E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kriz hamburgerlere vurdu! 

Kuraklık, enerji krizi ve siyasi çatışmaların gölgesinde ekonomik krizle boğuşan Venezuela'da hayat pahalılığı dayanılmaz boyutlara ulaştı. Bir hamburger 170 dolara satılırken, otellerde bir gecelik ücret 7 bin dolar civarında.

21.05.2016 - 15:27
Kriz hamburgerlere vurdu!

Kuraklık, siyasi çatışmalar ve enerji kriziyle boğuşan Venezuela’da ekonomik kriz ve hiperenflasyon hayatı alt üst etti. Hükümetin dayattığı döviz oranları nedeniyle, kredikartı kullanımı imkansız hâle geldi. Bir hamburger bin 700 Venezuela Bolivarı’na (170 ABD Doları) satılırken, bir otelde gecelik ücret 7 bin ABD dolarına yükseldi.

Venezuela hükümeti 1 ABD Doları’nı 10 Bolivar’dan saymayı sürdürse de artık neredeyse tamamı nakit çalışan işletmelerde ve karaborsada bu oran bin Bolivar’dan hesaplanıyor.



‘NEFES ALAMIYORUZ’
Hiperenflasyonla boğuşan ve ham madde ithalatına dayanan ekonomilerinde kendipara birimleriyle maaş alan Venezuelalılar için ise durum daha da kötü. Orta sınıfın hızla yok olduğu ülkede halk temel ihtiyaçları için kuyruklara girmek zorunda.
Temel besin ve temizlik maddeleri haricinde mallar satan dükkanlar ise haftalardır iş yapmıyor. Gözlük dükkanı sahibi Michael Leal, “Nefes alamıyoruz. Herkesin durumu perişan” diyor. Leal, faiz oranları nedeniyle işletmelerin artık kredi kartı kabul etmediğini anlatıyor.

‘AYDA 35 DOLAR MAAŞ'
Bir eczanenin önündeki yaklaşık 200 kişiyle birlikte kuyrukta bekleyen 21 yaşındaki Kevin Jaimes, diş macunu almayı umuyor. Eli boş dönenler ise karaborsanın yolunu tutuyor. Bazen ürünlere 100 katı ücret ödemek zorunda kalıyor:



“Her hafta buradayız. Ne alacağımızı bilmeden kuyruğa giriyoruz. Çünkü stokta hiçbir şey kalmıyor. Alabildiğiniz her şeyi hemen almanız gerekiyor. Saatlerce bekleyip eli boş da dönebiliyorsunuz.”

Jaimes, 7 kişilik ailesine 35 dolarlık maaşıyla bakmaya çalışıyor. Bir sinema biletinin 9 dolar olduğu ülkede karınlarını doyurmaktan başka bir şeye bütçe ayırmaları mümkün değil.



SİYASİ DİYALOG ÇAĞRISI
Güney Amerika ülkeleri Şili, Arjantin ve Uruguay, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun muhaliflerle arasındaki sorunları siyasi diyalogla acilen çözüp halkın refaha kavuşturulması çağrısı yaptı.

Venezuela halkı, bir yandan da kuraklık nedeniyle günde 18 saati bulan elektrik kesintileri ile de boğuşuyor. Enerji kısıtlamaları nedeniyle kamu çalışanları haftada sadece 2 gün mesai yapıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) üyesi Venezuela, zengin doğal kaynaklarına rağmen tarihinin en kötü günlerini yaşıyor.
hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaşlı emekliye yüksek zam!
Her emekliye farklı zam masada. Sisteme göre; emeklilerin zammında yaş ...
Süt üretiminde hedef 50 milyon ton!
İstanbul Ziraat Odası Başkanı Demir, ''Süt üretimimizin artarak devam ...
Altın 5 yılda yüzde 60 kazandırdı!
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası: "2011 yılının mayıs ayında 76 lira ...
 
500 milyar dolar nakit 5 şirketin elinde!
Moody's ABD'li 5 şirketin toplam nakit miktarının 500 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı.
TOKİ'den "arama" konferansı!
TOKİ, Gaziantep'te gerçekleştireceği 50 bin konutluk projenin detaylarını ...
Petrol fiyatlarında artış bekliyoruz!
IEA İcra Direktörü Birol, küresel piyasalarda petrol fiyatlarının tahminleri ...
 
Başçı OECD Türkiye Daimi Temsilcisi oldu!
Eski Merkez Bankası Başkanı Başçı, OECD Türkiye Daimi Temsilcisi olarak atandı.
Motorine 7 kuruşluk zam!
Akaryakıt dağıtım şirketleri, gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin ...
Sanatkar Meslek Kolları belirlendi!
Esnaf ve Sanatkar i̇le Taci̇r ve Sanayi̇ci̇yi̇ ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
Almanya
Euro
ygs 2015
Duygun Yarsuvat
Fernandao
serdar ortaç twitter
özgecan aslan cinayeti
Ömer Demir