E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Akraba ziyareti için 4,6 milyar lira harcandı 

"Bizde bu tür ziyaretler yapıldığında eşin, dostun yanında kalınıyor, konaklama da dışarıda yapılmıyor."

6.02.2015 - 12:04
Akraba ziyareti için 4,6 milyar lira harcandı

Türk halkının tatildeki ilk tercihini akraba ziyaretleri oluşturuyor. Seyahatlerin yaklaşık yüzde 60'ı yakınlara yapılırken, bu ziyaretler için geçen yılın 3. çeyreğinde 4 milyar 647 milyon lira harcandı.

Türkiye İstatistik Kurumundan derlediği verilere göre, Türk halkının seyahat etme nedenlerinde yakınları ziyaret önemli bir yer tutuyor. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı 28 milyon 332 bin olarak gerçekleşti. Geçen yılın 3. çeyreğinde yurtiçinde ikamet eden 22 milyon 18 bin kişi seyahate çıktı.

"Yakınları ziyaret" için seyahat edenler yüzde 60 ile ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 30 ile "gezi, eğlence, tatil", yüzde 5,3 ile "sağlık" için seyahate çıkanlar izledi.
Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yapılan 28 milyon 332 bin seyahatin, 17 milyon 75 bini "yakınları ziyaret" oluşturdu. 8 milyon 507 bin seyahat "gezi, eğlence, tatil", 1 milyon 512 bin seyahat ise "sağlık" amacıyla yapıldı. Seyahate çıkanlar toplam 10 milyar 693 milyon 813 bin lira harcadı. Yakınları ziyaret etmek için harcanan tutar 4 milyar 647 milyon 416 bin lira oldu.
Yeme içmeye 3,7 milyar lira
Söz konusu dönemde seyahate çıkanların gerçekleştirdiği 10,7 milyar liralık harcamanın, 10,2 milyar lirasını kişisel harcama, 518 milyon lirasını paket tur harcaması oluşturdu.
Kişisel harcamalar içinde en çok payı 3 milyar 668 milyon 361 bin lira ile "yeme ve içme" aldı. Yeme ve içmeyi, 2 milyar 971 milyon lira ile "ulaştırma", 1 milyar 426 milyon lira ile "konaklama" ve 1 milyar 125 lira ile "giyecek ve hediyelik eşya" takip etti.
Seyahate çıkanların yaş gruplarına bakıldığında ise 25-44 yaş aralığının en fazla seyahat eden grup olduğu görüldü. Bu yaş grubundakiler 10 milyon 555 bin seyahatle ilk sırada yer alırken, 6 milyon 683 bin seyahatle ikinci sırada 0-14 yaş grubu geldi.

"Kültürümüzde var"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, yakınları ziyaret etmenin Türk kültürünün önemli bir parçası olduğuna dikkati çekerek, "Bizde bu tür ziyaretler yapıldığında eşin, dostun yanında kalınıyor, konaklama da dışarıda yapılmıyor. Avrupa'da ve dünyanın bir çok yerinde bu tip ziyaretlerde konaklama otellerde ve diğer tesislerde gerçekleşiyor. Bu alışkanlıklarımız da yavaş yavaş değişmeye başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin refahı arttıkça ve halk zenginleştikçe turizm hareketliliğinin de artacağını belirten Ayık, "2015 yılında da turizmin vazgeçilmez ülkesi olmayı sürdüreceğiz. Orta Doğu'da yaşanan olumsuzluklar halen bitmedi, İslamofobi gibi bir takım sıkıntılar, turizmi tehdit eden olaylar. Dileğimiz bir an önce bunların yatışıp tekrar eski haline dönmesidir." diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan turizm sektörüne yönelik teşviklere de değinen Ayık, bu teşviklerin devam etmesi halinde sektörün yaşanacak olumsuzlara karşı direncinin artacağını vurguladı.


hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bank Asya'dan karşı atak:
Bank Asya eski Genel Müdürü Ahmet Beyaz, Bank Asya ortaklarının yönetim ...
TEB 2014 yılında 622,6 milyon TL net kar elde etti!
2014 yılında artan ve verimlilikte sağlanan gelişmeye bağlı olarak TEB'in ...
Petrol fiyatları yükseliyor!
Brent çıkışlı petrol fiyatlarının 58 dolara yükselmesi, rublenin de hızla değer kazanmasını sağladı.
 
Dünya borsalarında sabah saatleri!
Dünyanın önde gelen borsalarında, sabah saatlerindeki son durum gelişmeleri.
Borsa İstanbul güne yükselişle başladı!
Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul'da hisse senetleri, yüzde 0,12 değer kazandı.
Dolar güne nasıl başladı?
Serbest piyasada, dolar güne 2,4422 TL, Euro 2,7995 TL’den başladı.
 
Şok gelişme:
Uzun süredir mali sıkıntı içindeki ABD'nin 94 yıllık perakende elektronik ...
Dolar günü 2,4385 TL, Euro 2,7921 TL’den kapattı!
Serbest piyasada gün sonu itibarıyla 2,4381 TL’den alınan dolar 2,4385 ...
Canikli'den 'Bank Asya' değerlendirmesi!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, TMSF'nin Bank Asya yönetimine el koymasını değerlendirdi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
yunanistan
yakmak
Zlatan Ibrahimoviç
A) Milli Futbol Takımı
kardemir karabükspor
ismail kartal
Sayıştay
muhsin yazıcıoğlu
ösym ygs sınavı