Japonya Merkez Bankası (BOJ), bugün sona eren iki günlük toplantısında, politika yapıcıların Ocak ayında uygulamaya koydukları negatif faiz stratejisinin etkilerini izlemek istemeleri nedeniyle rekor seviyedeki parasal teşviği artırmadı.
BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve kurul üyeleri, parasal tabanı artırmaya yönelik hedefi değiştirmeyerek yıllık 80 trilyon yende korudu ve gösterge faizi eksi yüzde 0.1 seviyesinde tuttu. Banka, ihtiyaç duyulduğunda gevşemeye gideceğini bir kez daha vurguladı. Faiz kararı ikiye karşı yedi oyla alındı. Ocak toplantısında karar dörde karşı beş oyla alınmıştı.
BOJ'un yüzde 2 olan enflasyon hedefinin oldukça uzağında olması ve ekonomik büyümedeki sallantı nedeniyle analistlerin büyük kısmı, ilave teşvik paketinin açıklanmasının yalnızca bir zaman sorunu olduğunu kaydediyor. Hanehalkı ve özel sektör güveninin azalması ve yatırımcıların para politikasının sınırlarına dayanıp dayanmadığını sorgulaması ile birlikte, Kuroda'nın üzerindeki baskılar artıyor. Başkan Kuroda bugün bir basın toplantısı düzenleyecek.
NLI Research Institute baş ekonomisti Yasuhide Yajima, karar açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "BOJ bir süre daha bekle-gör konumunu sürdürecek. Fiyat verilerinin hedefin uzağında kaldığının açıköça görüleceği Temmuz ayında gevşemeye gidilmesini bekliyorum" dedi.
Japonya Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, enflasyon beklentilerinin son dönemde zayıfladığını kaydetti.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...