E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'ABD bize silah garantisi verdi' 

Musul Valisi Nuceyfi, ABD yönetiminin Sünniler ile Peşmerge güçlerinin silahlandırılması için kendilerine garanti verdiğini söyledi.

17.05.2015 - 20:14
 ABD bize silah garantisi verdi

Musul Valisi Esil Nuceyfi, ABD yönetiminin, Sünniler ile Peşmerge güçlerinin silahlandırılması için kendilerine garanti verdiğini belirtti.  

Nuceyfi, Erbil'deki geçici çalışma ofisinde düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta ABD'ye yaptığı ziyareti ve DAEŞ ile mücadeleyi değerlendirdi. 

Görüştükleri ABD'li yetkililere DAEŞ ile mücadele için silaha ihtiyaçları olduğunu aktardıklarını anlatan Nuceyfi, "ABD yönetimi, Sünni güçler ve Peşmergenin silahlandırılması için bize garanti verdi. Bize 'siz Irak'a dönün ve hazırlıklarınızı yapın. Biz ihtiyaç duyduğunuz silahları göndereceğiz' dediler. Ancak bu silah yardımı, Irak hükümetiyle uyum içinde olacak" dedi.

Enbar vilayetinin kent merkezi Ramadi'deki şiddetlenen çatışmalara da değinen Nuceyfi, "DAEŞ, savaşı Enbar vilayetine taşıdı. Bundan kazançlı da çıktı. Çünkü Musul operasyonu için hazırlanan kuvvetler, Bağdat ve Enbar sınırına kaydırıldı" ifadesini kullandı. 

 Nuceyfi, Musul'u kurtarma operasyonunun geciktirilmesinin yanlış olacağını dile getirerek, şehrin özgürleştirilmesi için bütün tarafların acele etmesi gerektiğini vurguladı. 

Vali Nuceyfi, Musul operasyonunun daha "açık ve şeffaf" olacağını, Musul'un Enbar gibi çok bölgeden oluşan "karmaşık" bir yer olmadığına işaret etti. 

Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi (Halk Toplulukları) grubunun, Musul operasyonuna katılma yönündeki ısrarına tepki gösteren Nuceyfi, şöyle konuştu:

"Musul'u DAEŞ veya milisler arasındaki seçeneklere mahkum edemeyiz. DAEŞ, Musul operasyonunda yer alanların Heşdi Şabi olacağını ve mezhep savaşını sürdürmek için şehre girecekleri propagandasını yapıyor. Böyle bir şey olmayacak. DAEŞ, Şii milislerle yerel halkı korkutarak, kendi yönetimine razı etmek istiyor."

Nuceyfi, Musul kurtarıldıktan sonra nasıl yönetileceğine şehir halkının karar vereceğini, federatif bir sistem ilanının da söz konusu seçeneklerin içinde olduğunu kaydetti. Nuceyfi, bir soru üzerine Peşmergenin Musul operasyonuna katılmasının tabii olacağını belirterek, "Ancak Peşmergenin oynayacağı role ilişkin bir çalışma yürütüyoruz. Peşmergeye bu konuda çok güveniyoruz" dedi. 

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin yardımlarına ilişkin ise "Türkiye, Sünni gönüllülerden oluşan Heşdi Vatani (Vatan Toplulukları) birliklerine askeri eğitim veriyor. Askeri kampımızın genişletilmesinde ve gıda temininde Türkiye bize yardımcı oldu. Silah desteği sunacaklarına da inanıyoruz" ifadesini kullandı. 

ABD Kongresi, Irak'a yapacağı askeri yardımlar kapsamında Sünni güçlerle IKBY'nin silahlı kuvvetleri olan Peşmergelere, silah verilmesini içeren tasarıya onaylamıştı.
aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nkurunziza'dan "Eş-Şebab" uyarısı!
Burundi Devlet Başkanı Nkurunziza, "Eş-Şebab örgütünün, yakında Burundi, ...
İran'da 5,2'lik deprem oldu!
İran’ın Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı Çabehar sahil kentinde 5,2 ...
'Selam Tevhid'de yeni gelişme!
MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili gözaltına alınan ve aralarında ...
 
Akif Çağatay Kılıç:
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Mısır'daki idam kararlarını kınadıklarını ...
Yemen diyalog konferansı başladı!
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da "Yemen'i Kurtarma" adı altında düzenlenen ...
Türkiye'ye eğitim övgüsü geldi!
OECD ve Dünya Bankası'nın ortak çalışması Evrensel Temel Beceriler Raporu'nda, ...
 
NY'ta açık artırma!
Rock'n Roll'un kralı olarak tanınan Elvis Presley'in tur otobüsü, New ...
Çerkezlerden protesto gösterisi!
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gelen Çerkezler, ...
Afganistan'da çatışmalar: 109 ölü!
Yaklaşık 6 gün süren çatışmalarda 101 militan öldürülürken, 7 güvenlik ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
NBA
yunanistan
Tayyip Erdoğan
İstihdam
uefa
Elif Erbakan
karadeniz
GAZİANTEP
Avni Özgürel