Dalgakıran, yaptığı yazılı açıklamada, TOBB'un yapısını eleştirerek, ''TOBB, iş dünyasındaki gerçek STK'ların gelişmesini engelleyen bir 'Kült'tür. Yapının içerisinde Carrefour da var, bakkallar da, ihracatçılar da var, ithalatçılar da. Ve bu kesimlerin hepsinin menfaatleri birbirinden farklı. Peki bu konularda yaşanan sorunlarda TOBB ne diyor? Böyle bir şey olamaz'' ifadelerini kullandı.
TOBB ile ilgili bir çalışma başlattıklarını ve yakın zaman içerisinde bu çalışmayı sanayi odası toplantılarında dile getirmeye başlayacaklarını ifade eden Adnan Dalgakıran, konuyu Sanayi Bakanlığı'na da sunduklarını belirtti.
Dalgakıran, ''TOBB'un yapısını değiştirerek, sembolik bir teşkilata dönüştürelim. Ve Türkiye'de sadece birkaç şeyi savunabilsin. Örneğin hukuk sistemi ve demokrasi gibi. TOBB'u büyük paraların üzerine oturabilir bir yapıdan çıkarmamız lazım'' dedi.
Yapının değişimi ile Türkiye'deki sanayi odaları ve ticaret odalarının birlikte mecburi üyelik ve aidat sisteminin olmadığı, ayrı birer birlik altında toplanabileceğini kaydeden Dalgakıran, ''Bunu yapabilirsek, gerçek STK'ların örgütleşmesini ve oluşabilmesini sağlayabiliriz. Türkiye'nin ihtiyacı olan gerçek STK'lardır'' diye konuştu.
KOBİ kuruluşları ile büyük kuruluşların menfaatlerinin birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Adnan Dalgakıran, ortak menfaatlerin oluşacağı grupların oluşturulması gerektiğini belirtti.
Türkiye'deki 40 bin ihracatçının ortak menfaatler için bir arada olduğuna dikkat çeken Adnan Dalgakıran, şunları kaydetti:
''Bu bir yürüyüştür. Hepimiz daha büyük bir demokrasiye yürüyelim. Ama bunu sadece tepeden yapmamız mümkün değil. STK'ların olmayan bir Türkiye, daha güzel bir demokrasiye geçişte zorlanır. Bu nedenledir ki TOBB'un ciddi bir dönüşüme ihtiyacı var. Bunlar bizim fikrimiz. Ve kimse bize kızmamalı. Ve bu fikri insanlarımızla paylaşalım. Biz TOBB'daki bu dönüşümün aşama aşama yapılmasını arzu ediyoruz. Yarın hemen mecburi üyelik kalksın demiyoruz.''
Türkiye'nin son 6 ayda 22,5 milyar dolar cari açık verdiğini belirten Adnan Dalgakıran, bunun yanı sıra 28 milyar dolar da sıcak paranın giriş yaptığını vurguladı.
Adnan dalgakıran, 12 Eylül referandumu sonuçlandıktan sonra Türkiye'nin yeniden ekonomiye odaklanması, gerek cari açığın gerekse de diğer ekonomik sorunların çözümüne ilişkin stratejiler geliştirilmesi gereğine işaret etti.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...