Suriye’de yaşanan iç karışıklığın ilk olumsuz etkisini ‘mülteci akını’ olarak karşısında bulan Türkiye’nin topraklarında ağırladığı Suriyeli sayısı dün 8 bin 421’e ulaştı. Çok sayıda Suriyeli’nin Türkiye sınırına yakın bir yerde Türkiye’ye geçmeyi beklediğine dikkat çeken diplomatik kaynaklar, en kötü senaryonun “sınırın 15 kilometre güneyine kadar gelen Suriye ordusunun kaçmaya çalışan Suriyelilere sınırda, Mehmetçiğin gözünün önünde müdahale etmesi” olduğunu belirttiler.
Kalabalık bir grup kapıda
Hatay’da yaşanan mülteci göçünü bir haftadır bölgedeki Dışişleri heyeti aracılığıyla izleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Hatay’a giderek gelişmeleri yerinde izledi. Davutoğlu’na önceki gece Hatay’dan ayrılarak Suriye’ye dönen 241 kişi ile Türkiye’deki kamplarda bulunan Suriyeli mülteci sayısının dün akşam itibariyle 8 bin 421 olduğu bilgisi verildi. Rakamın 10 bine yaklaşması, karşı taraftaki Suriyelilerin sayısının artması, Suriye’deki siyasi atmosferin sertleşmesi, Dışişleri Bakanlığı’nda ‘göç dalgası’nın ‘tsunamiye’ dönüşmesi endişesine neden oldu. Diplomatik kaynaklar, Hatay’da yaklaşık 10 bin Suriyeli’ye hizmet veren Kızılay’ın aynı zamanda Simav’daki depremzedelere de yardım programı yürüttüğüne dikkat çekerken, “Kızılay’ın kapasitesi ve Türkiye’deki afetler için tuttuğu stratejik stok bellidir. Suriyeli mülteci sayısının bu stoka zarar verecek bir aşamaya gelmesi, deprem kuşağındaki Türkiye için risklidir” dediler.
En vahim senaryo
Bu nedenle, sayının artması halinde uluslararası toplumdan destek istenebileceğine ve başka önlemler alınması gerekebileceğine dikkat çeken diplomatik yetkililer, “En vahim senaryo nedir” sorumuza, “Suriye’deki siyasi kargaşanın daha büyük iç çatışmalara dönüşmesi” yanıtını verdi. Bir Türk diplomat, “Suriye ordusu sınırdaki vatandaşlarına müdahale ederse ne olur” sorumuza, “İşte en vahim senaryo o olur” yanıtını verdi. Türkiye’nin böyle bir katliama kayıtsız kalmayacağını ifade eden yetkililer, bu nedenle Esad ile doğrudan ya da aracılarla yapılan bütün görüşmelerde “Kendi halkını öldürme, reformlara hız ver” mesajı verildiğini vurguladılar.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...