DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanvekili Emine Ayna, Türkiye'de bir değişim yaşandığını önemli olan bu değişimi halkların çıkarına çevirmek olduğunu ifade ederek, "Bizim Kurultay sloganımız, 'Birlikte yaşam birlikte çözümdür' Bütün operasyonlara, imha ve inkara rağmen halen Kürtler birlikte yaşam diyor. Sayın Abdullah Öcalan'ın saçları iradesi dışında kazıtılmıştır. Bu bir provakasyondur"diye konuştu.
DTP, 20 Temmuz'da yapacağı Kurultay öncesi Diyarbakır'da DTP il binası konferans salonunda geride bırakılan sürecin değerlendirilmesi ve gelecekteki siyasal sürecin değerlendirilerek politikanın belirlenmesi için 2 gün sürecek bir konferans düzenliyor. Konferansa, DTP Genel Başkanvekili Emine Ayna, DTP Milletvekilleri Ahmet Türk, Selahattin Demirtaş, Ayla Akat Ata, Fatma Kurtulan, Bengi Yıldız, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP'li diğer il ve ilçe Belediye başkanları, Parti meclisi üyeleri ve il başkanları katıldı.
Demokrasi ve devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan konferans için salona, üzerinde, "DTP ile sömürüsüz, çetesiz, eşitlikçi, demokratik bir topluma" ve "Birlikte yaşam birlikte çözüm"yazılı bez afişlerin asıldığı görüldü. Divanın oluşturulmasından sonra açılış konuşmasını yapan DTP Genel Başkanvekili Emine Ayna, bağımsız adaylarla ancak hep birlikte olduklarını belirtmek için aynı isim altında seçime katılıp 20'in üzerinde Milletvekili ile meclise girdiklerini belirterek şöyle dedi:
"DTP'NİN MECLİSE GİRMESİ SORUMLULUĞUNU ARTIRDI"
"DTP olarak meclise girip grup oluşturmamız sorumluluğumuzu artırdı. Her zaman kendi aramızda tartıştığımız bir olayı hayata geçirdik. Kadın ve Gençlik meclislerinden sonra DTP'de ilk kez Kurultay öncesi konferans düzenleyerek kurultaya gidiyor. Süreci değerlendireceğimiz, nasıl bir politika yapmamız gerektiğini tartışacağız. Ve önümüzü net görmemiz için kararlar alarak kurultaya gidecğiz. Buradan çıkan kararların kurultayda seçilecek olan yönetim yürütücüsü olacaktır. Bugün Türkiye ve Dünyada ciddi gelişmeler yaşanıyor. Çok önemli süreçten geçiyoruz. Ölümler durmadan bu süreç bitmeyecektir. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü gerçekleşmeyene kadar bu süreç bitmeyecektir."
"SAYIN ABDULLAH ÖCALAN'IN SAÇLARI İRADESİ DIŞINDA KAZITILMIŞTIR"
Ayna, konuşmasında terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'dan da yine, "Sayın" diye söz ederek, "İmralı cezaevinde tek başına bir hücrede kalan Sayın Abdullah Öcalan'ın saçları iradesi dışında kesilmiş ve kazıtılmıştır. Bu bir provakasyondur. Tek başına kalmasına ve 24 saat kameralar ile izlenmesine rağmen sürekli mazgalları açık bırakılarak rahatsız edilmek istenmektedir"diye konuştu.