E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Küresel 'Jandarma' komutanı böyle buyurdu! Stoltenberg, IŞİD'e karşı kara operasyonlarında, yerel güçlerin kullanılmasını istedi!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, IŞİD'e karşı kara operasyonlarında, yerel güçlerin kullanılmasını istedi.

28.10.2014 - 16:43
Küresel  Jandarma  komutanı böyle buyurdu!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, IŞİD'e karşı kara operasyonlarında, yerel güçlerin kullanılmasını istedi.

Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nda konuşan Stoltenberg, IŞİD'e karşı koalisyona birçok NATO üyesinin katkıda bulunmasını memnuniyetle karşıladığını fakat bu mücadelede İttifak olarak aktif bir rolleri olmadığını söyledi.

9-10 Ekim'deki Türkiye ziyaretine değinen Stoltenberg, NATO'nun son Galler zirvesinde onaylanan Hazırlık Eylem Planı ve bu kapsamda kriz anlarında süratle sevk edilebilecek 4 bin kişilik öncü birliğin İttifak'ın hem doğusundaki hem de güneyindeki tehditler için görevlendirilebileceği ve NATO'nun tüm müttefikleri kapsayan toplu savunma ilkesinin hiçbir şekilde sorgulanmaması gerektiği konusunda Türk hükümetiyle mutabık kaldıklarını anlattı.

Stoltenberg, "Türkiye güçlü bir müttefik ve NATO içinde ikinci büyük orduya sahip. Türkiye'ye NATO güçlerinin konuşlandırılmasını talep etmediler fakat toplu savunmanın tüm İttifak üyeleri için geçerli olduğu ve tehdit altındaki her müttefikin korunacağı mesajının altını çizdiler" dedi.

Suriye'de NATO rolü için herhangi bir talep olmadığını belirten Stoltenberg, IŞİD terör örgütüyle mücadelede birçok müttefikin görev aldığını fakat NATO'nın koalisyonun bir parçası olmadığını hatırlattı.

Stoltenberg, "Diğerleriyle (IŞİD'e karşı koalisyon üyeleriyle) daha fazla yerel güç oluşturulmasında birlikte çalışmalıyız" diyerek Irak'tan talep gelmesi halinde bu ülkenin savunma kapasitesinin güçlendirilmesinde ve yerel güçlerin eğitilip desteklenmesinde görev almaya hazır olduklarını vurguladı. Stoltenberg, NATO güçlerini konuşlandırmak yerine yerel güçlerin tehditlere karşı eğitilerek teçhizatlandırılması yönteminin, diğer krizlerde de uygulanabileceğini ifade etti.

Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki krizden en çok etkilenen NATO üyesi olduğunu ve her iki ülkeden yüzbinlerce sığınmacıyı barındırması nedeniyle takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

NATO'nun temel görevinin müttefikleri savunmak olduğunu ve bu nedenle İttifak'ın Türkiye'nin hava savunmasını takviye eden Patriot füzeleri konuşlandırdığını belirten Stoltenberg, IŞİD'le mücadelede Türkiye ve ABD arasında yakın diyaloğun mevcudiyetine dikkati çekti.

Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge anlaşmazlığının ve Kıbrıs sorununun çözümünde, NATO'nun bir rolü ve sorumluluğu olamayacağını dile getirdi.

Jens Stoltenberg, NATO ve Rusya'nın birbirine şüpheyle yaklaşmak yerine karşılıklı saygı içinde yapıcı ve işbirliğine dayalı bir ilişki geliştirebileceklerini belirterek Soğuk Savaş döneminin ardından İttifak'ın bu doğrultuda büyük çaba gösterdiğini, Moskova yönetiminin de bunu istemesi ve bu doğrultuda net adımlar atması gerektiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Açıkça belirteyim ki NATO, Rusya ile cepheleşmek istemiyor. Hiç kimse Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 25 yıl sonra yeni bir Soğuk Savaş istemiyor. Fakat İttifakımızın, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın güvenliğinin dayandığı ilkelerden taviz veremeyiz, vermeyiz" ifadesini kullandı.

aa

ETİKETLER:
NATO , Jens Stoltenberg , IŞİD
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mısır'dan Türkiye'ye rest
Mısır hükümeti, askeri darbeyle iktidardan indirilen Muhammed Mursi zamanında ...
Kobani'de son durum! Çatışmalar şiddetlendi!
IŞİD terör örgütü ile bazı Kürt gruplar arasında taraflar birbirine havan ...
Toplu taşıma araçlarını kullananlara altın!
Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai’de toplu taşıma araçlarını kullananlara ...
 
İsrail askerleri Hamas Sözcüsü'nü gözaltına aldı!
İsrail askerlerinin Hamas'ın Batı Şeria'daki sözcülerinden Said Ebu'l ...
Küba'da 55 yıl sonra Katolik Kilisesi'ne izin çıktı!
Küba hükümeti, 55 yıl aradan sonra ülkede bir Katolik kilisesi inşa edilmesine izin verdi.
Nahda Hareketi Lideri Gannuşi....
Tunus'ta gercekleşen genel seçimlerde, kesin olmayan sonuçlara göre ikinci ...
 
ABD'de askerlere '21 günlük Ebola gözetimi'!
ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Raymond Odierno, Ebola ile mücadelede Batı ...
ABD New Jersey'de Türk bayrağı göndere çekildi!
ABD'nin New Jersey eyaletinin Bergen Bölgesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ...
ABD Başkan Yardımcısı Biden Türkiye’ye gelecek!
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, kasım ayında, arasında Türkiye’nin de ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
TÜİK
TÜFE
Christoph Daum
premier lig
İstihdam
A Milli Takım
Brezilya
karadeniz