E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

CHP'nin Programı Çok iddialı 

CHP’nin yerel seçimler öncesinde, program ve tüzük yenileme çalışmaları son şeklini almaya başladı. 21 Aralık'ta kurultayın onayına sunulacak olan proğram taslağı.

23.11.2008 - 13:55
CHP nin Programı Çok iddialı

Aralık ayının ikinci yarısında yapacağı kurultay ile tüzük ve programını yenileyecek olan Cumhuriyet Halk Partisi yoluna 58 iddia ile devam edecek.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın sorumluluğunda ve Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu’nun koordinatörlüğünde hazırlanan, Parti Meclisi’nde de kabul edilerek onaylanan Parti Programı “Değişim İçin Pusula” başlığıyla Kurultay'ın onayına sunulacak.
Yerel seçimlere yenilenmiş tüzük ve programla girmeyi hedefleyen CHP’de, bu yöndeki çalışmalarda sona gelindi. “Değişim Pusulası” başlığıyla hazırlanan yeni program için oluşturulan komisyon da son düzenlemeleri yaptı.

 CHP’nin yeni program taslağı ile partinin yeni döneme hazırlanması, daha etkin, hızlı ve dinamik bir parti yapısına kavuşturulması hedefleniyor. CHP yönetiminin 21 Aralık’ta kurultayın onayına sunacağı “Hedefimiz Türkiye’yi yenileştirmektir” ve “Önce İnsan” denilen “Değişim Pusulası”nda 23 öncelikli hedefe yer verildi. Programda öncelikli hedeflerden bazıları şöyle sıralandı:

-Öncelikli hedefimiz; Türkiye’yi yenileştirmektir, önce insandır; insanın emeğine, hukukuna, kimliğine ve değerlerine saygıdır, demokrasidir; hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığıdır, hoşgörü ve barıştır, terörün ve siyasi şiddetin yaşanmadığı bir Türkiye’dir, ulus devlet ve bireysel kültürel haklardır, üniter devlet ve katılımcı yerinden yönetimdir, bölgelerarası dengeli kalkınmadır, GAP’ı hızla tamamlamaktır, ulusal bağımsızlıktır, Türkiye modelini koşulsuz sahiplenmektir, ilkeli dış ilişkilerdir, 'Ulus-Üniter-Laik' devlet yapımız ve ulusal duyarlılıklarımız korunmak kaydıyla AB’ ye eşit koşullu tam üyeliktir.”
Tüzük ve programını yenileyecek olan CHP’nin “Değişim İçin Pusula”sında, altı temel alanda “yeni bir yapılanmanın hedef alındığı belirtildi. Pusula’da “yeni bir yapılanmanın hedef alındığı 6 temel alan ise, “Çağdaş hukuk devleti, Üretim ekonomisi, Tarım ve küçük üreticiler, Eğitim ve bilgi toplumu, Sosyal refah devleti, Dış politika” başlıklarıyla sıralandı.
CHP’nin “Değişim İçin Pusula”sında, hukuk, siyaset, kamu yönetimi, yerel yönetimler, iç güvenlik, vergi, sosyal güvenlik YÖK, üniversiteler ve genel sağlık konularında reformlar yapılacağı ifade edildi.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-

Anayasa’nın tümden değiştirilmesine karşı çıkan CHP yönetimi, yeni programında, Anayasanın, evrensel hukuk devleti normları ve çağdaş örgütlü toplum kuralları ile uyuşmayan maddelerinin değiştirileceğine vurgu yapıyor. Programda, partinin yeni hedefleri de şöyle sıralanıyor:
“Yargı etiği kanunu çıkarılacak, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi sağlanacak, Hakimler ve savcılar kurulu yeniden yapılandırılacak, Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı’nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda yer almaması, kurul üyelerinin yargı organları tarafından seçilmeleri, savunmanın temsilcilerinin de Kurul’da yer alması sağlanacak. Türkiye Barolar Birliği’ne Anayasa Mahkemesi’nde dava açabilme yetkisi verilecek. Adli Tıp Kurumu yeniden yapılandırılacak özerk, yetkin ve etkin yapıya kavuşturulacak, İnsan Hakları Müsteşarlığı kurulacak, ‘insan hak ve özgürlüklerine saygı’, ‘işkenceye sıfır hoşgörü’ devlet yönetiminin temel kuralına dönüştürülecek. Etnik kimlik bir şereftir. Kişisel kültürel haklar çoğulcu demokrasinin gereğidir. Çağdaşlık, asimilasyon değil, entegrasyondur. Anadil kültürel diyaloğun, resmi dil ise, siyasal birliğin aracıdır.”

-DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA POZİTİF AYRIMCILIK-

Programda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sorunlara ilişkin saptamalara yer verildi. Bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanacağı ve kamu öncülüğünde yatırım ve kalkınma hamlesi başlatılacağı ifade edilen programda özetle şunlar dile getirildi:
“GAP, toplumsal kalkınma projesi olarak hızla tamamlanacak, 1,5 milyon hektar toprak suya kavuşturulacak. Irak’la ticari ve kültürel ilişkilerimiz geliştirilecek; Habur’a ek olarak Ovaköy kapısı açılacak. Kırsal kesimde çocukları okul öncesi iki yıllık eğitime devam eden ailelere eğitim destek ödemesi yapılacak. Saydam kent vakfı ve kentleşme fonu oluşturulacak, kent rantları toplumlaştırılacak. Belediye meclisleri etkinleştirilecek, idari yargı yolu açık olmak kaydıyla belediye meclisleri, gerektiğinde belediye başkanlarını görevden geri çağırabilecek. Mahalle muhtarlıkları belediyelerin uç hizmet birimlerine dönüştürülecek.”

-MADIMAK MÜZE OLACAK-

CHP’nin yeni programında diğer hedefler şöyle sıralandı:
“Sivas Madımak Oteli Alevi kültürü ve değerlerine saygı çerçevesinde hoşgörü müzesine dönüştürülecek. Saroz körfezi, yeni liman, deniz ve kara yolları ile bölge ülkelerine bağlanacak. Lise öğrencilerinin üçte ikisi meslek lisesi ve meslek yüksek okullarına yönlendirilecek. 2 yıllık çok programlı akademik liseler yüksek öğretime geçişin köprüsü olacak, öğrenci seçme sınavı (ÖSS) kaldırılacak. Öğrenci yurtlarında tarikat etkinliğine son verilecek, tüm üniversite öğrencilerine bedelsiz çağdaş yurt olanakları sağlanacak. Talep eden tüm üniversite öğrencilerine düşük faizli, uzun vadeli yüksek öğretim yaşam destek kredisi sağlanacak. Maddi durumları yetersiz tüm üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu sağlanacak.”

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
 
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
 
Başbakan Ağırlamanın Raconu
Başbakanı sizde evinizde konuk alabilirsinizancak uymanız gereken çok ...
Diyarbakır'daki Demokrasi Mücadelesi
Diyarbakır Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi 14. olağan toplantısına katılan ...
CHP'NİN EFSANE HOCASI KEPENEK: KARAÇARŞAFA CHP ROZETİ İHANET VE İKİYÜZLÜLÜK
ODTÜ'nün efsane hocası Profesör Yakup Kepenek Turktime yazarı Mehtap Belen'e konuştu....
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kasımpaşa
dolar
Almanya
Cüneyt Çakır
1. Lig
harç
Galaxy A
YÖK
benzin