Avrupa Parlamentosu (AP) son yılların en eleştirel Türkiye raporunu oylamaya hazırlanıyor. AP tarafından bugün Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında tartışıldıktan sonra yarın oylamaya sunulacak olan raporda, Türkiye’de ifade ve basın özgürlüklerinin “endişe verici biçimde kötüye gittiği” vurgulanıyor.
Türk medyasında basın özgürlüğü, sansür ve otosansürden duyulan endişenin yansıtıldığı raporda, basının bağımsızlığının demokratik toplumun “olmazsa olmazı” olduğunun altını çizilip, basın özgürlüğü ilkelerine saygı duyulmas çağrısında bulunuluyor. Yeni Radyo/TV yasasını “ticari” perspektiften olumlu bulan AP, buna karşılık, yasanın mahkeme veya yargıç izni olmaksızın “ulusal güvenlik” adına bazı yayınların durdurulmasına imkan tanımasını “kaygı verici” olarak tanımlıyor.
İnsan hakları ihlalleriyle ilgili kanıtları ortaya döken gazetecilere yönelik cezai soruşturmaların kaygı verici olduğu vurgulanan taslakta “Düşüncelerin cezalandırılması Türkiye’de insan haklarının korunmasının önündeki en temel engellerden birini oluşturmaktadır” ifadeleri kullanılıyor. Türkiye’de makul sürede adil yargılama koşullarının bulunmadığına dikkat çeken AP, “Ergenekon” ve “Balyoz” davaları kapsamındaki aşırı tutukluluk sürelerinden duyduğu “kaygıyı” dile getirip, tüm zanlılar için “gerçek yargı güvencesi” istiyor.
Yargıtay’ın anayasal düzene karşı işlenmiş suçlarda geçici tutukluluk süresini 10 yıla kadar çıkaran hükmünü de eleştiren AP, TBMM’ye bu alanda yasal mevzuatını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanmayla ilgili maddesiyle uyumlu hale getirmesi çağrısında bulunuyor.
AP, AİHM’nin 14 Eylül 2010 ‘da Dink davasına rağmen “Dink’in gerçek katilleri ortaya çıkmasın diye devlet içindeki unsurların yarattığı yapay engellerden duyduğu endişeyi” de rapora yansıttı. Türkiye’de gösteri ve örgütlenme özgürlüklerine saygı duyulmadığı not edilen raporda, polisin Aralık’ta Ankara’da üniversite öğrencilerinin gösterilerini aşırı güçle bastırması kınanıyor.
GAZETEVATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |