Siyasetçilerin mutabakata varamadığı konuları önlerine getirmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirerek, "parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliklerinin bir an önce yapılmasını" isteyen Kılıç'a bir tek anamuhalefetten olumsuz cevap geldi. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, böyle bir düzenlemeye destek vermeyeceklerinin sinyalini verdi. Okay, Anayasa'nın 68. ve 69'uncu maddelerinde yapılacak değişikliklerle cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı siyasal oluşumlara ya da bunları hoşgörüyle karşılayacak bir anlayışa girenlerin başörtüsü düzenlemesindeki akıbete uğrayabileceklerini iddia etti. Ardından parti programında 'darbe anayasası' diye eleştirdikleri anayasaya sadakat istedi: "Bu dönemde yeniden bir anayasa değişikliğini ele almak, toplumun ve siyasî partilerin böylesi gerginlik ortamında çatışmalar yaratır. Her önünüze çıkan olaya karşı Anayasa'yı engel görmek yerine Anayasa'nın içeriğine sadakatle görevi sürdürmek gerekir."
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AK Parti ile ilgili tarihî kararını açıklamadan önce parti kapatmaktan memnuniyet duymadıklarını ifade ederek, Meclis'ten toplumdaki değişimlere, çağdaş değerlere uygun anayasa değişikliği yapmasını istedi. Bu teklife Meclis Başkanı Köksal Toptan ve iktidar partisinden tam destek geldi. Meclis'te temsil edilen partilerden MHP, DTP, ÖDP ve BBP de değişikliğe yeşil ışık yaktı. Muhalefet kanadında sadece CHP, düzenlemeye soğuk bakıyor. Gazetecilerin parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliğine ilişkin sorularını cevaplayan CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, siyasî partilerin kapatılmasını zorlaştıracak anayasa değişikliği düşüncesine bile karşı. Okay, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasa'nın 10. ve 42'nci maddelerinde yapılan değişikliklerin ardından AK Parti'ye kapatma davası açıldığını hatırlattı. Bu aşamada böyle bir anayasa değişikliğinin gündeme taşınmasının Türkiye'ye yine 1 yıl gibi bir süre kaybettireceğini iddia ederek, "Anayasa'nın, siyasî partilerle ilgili hükümler içeren 68. ve 69'uncu maddelerinde yapılacak değişikliklerde, cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı siyasal oluşumlara ya da bunları hoşgörüyle karşılayacak bir anlayışa giren olursa, türban değişikliğindeki akıbete uğrayacak." uyarısında bulundu.
Türkiye'de 1 yıldır anayasa tartışmalarının yapıldığını ifade eden Okay, şunları kaydetti: "Bu dönemde yeniden bir anayasa değişikliğini ele almak, toplumun ve siyasî partilerin böylesi gerginlik ortamında çatışma yaratır. Oysa konsensüs noktasında toplumsal bir mutabakatla anayasalar yapılır. Kaldı ki anayasaların temelinde şu vardır. Anayasalar geçmişe bakıp, geçmişten ders çıkarıp geleceği yönlendiren belgelerdir. Anayasa'yı niye değiştirmek için yola çıkıyoruz? Anayasa'yı şu anki MHP'nin önerisiyle laik hukuk düzenine aykırı eylemlerin odağı olabilecek bir siyasî partinin siyasetten yasaklanmasını önlemek için... Bu siyasî partiler bu Anayasa çerçevesinde kurulduğuna göre, Anayasa'ya sadakat yükümlülüğünü yerine getirmeyi niye düşünmüyorlar?
ÖYMEN: MAÇ BİTMEDİ!
CHP, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in “diyalog” çağrısına temkinli yaklaşıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bundan sonraki sürecin AKP ve CHP’nin uzlaşmasından öte, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın nasıl uygulanacağı konusu olduğuna dikkat çekti. AKP’nin kendine “can simidi” aradığını ileri süren Öymen, “AKP, Anayasa çizgisine girecek mi girmeyecek mi, yoksa bildikleri yolda devam mı edecekler. Bunlar ortaya çıkmadan CHP ile uzlaşma laflarının anlamı yok. Bizden, laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu tespit edilen bir partiyle görüşmemiz bekleniyorsa boşuna” dedi.
Öymen şunları söyledi: “Mesela aynı kadrolarla mı devam edecekler? Başbakan, ‘Muhalefetle uzlaşmak zaman kaybı’ demişti. Bizimle işbirliği halinde Anayasayı değiştirelim derlerse biz yokuz. Laiklik karşıtı tutumlarından vazgeçerlerse destekleriz.”
Öymen, Başbakan Erdoğan’ın, Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirirken söylediği, “Laiklik karşıtı eylemlerin hiçbir zaman odağı olmadık” ifadelerini hatırlatarak şöyle konuştu: “Uğurlar olsun. Maç daha bitmedi. İktidar gol yedi ve sarı kart gördü. Bunun bir kırmızı karta dönüşmesi muhtemeldir. Akıllarını başlarına toplamalıdırlar.”
Akşam-Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...