17adet MI-17 helikopterinin depo seviyesi bakımını kapsayan ve Rus JSC Kazan firması ile 14 Ekim 2002’de imzalanan sözleşmeye Jandarma Genel Komutanlığı adına dönemin ihale komisyon başkanı olan Havacılık Daire Başkanı Kıdemli Albay Mustafa Tunç’un imza attığı belirlendi.
EKER ONAYLAMAMIŞ
Jandarma Genel Komutanlığı’nın envanterinde bulunan MI-17 helikopterlerinin bakım ihalesinin “teknik" konu olması sebebiyle eski Havacılık Daire Başkanı Albay Mustafa Tunç’un komisyon başkanı yapıldığı bildirildi. Sözkonusu dönemde Jandarma Genel Komutanlığı Lojistik Başkanı olan ve halen İstanbul Bölge Komutanlığı görevini yürüten Tümgeneral Osman Eker’in ise iddia edildiğinin aksine “onay" makamında bulunmadığı anlaşıldı.
SORUŞTURMA AÇILACAK MI?
Rus Joint Stock Company (JSC) Kazan "MI-Helicopters" firması Genel Müdürü Alexandar A. Talov ile birlikte bakım anlaşmasına dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un nihai imzayı attığı ortaya çıktı. Jandarma Genel Komutanlığı’nın 4 helikopterin Rusya’da, 13’ünün ise hangarda çürümeye yüz tutmasına neden olan ihale sözleşmesini imzalayan ve dönemin komisyon başkanı olan emekli Albay Mustafa Tunç hakkında geriye dönük soruşturma açıp-açmayacağı ise bilinmiyor. Olay, 13,5 milyon dolarlık teklifi ile ihaleyi kazanan ve daha sonra batan Rus Joint Stock Company (JSC) Kazan firmasına ödenen 800 bin dolarlık avansın çöpe gitmesine ve beş yıl içinde 30,5 milyon dolarlık “fark" yaşanmasına neden olmuştu.
SSM’E DEVREDiLDi
17 adet MI-17 genel maksat helikopterinin depo seviyesi bakım projesi 21 Mayıs 2007’de iptal edilen sözleşme sonrası Jandarma Genel Komutanlığı’ndan alınarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na (SSM) devredildi. Projeyi üstlenen SSM, 4’ü parçalara ayrılmış halde JSC Kazan şirketinin alt yüklenici firmalarının tesislerinde bulunan 17 helikopterin büyük bakımını yaptırmak üzere harekete geçti. SSM, MI-17’lerin üreticisi olan Rus devlet şirketi Oboromprom firmasından teklif aldı. Rus devlet şirketi 17 helikopterin bakımı için 44 milyon dolar teklif sundu. Astronomik teklif yüksek bulundu ve bakım işi ertelendi.
BUGÜN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |