E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İsrail Türk Uydusuna Taş Koydu! 

İhale aşamasında Türkiye'ye topraklarının görülmemesi şartını koyan İsrail, yine kriz çıkardı. İsrail, ihaleyi kazanan İtalyan firmasına uydunun en kritik parçalarından elektrooptik kameraları vermeyince 270 milyon Euro'luk proje sekteye uğradı.

28.02.2011 - 11:56
İsrail Türk Uydusuna Taş Koydu!

Mavi Marmara baskınıyla gerilen Türk-İsrail ilişkilerinde bu kez de 'Göktürk' krizi patlak verdi. Türkiye'nin ilk keşif gözetleme uydusu Göktürk-1 için 2009'da İtalyan Telespazio şirketiyle sözleşme imzalandı. İhaleye İsrail de IAI şirketiyle girmişti ancak en başından 'Uydu topraklarımızı görüntülemesin' şartı koyunca Türkiye tarafından IAI elenmişti.

Zaman gazetesinin haberine göre, İtalyan Telespazio şirketi uydunun üretimi için çalışmalara başladı fakat uydunun görüntü ve istihbarat toplamada kullanılacak kritik parçalarından elektrooptik kameraların temini için Telespazio İsrail'in kapısını çaldı. Elektrooptik alanında dünyanın en iyi firmaları İsrail'de bulunuyor.

İsrail hükümeti de bu stratejik parçaları bir şartla vermeyi kabul etti: "Göktürk, bizim topraklarımızı görüntülemeyecek."

İsrail'in bu talebi İtalya'yı zora sokarken, Türk tarafında da büyük rahatsızlığa neden oldu. Sorunun aşılması için temaslar sürerken, proje yaşanan bu kriz nedeniyle öngörülen tarihte tamamlanamayacak. 270 milyon Euro'luk projede, öngörülen teslimat tarihi 2013'tü.

TÜRKİYE İÇİN HAYATİ BİR PROJE

Göktürk uydu sistemi, özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu coğrafyasında askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak. PKK'yla mücadelede Türkiye'nin elini güçlendirecek. Aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak.

Proje, çok yüksek çözünürlüklü 1 adet elektrooptik keşif gözetleme uydusu ve ilgili sabit ve mobil uydu yer istasyonu ve 5 tona kadar tüm uyduların entegrasyon ve testlerinin yapılacağı 1 adet test merkezini kapsıyor.

İSRAİL VERMEZSE ÇIKMAZA GİREBİLİR

Ana yüklenici İtalyan Telespazio şirketi. Yerli iş ortakları ise Aselsan, TÜBİTAK ve Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE). Göktürk uydusundan temin edilecek görüntüler uluslararası alanda pazarlanacak. Sigortalı olan uydunun başına herhangi bir olumsuzluk gelmesi halinde ise ikinci uydu uzaya fırlatılacak.

İhaleyi alan İtalyan şirketin önemli ortaklarından biri Fransa'nın dev savunma şirketi Thales. Bu firmanın İsrail'e karşı 'Üreteceğimiz uydular sizin topraklarınızı gözetlemeyecek' şeklinde genel bir taahhütte bulunduğu öne sürülüyor.

İsrail, herhangi bir noktada istenilen görüntülerin tespitini sağlamada kritik önemi haiz bu ileri teknoloji içeren parçaları vermezse proje çıkmaza girecek.

VATAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsyancılar Uçak Düşürdü
Libya'da isyan başkente doğru ilerliyor. Misrata kentinin havaalanını ...
İsrail Askeri Yahudi Yerleşimcilerle Çatıştı
Batı Şeria'nın kuzeyindeki bir Yahudi yerleşiminde yasa dışı binaların ...
Erbakan'ın Cenazesine O da Katılacak!
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kamalak, Necmettin Erbakan ...
 
Böyle Taciz Daha Görülmedi
ABD’de “Bağımsız Film Oscarları” olarak tanımlanan Spirit Ödüllerinin ...
TUNUS ETKİSİ FRANSA'YI VURDU
Yılbaşında Tunus'ta yaptığı tatil sırasında Tunus'un devrik lideri Zeynelabidin ...
Kaddafi'nin Sonu Geldi
Libya’da başkent Trablus’un merkezindeki bazı caddeler dışında tüm ülkenin ...
 
İran İşi Şansa Bırakmıyor
İran’da rejimi sert dille eleştiren ve hükümet karşıtı gösteriler için ...
İnsan Derisinden Kitap Kapağı!
Bu iş için idam mahkûmları veya sahipsiz cesetler kullanılıyormuş...
İnsan Derisinden Kitap Kapağı!
Bu iş için idam mahkûmları veya sahipsiz cesetler kullanılıyormuş...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Haber
İsrail
nato
Demba ba
Afganistan
Southampton
mehmet özkan
İlker İnanoğlu
PSG