Türk Böbrek Vakfı’ndan diyalizde devrim yaratan "su yönetimi" hamlesi
Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türkiye’de bir ilke imza atarak "Diyalizde Sürdürülebilir Su Yönetimi Modeli"ni başlattı. Projenin ilk ayında tam 46 bin litre su doğaya kazandırıldı.
- Son Güncelleme:

Dünyada ve Türkiye'de iklim değişikliği ile kuraklık riskinin arttığı bir dönemde, sağlık sektörünün en çok su tüketen alanlarından biri olan diyaliz tedavisi için örnek bir çevre projesi hayata geçirildi. Türk Böbrek Vakfı (TBV), Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi’nde başlattığı "Diyalizde Sürdürülebilir Su Yönetimi Modeli" ile arıtma aşamasında boşa akan suları yeniden tesise kazandırmayı başardı.
Sistemi uygulayan Türkiye’deki ilk diyaliz merkezi olan vakıf, uygulamanın henüz ilk ayında 46 bin litre (46 metreküp) şebeke suyunun heba olmasını engelledi.
TÜRKİYE GENELİNDE YILLIK SU TÜKETİMİ 2 MİLYAR LİTRE
Türkiye genelinde yaklaşık 72 bin hasta diyaliz tedavisiyle yaşamını sürdürüyor. Bir diyaliz hastasının tek bir seansında ortalama 200 litre saf/arıtılmış su tüketiliyor. Ülke çapında yılda yaklaşık 10 milyon diyaliz seansının gerçekleştiği göz önüne alındığında, diyaliz merkezlerindeki yıllık su kullanımı 2 milyar litreye ulaşıyor.
Proje kapsamında hemodiyaliz öncesi uygulanan Ters Ozmoz (R.O.) su arıtma sisteminde, sadece mineral ve iletkenlik dengesi sebebiyle ayrıştırılarak doğrudan kanalizasyona gönderilen atık sular hedef alındı.
Klinik tedavi alanına girmeyen ve hastayla hiçbir şekilde temas etmeyen bu temiz arıtma suyu, kurulan geri kazanım altyapısı sayesinde temizlik ve çamaşırhane alanlarında değerlendirilmeye başlandı. Suyun hijyen standartlarına uygunluğu ise Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında yapılan testlerle tescillendi.
HEDEF: YILDA 500 MİLYON LİTRE SUYU KURTARMAK
Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi'nde yakalanan başarının ardından modelin TBV'nin diğer merkezlerine ve Türkiye geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Diyaliz sistemlerinde kullanılan suyun tamamı geri kazanılamasa da uygun nitelikteki suyun yüzde 18 ila 20'sinin kurtarılabileceği hesaplanıyor. Bu sistemin Türkiye genelindeki tüm diyaliz merkezlerinde uygulanması durumunda, her yıl 400 ila 500 milyon litre suyun boşa gitmesi önlenebilecek.

YORUMLAR
İlk yorum yapan sen ol...