında kendi ülkeniz için ne yapabilirsiniz onu düşünün.abd ye sallamakla bu ülke düze çıkmaz.sen abd yi bırakta ülkene bak.

Yorumu oyla      18      10  
EMRE 12 Ağustos 2009 Çarşamba 11:13

TAKKİYECİ AKPLİLER GÜNLERCE AÇILIM DİYE TUTTURDULAR BU AÇILIM NEYMİŞ SÖYLEYİNDE HALK.TA HERKESTE BİLSİN ONA GÖRE YORUMLAR DÜŞÜNCELER İFADE EDİLSİN ATACAĞINIZ ADIMLARI SÖYLEMEKTEN KORKUYORSANIZ DAHA NE DİYE AĞZINIZDA LAFI EVELEYİP GEVELİYORSUUNUZ MAKSADINIZ KÜRT DEVLETİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSE İŞTE ORDA DURUN BUNA NE SİZİN NEDE TAŞERONLUK YAĞTIĞINIZ EMPERYALİST KEFERE AMERİKANIN GÜCÜ YETMEZ TÜRK HALKI DAHA MEZARA GİRMEDİ DİMDİK AYAKTA KOLTUK SEVDASI UĞRUNA ÜLKEYİ ATEŞE ATMAKTAN ÇEKİNMİYEN ZİHNİYET

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın -3 12 Ağustos 2009 Çarşamba 02:16

Sayın Atalay'la ilgili hafızalardan kazınmayacak bir olay bu.Bir Türk Devlet Bakanı , Türk toprağında bu muamaleye tabi tutuldu. İmdi , deniyor ki eşkıya Öcalan hapishaneden bir program sunacakmış.Sayın İçişleri Bakanı Atalay , yeryüzünde herhangi bir ülkede bir teröristin program ilanı nerede görülmüştür? Sayın Adalet Bakanı cezaevlerinden örgüt yönetildiği haberleri ayyuka çıkmışken siz ne yapıyorsunuz ? Öcalan'ın direktiflerini eğer avukatları iletiyorsa neden bu avukatlar tutuklanmadılar?

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın -2 12 Ağustos 2009 Çarşamba 02:08

Büyükanıt da bir süre Bush’la konuştu. Devlet Bakanı Atalay, Basın Merkezi’nde Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte dolaşırken Amerikalı korumanın ellerine bakma konusunun hatırlatılması üzerine, ‘Bir sorun olmadı. Ellerim aşağıdaydı, ellerimi görmek istedi’ dedi. ABD Başkanı Bush geçen cumartesi günü Ankara’ya gelişinde havaalanında hükümet adına Devlet Bakanı Beşir Atalay tarafından karşılanarak ‘Hoşgeldiniz’ denmişti. ( 2004 NATO İstanbul Toplantısı / 29.06.2004 günlü medyadan )

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın -2 12 Ağustos 2009 Çarşamba 02:08

Büyükanıt da bir süre Bush’la konuştu. Devlet Bakanı Atalay, Basın Merkezi’nde Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte dolaşırken Amerikalı korumanın ellerine bakma konusunun hatırlatılması üzerine, ‘Bir sorun olmadı. Ellerim aşağıdaydı, ellerimi görmek istedi’ dedi. ABD Başkanı Bush geçen cumartesi günü Ankara’ya gelişinde havaalanında hükümet adına Devlet Bakanı Beşir Atalay tarafından karşılanarak ‘Hoşgeldiniz’ denmişti. ( 2004 NATO İstanbul Toplantısı / 29.06.2004 günlü medyadan )

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın -1 12 Ağustos 2009 Çarşamba 02:07

ABD Başkanı George Bush’un korumaları, başkanlarını korumadaki titizliklerini abarttılar. Korumaları, Başkan Bush’la tokalaşmak isteyen Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın elini kontrol etmek istediler. Atalay, korumaların isteği üzerine ellerini gösterince aramadan kurtuldu ve Başkan Bush’un elini sıkabildi. Galatasaray Üniversitesi’nde konuşma yaptıktan sonra Bush, Bakanlar ve konukların bulunduğu bölüme geçti. Bush, herkesle tokalaşıp ayak üstü sohbet etti. Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meme Kanserinde Yeni Bir Umut
Amerikalı araştırmacılar, meme kanseri kök hücrelerini etkili biçimde ...
Aynı Anda Birkaç İş Yapmak Beyne Zararlı
ABD’de yapılan bir araştırma, birkaç işi aynı anda yapmanın, insanı zihinsel ...
Bebek Nasıl Mışıl Mışıl Uyutulur
Bebeğiniz doğduğundan beri iyi bir gece uykusu uyumadıysanız, yalnız değilsiniz...
 
Enerji İçecekleri Dişleri Vuruyor
Spor yaparken spor içeceklerini tüketmek birçoğumuzun alışkanlığıdır. ...
Domuz Gribi İçin 3 Laboratuvar Daha Kurulacak
Sağlık Bakanlığı, sonbaharda ikinci dalga uyarısı yapılan domuz gribinin ...
Kanserle Savaşırken Tıp fakültesini Kazandı
Lenf kanseri teşhisiyle tedavi altına alınan genç, geçirdiği ağır tedaviye ...
 
Bu Yemekler Aptallaştırıyor
Yapılan bir araştırma, uzun süre çok yağlı gıdalar yemenin insanları aptal ...
Sahte İlaca Karşı Dikkatli Olun!
Dünya genelinde 2005 yılında sahte ilacın piyasa payı yüzde 6 civarındayken, ...
Aspirinin Yararları
Her gün bir aspirin içen bağırsak kanserine yakalanan hastaların ölüm ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
şampiyonlar Ligi
TCMB
Chelsea
sınav stresi
Ferit Şahenk
Galaxy A3
Eğitim
özgecan aslan cinayeti
Kredi notu