CHP'li Kadıköy Belediyesince restore edilen tarihi ''Süreyya Operası'' binası, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da katıldığı törenle yeniden açıldı.
Açılış töreninde konuşan Deniz Baykal, İstanbul'un, Avrupa yakasındaki Atatürk Kültür Merkezinden sonra Anadolu yakasında ikinci bir kültür merkezine kavuştuğunu söyledi.
Süreyya İlmen Paşa'nın, 1920-1924 yılları arasında çeşitli engellerle karşılaşmasına rağmen 1927 yılında bu opera binasını yaptırdığını söyleyen Baykal, binanın Süreyya Sineması olarak bir süre hizmet verdiğini hatırlattı. Daha sonra terk edilen binanın bir süre iş hanı olarak kullanıldığını belirten Baykal, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ü, binayı tekrar hizmete açtığı için tebrik ederek, ''Değerli mimar arkadaşlarımız, Darüşşafaka yönetimi, İstanbul İl Özel İdaresi ve sayın Vali Muammer Güler el ele vererek, bu güzel eserin ortaya çıkmasına vesile olmuşlardır'' dedi.
Gençliklerinin en güzel dönemlerinde Süreyya Sinemasında buluşan insanların, şimdi de nostalji yapmak için yine buraya geleceklerini ifade eden Baykal, Kadıköy'ün artık tarihi ile nostaljisi ile bir kültür merkezi olduğunu dile getirdi.
Kadıköy Belediyesinin bundan sonra da açılımlarını sürdüreceğinden kuşku duymadığını söyleyen Baykal, opera binasının, toplumun güzelliklerini, kültür ve sanatını devam ettirecek bir kültür mabedi olması dileğinde bulundu.
ÖZTÜRK: "BUGÜN ÇOK MUTLUYUM"
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de Türkiye'nin ve İstanbul'un aydınlık yüzü olarak nitelediği Kadıköy ilçesine böyle bir operanın açılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Eğitim ve sanat alanında atılacak adımların önemine değinen Öztürk, Kadıköy'ün, Anadolu yakasının bir cazibe merkezi olduğuna işaret etti. Darüşşafaka ile yaptıkları anlaşma sonucu Süreyya Sinemasını bir kültür merkezine dönüştürdüklerini kaydeden Öztürk, şunları söyledi:
''Atatürk, 'Kültürsüz ve sanatsız bir Cumhuriyet düşünemiyorum' demiştir. Biz, hiçbir zaman umudumuzu yitirmeden, sabırla kendini göstermeyi bekleyen bu opera binasının tekrar açılışını hedefledik. Süreyya İlmen Paşa ve arkadaşları, İstanbul'un işgal yıllarında Türklerin kendi ülkelerinde onurları kırılmadan sanat yapacaklarını göstermek için böyle bir binayı yapmış. Opera binası, Devlet Opera ve Balesinin sunacağı eserlere haftanın 3 günü ev sahipliği yapacaktır. Ayrıca, haftanın diğer günlerinde de çeşitli sanat etkinlikleriyle gündemde kalacaktır.''
Törende, Deniz Baykal'ın, binanın yapımında emeği geçen mimarlar Ersel Gürsel ve Murat Katoğlu'na plaket vermesinin ardından, İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, ünlü Alman besteci Carl Orff'un ''Carmina Burana'' eserini sundu.
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, CHP Genel Başkan Yardımcıları Onur Öymen ve Mustafa Özyürek, CHP Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Sevigen ve Bihlun Tamaylıgil ile CHP Milletvekili Nur Serter'in de hazır bulunduğu açılış törenine, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve İstanbul Valisi Muammer Güler'in eşi Neval Güler ile çok sayıda davetli katıldı. Kadıköy'ün çağdaş hayatına önemli katkılarda bulunan Süreyya İlmen Paşa'nın, 80 yıl önce opera binası olarak tasarlayıp opera, sinema, tiyatro ve balo salonu olarak yaptırdığı, ancak uzun yıllar yalnızca sinema binası olarak kullanılan tarihi yapı, Kadıköy Belediyesinin 2 yıl süren restorasyon çalışmasından sonra ''Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'' olarak hizmete girdi.
Gerçekgündem
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...