Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde Türk Özel Kuvvetleri'ne bağlı irtibat timi ile peşmergeler arasında geçen cuma günü yaşanan sözlü taciz ve silah doğrultması gerginliğine ilişkin olarak Ankara'da, "Kürtler, Erbil ve Süleymaniye'de meydana gelen patlamaların faturasını Türkiye'ye çıkaracak gerekçe arıyor" değerlendirmeleri öne çıktı.
Kürtler Türk irtibat timlerini, Erbil ve Süleymaniye'deki patlamalarla ilişki içinde göstermek, Türkiye'yi Irak'ın kuzeyinde istikrarın bozulmasına zemin hazırlamakla suçlamak istediler. Ancak Süleymaniye'de Türk irtibat timinin peşmergelere taviz vermemesi nedeniyle senaryo da boşa çıktı.
Süleymaniye'de Türk askeri ile peşmergeler arasında geçen cuma günü yaşanan gerginliğe ilişkin olarak Ankara'da, "Kürtler, Erbil ve Süleymaniye'de meydana gelen patlamaların faturasını Türkiye'ye çıkaracak gerekçe arıyor" değerlendirmeleri öne çıktı.
Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde, geçen hafta Türk Özel Kuvvetleri'ne bağlı irtibat timine yönelik olarak peşmergelerin sözlü tacizi ve silah doğrultmasının ardından yaşanan gerginlik ele alındı. Yapılan değerlendirmelerde, ABD'nin Irak'ın kuzeyinde güvenliği Kürt bölgesel yönetimine devretmesinin ardından, Kürt lider Mesud Barzani 'nin, Türkiye ile ABD arasında belirlenmiş angajman kuralları çerçevesinde Duhok, Erbil ve Süleymaniye'de görev yapan Türk irtibat birimlerini bölgeden çıkarmak için "gerekçe aramaya başladığı" tespiti yapıldı.
Suçlamak istediler
Gerek Barzani'nin gerek Irak Cumhurbaşkanı olan Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani 'nin, Türk irtibat timlerinin Irak'ın kuzeyinde faaliyet göstermesinden rahatsız oldukları biliniyordu.
Olayın ardından Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü sözcüsünün yaptığı açıklamada, "Ekiplerimiz arama sırasında araçta çok sayıda değişik çapta susturucu silah ve yer tespiti için kullanılan askeri cihaz buldu" iddiasının gündeme getirilmesi dikkat çekti. 4 Temmuz 2003'te, ABD askerlerinin yine Süleymaniye'de görev yapan Türk irtibat timlerinin başına çuval geçirmesiyle patlak veren olayda da Washington, "Türk askerlerinin Süleymaniye Valisi'ne suikast yapacağı yönünde istihbarat aldık" gerekçesini ortaya koymuştu.
Kürtler Türkiye'yi Irak'ın kuzeyinde istikrarın bozulmasına zemin hazırlamakla suçlamak istediler. Ancak, Süleymaniye'de Türk irtibat timinin peşmergelere taviz vermemesi nedeniyle, Kürtlerin hazırladığı senaryo da boşa çıktı.
CUMHURİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |