E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Diyarbakır'da Kamu Hastanelerinde Çok Dilli Hizmet! 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yanı sıra çevre ülkelerdeki hastalara da şifa dağıtan Diyarbakır'daki kamu hastanelerinde çok dilli sağlık hizmeti sunuluyor.

30.04.2014 - 19:05
Diyarbakır da Kamu Hastanelerinde Çok Dilli Hizmet!

Diyarbakır'daki kamu hastanelerinde tabela ve yönlendirme levhaları 5 farklı dilde hazırlandı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yanı sıra çevre ülkelerdeki hastalara da şifa dağıtan Diyarbakır'daki kamu hastanelerinde çok dilli sağlık hizmeti sunuluyor. Hastanelerin tabela ve yönlendirme levhalarında Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe, Zazaca, Arapça ve İngilizce ifadeler yer alıyor.

Bu kapsamda Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne anne sütünün önemini Türkçe ve Kürtçe anlatan pankart asıldı.

Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ise Kayapınar ilçesinde açacağı poliklinik hakkında vatandaşları Türkçe ve Kürtçe hazırladığı pankartlarla bilgilendirdi.

"Görme engelliler için Braille alfabesi de olacak"

Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. İbrahim Uygun AA muhabirine, hastalarla daha iyi iletişim kurmak amacıyla bazı hastanelerde astıkları pankartlarda Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe mesajların da yer aldığını söyledi.

Özellikle kırsaldan gelen ve Türkçe bilmeyen kadınlarla hastanedeki çalışanların az da olsa anlayacakları dilde iletişim kurmalarının önemine vurgu yapan Uygun, şöyle konuştu:

"Hastane tabelalarının yanı sıra yönlendirme levhalarında sadece Türkçe ve Kürtçe değil, Arapça, Zazaca ve İngilizce yazılar da yer alıyor. Ayrıca görme engeller için Braille alfabesi de olacak. Hasta ile doktorun aynı dili konuşması aralarında yakınlık sağlar, biz buna büyük önem veriyoruz. Çok dilli tabela ile ilgili çalışma yapıyoruz. Bunlar normal şeylerdir. İnsanların dilinin yanı sıra saç, göz ve ten rengi farklı olabilir ama tüm insanların dişi beyazdır. Bu nedenle çok dilli bir sağlık hizmeti anlayışını benimsedik. Ana tabelamız Türkçe olacak ancak onun yanında farklı dillerde de tabelalar yer alacak. Hastane içerisindeki yönlendirme levhalarımız da çok dilli olacak. Çok dillilik insanları birbirinden ayrıştırmaz, aksine kaynaştırır."

"Arapça ve Soranice kursu da açmayı planlıyoruz"

Hastanelerin dışındaki Türkçe ana tabelanın yanında ayrıca üzerinde farklı dillerde yazıların yer aldığı bir tabelanın daha asılacağını kaydeden Uygun, "Bunu devam ettireceğiz. Diş polikliniğini 'Dişler beyaz' sloganı ile açıyoruz. Çünkü herkesin dişi beyazdır. İnsanlık olarak herkesin eşit olduğunu vurgulamak istiyoruz" dedi.

Uygun, vatandaşların Kürtçe asılan pankartlarla ilgili duydukları memnuniyeti ilettiğini kaydederek, çalışan personele yönelik Kürtçe ve Zazaca dil eğitimi verdiklerini anlattı.

Aralarında hemşire ve doktorların da yer aldığı 200 kişinin bu kurslara katıldığını vurgulayan Uygun, sözlerini şöyle tamamladı:

"Irak'tan da çok sayıda hasta geliyor. Bu nedenle Arapça ve Soranice kursu da açmayı planlıyoruz. Dillerin farklı olması birbirimizden uzaklaşmamızı gerektirmez. Diğer hastanelerimizde de çok dilli tabela, hasta karşılama ve yönlendirme pankartı hizmeti olacak. Herkese hitap etmeyi hedefliyoruz. Hastaneye gelen bir vatandaşımız kendi dilinde konuşan doktorla karşılaşırsa güveni artıyor. Bu sağlık hizmetinin kalitesini de artırıyor. Hem erken teşhis hem de tedavinin yönlendirilmesine kadar önemli olduğunu düşünüyoruz."
aa

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 30 Nisan 2014 Çarşamba 20:01

Almanya da 2 milyonun üzerinde Türk yaşıyor,ama çift dil uygulanmıyor.AB ilkesi Yunanistan da uygulanmıyor. Bulgaristan'da 1,5 milyon Türk yaşıyor,yani bu ülkenin %20 si Türk, ama çift dil uygulaması gündeme bile getirelemez.Üstelik bu ülkelerin hiç birinde bölünme tehlikesi yok.Bize ne oluyor.Bu gidişat iyi değil.Görmesi gerekenler neden görmüyor? Allah işimizi iyi yapsın.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mışıl Mışıl Uyumak Hayal Değil
Amerikalı bilim adamlarına göre, sabah ve akşam bir bardak vişne suyu ...
Flaş Haber! Dünyanın En Bulaşıcı 'Ebola Virüsü' Çok Hızlı Yayılıyor!
Batı Afrika'da Gine Cumhuriyetinde Şubat ayı başında başlayan salgının, ...
Genç Kalmak İstiyorsanız Pirinç Tüketin! Pirinç Yaşlanmayı Durduruyor!
Genç kalmak istiyorsanız pirinç tüketin. Yapılan araştırmalar, pirincin ...
 
Türkiyede Bir İlk! İkizlere Anne Karnında Ameliyat Edildi!
7 ay önce tek yumurta ikizlerine hamile kalan Seval Çetin (30), düşük ...
Bu Habere Dikkat! Ağrı Kesiciler Fıtık Yapıyor!
Yapılan araştırmalara göre; bel ve boyun ağrılarında sıkça başvurulan ...
Ağrı Kesici Fıtığa Bire Bir Neden
Ağrı kesicilerin geçici çözümler vererek, kalıcı hasarlar meydana getirebildiği ...
 
1 Yaşını Geçen Bebeğinize Mutlaka Bunu Yedirin!
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim ...
Hamilelikte Depresyon Nedir, Neden Görülür? Hamileliğin Farklı Evrelerinde Psikoloji!
Hamilelik süresince görülen psikolojik problemler nelerdir? Hamilelik ...
Dikkat! Böbrek Hastalıklarının En Çok Büyük Sebebi Şeker Hastalığı Oluyor!
Süleymanlar, “Böbrek hastalıklarının yüzde 40’nın sebebi şeker hastalığıdır. ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
ÖSYM
kardeş
Abdullah Ercan
ygs puan hesaplama
ütopya
Manchester City
İtalya
Dinamo Kiev