E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'Faizde ölçülü indirim devam edebilir' 

Merkez Bankası iki ay üst üste faiz koridoru üst bandında toplamda 75 baz puanlık indirim yaparken piyasalarda gelecek aylarda da kademeli indirim beklentisi arttı.

20.04.2016 - 18:22
 Faizde ölçülü indirim devam edebilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararının ardından piyasalarda gelecek aylarda da ölçülü faiz indiriminin devam edebileceği beklentisi artarken, bunun gerçekleşmesi için enflasyondaki düşüşün ve küresel risk iştahındaki pozitif havanın sürmesinin gerekli olduğu görülüyor.

Küresel piyasalarda artan risk iştahı ve yurt içinde manşet enflasyondaki düşüşün etkisiyle geçen ay ve bu ay faiz koridorunun üst bandında toplamda 75 baz puan indirim yapıldı.

Merkez Bankasının bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,50'den yüzde 10'a düşürülürken analistler, enflasyondaki düşüşün sürmesi ve küresel konjonktürün desteğini devam ettirmesi halinde gelecek aylarda da faizlerde kademeli indirim görülebileceğini ifade ediyor.

AA muhabirine TCMB faiz kararını değerlendiren Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, Merkez Bankasının beklentileri dahilinde faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirime gittiğini ve haftalık repo faizi ve gecelik borçlanma faizini sabit tuttuğunu söyledi.

"Karar, para politikasında tam anlamıyla bir gevşemeden ziyade geniş faiz koridoruna olan ihtiyacın azalması ile başlanılan sadeleşme sürecinin bir parçası olarak alınırken, karar metinde enflasyon görünümü konusundaki temkinli yaklaşımın korunduğunu görüyoruz." diyen Kırali, gelecek bir kaç ay sakin seyredebilecek genel enflasyona rağmen çekirdek enflasyonda iyileşmenin sınırlı kalmaya devam edeceğini ifade etti.

Kırali, mevcut enflasyon dinamikleri ve küresel koşulların devamı halinde TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında gelecek aylarda da temkinli indirimlere devam edebileceğini belirterek, "Politika faizini de içerecek daha yüksek indirimler için ise enflasyon dinamiklerinde belirgin ve kalıcı iyileşme olması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.


"Merkez Bankasının para politikası duruşunu normalleştirmesini yararlı buluyoruz"
Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer ise Merkez Bankasının temkinli bir şekilde para politikası duruşunu normalleştirmesini oldukça yararlı bulduklarını dile getirdi.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da küresel oynaklıktaki azalışa ek olarak, TCMB'nin geçen yılın ağustos ayından itibaren uyguladığı politika araçlarının etkinliğine yönelik oluşan güvenin geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı ve bu doğrultuda da sadeleşme yönünde ölçülü adımların devam ettiğini söyledi.

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu ve AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi de sadeleşme yönünde ölçülü bir adımın daha atıldığını kaydetti.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın ilk sınavında agresif bir karar almayarak devamlılık mesajı verdiğine işaret eden Bürümcekçi, yeni başkanın para ve kur politikası yaklaşımının tam olarak anlaşılana kadar yine de bir belirsizlik sürecinden geçileceğini dile getirdi.aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altının kilogramı 112 bin 900 liraya düştü!
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasında (KMTP) ...
Yeni başkana hükümetten ilk eleştiri
Ekonomi Bakanı Elitaş, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin konuştu. ...
Bu ürünlere dikkat!
http://www.turktime.com/galeri/bu-urunlere-dikkat-evinizde-varsa-mutlaka-iade-edin/189598/
 
Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz ...
Yakalandı! 840 yıl ile yargılanıyor
Kendisini, Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Haluk Ulusoy’un akrabası ...
MB Başkanlığı görevini devretti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı sona eren Erdem Başçı, görevini ...
 
Otomotiv devleri üretimini durdurdu
İki büyük depremle sarsılan Japonya'da, Toyota, Nissan ve Honda üretimi durdurduğunu açıkladı
Çetinkaya yönetiminden faiz indirimi bekleniyor!
Piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugün yapacağı ...
Ette kaliteye göre fiyat
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette sınıflandırmaya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
NBA
Recep Tayyip Erdoğan
İsveç
kardeş
İstihdam
Alba Berlin
ROMA
anap
Microsoft