E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İspanya üçüncü kez seçime gidebilir 

İspanya'daki hükümetin 31 Ekim akşamına kadar kurulması gerekiyor. Aksi taktirde erken seçim olabilir.

9.10.2016 - 13:15
İspanya üçüncü kez seçime gidebilir

İspanya'da hükümetin kurulamamasına yönelik siyasi çıkmaz ve  Katalonya'nın bağımsızlık talebi konusunun altında yatan başlıca sebep olarak  2008 yılında başlayan ülke tarihindeki en büyük ekonomik kriz gösteriliyor.
 
İspanya'nın, sağda Halk Partisi (PP) ve solda Sosyalist İşçi Partisi  (PSOE) ile çok uzun dönemdir süregelen iki büyük partiye dayalı siyasi sistemi,  ekonomik krizle bozuldu.
 
Yeni kurulan siyasi partilerden aşırı sol görüşlü Podemos  (Yapabiliriz) ve liberal görüşlü Ciudadanos (Vatandaşlar) oy pastasını bölerek PP  veya PSOE'nin tek başına iktidar olmasının önünü kesti.
 
Bunun sonucu 20 Aralık 2015 ve 26 Haziran'daki genel seçimlerden sonra  anlaşmayı başaramayan siyasi partiler, 10 aydır hükümet kuramıyor.
 
İktidardaki PP, yeterli siyasi destek bulamıyor
 
2007'den bu yana ülkeyi yöneten ve her iki seçimden de birinci parti  olarak çıkan PP, ekonomik kriz boyunca uyguladığı kemer sıkma politikaları,  partisinin yaşadığı yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili davalar ve Katalonya  meselesinde takındığı sert ve değişmez tavır nedeniyle siyasi destek bulmakta  zorlanıyor.
 
Uzun süren müzakerelerin ardından sadece Ciudadanos ve 1 milletvekili  bulunan Kanarya Koalisyonu'nun dış desteğini almayı başaran PP, azınlık hükümeti  kurmak için 31 Ağustos ve 2 Eylül'de mecliste yapılan güven oylamalarında yeterli  sayıyı yakalayamadı. Her iki oylamada da 170 "Evet"e karşılık 180 "Hayır" oyu  çıktı.
 
PSOE ise tarihindeki en büyük krizi yaşıyor
 
Olası bir sol hükümet için Podemos ve ayrılıkçı Katalan partileriyle  anlaşmaya kesinlikle yaklaşmayan PSOE ise tarihindeki en büyük krizi yaşıyor.
 
Bask ve Galisya'da 25 Eylül'de   yapılan yerel parlamento  seçimlerinden büyük hezimetle çıkan PSOE'de muhalif grupların baskıları sonucunda  2014'ten bu yana sosyalistlerin liderliğini yapan Pedro Sanchez, 1 Ekim'de istifa  etmek zorunda kaldı.
 
PSOE'nin yaşadığı sorunlardan dolayı ülkeyi üçüncü bir seçime  götürmekten kaçınacağı ve "çekimser" oy kullanmayı kabul ederek PP'nin azınlık  hükümeti kurmasının önünü açacağı yorumları yapılıyor.
 
 Ancak gerek PSOE gerekse Podemos'da görünen parti içi tartışmalarda,  olası bir yeni seçimde oylarını daha da artıracağını düşünen PP'nin yeni şartlar  getirerek üçüncü seçime gidilmesini istediği konuşuluyor ve aynı konu siyaset  uzmanlarınca da vurgulanıyor.
 
  
Hükümetin ay sonuna kadar kurulması gerekiyor
 
İspanya'daki yasal düzenlemeye göre hükümetin 31 Ekim akşamına kadar  kurulması gerekiyor. Bunun olmaması halinde meclis feshedilerek erken seçime  gidilmesi gerekiyor.
 
Yasal takvime göre yeni bir erken seçimin tarihi 25 Aralık olarak  çıkarken, bu tarihin Noel'e denk gelmesinden dolayı yeni bir düzenleme yapılması  için çalışmalar yürütülüyor. Ekim ayı ortalarında mecliste görüşülecek seçim  yasası reformuyla olası yeni genel seçimin daha öne alınması planlanıyor.
 
  
Katalonya bağımsızlık girişimlerini sürdürüyor
 
Bu arada 2006 yılında dönemin sosyalist hükümetinin girişimiyle  kazandığı yeni özerklik statüsündeki hakları 2010 yılında Anayasa Mahkemesinin  kararıyla kaybeden ve ekonomik kriz sonrasında İspanya devletinden talep ettiği  yeni mali anlaşmayı kabul ettiremeyen Katalonya, 2011 yılından bu yana  bağımsızlık yanlısı girişimleriyle gündeme geliyor.
 
Katalonya özerk yönetim hükümeti bağımsızlık sürecini  meşrulaştırabilmek için İspanya'daki siyasi belirsizliğin bitmesini bekliyor.
 
2010 ila 2015 yıllarında 28 Kasım 2010, 25 Kasım 2012 ve 27 Eylül 2015  olmak üzere 3 kez yerel parlamento seçimine giden Katalonya, son 6 yılda sadece  bağımsızlık yanlısı girişimlerle gündeme geldi.
 
Katalan parlamentosunun 27 Eylül 2012'de   aldığı bağımsızlık için  referanduma gidilmesi kararının ardından 23 Ocak 2013'te yine aynı parlamentoda  "bağımsızlık deklarasyonu" adı altında karar kabul edildi.
 
İspanya Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen 9 Kasım 2014'te  yapılan referanduma katılım yüzde 37,02 olurken, "Katalonya'nın bağımsız bir  devlet olmasını ister misiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 80,76'sı "Evet"  yanıtını verdi.
 
Katalonya parlamentosunda bağımsızlık yanlısı Junts pel Si ve CUP  partilerinin toplam oranı yüzde 48'de kalsa da Junts pel Si, azınlık hükümeti  olarak Katalonya'yı yönetip bağımsızlık yanlısı girişimlerini parlamentodan  geçirmeye devam ediyor.
 
Katalan parlamentosunda 27 Temmuz'da kabul edilen "yapıcı süreç" adlı  11 maddelik metinde ilk defa tek taraflı bağımsızlığa atıf yapıldı.  Katalonya'daki bağımsızlık hedefinde, ilk katılımcılığın sağlanacağı, daha sonra  İspanya devletiyle bağların kopartılacağı ve son olarak kurulacak Katalonya  Cumhuriyeti'nin halk tarafından onaylanması için referanduma gidileceği ifadeleri  yer aldı.
 
 Bağımsızlıkla ilgili her girişimi İspanyol mahkemeleri tarafından  iptal edilen Katalonya parlamentosu, son olarak 6 Ekim'de aldığı kararla Eylül  2017'de bağımsızlık yanlısı referanduma gidilmesinin öngörüldüğünü duyurdu.
 
 Katalan siyasetçilere karşı hukuki adımlar
 
Öte yandan, bağımsızlık yanlısı girişimlerin öncüleri olan Katalan  siyasetçilere karşı İspanyol devletinin attığı hukuki adımlar da devam ediyor.
 
 Savcılık, Anayasa Mahkemesinin kararına uymayarak 9 Kasım 2014'teki  referandumun yapılmasını sağladığı için eski Katalonya Başkanı Artur Mas için 10  yıl, dönemin Katalonya Başkan Yardımcısı Joana Ortega ve Eğitim Bakanı Irene  Rigau için 9'ar yıl kamu görevinden men cezası talep etti.
 
Anayasa Mahkemesi de oy birliğiyle aldığı kararda Katalonya Meclis  Başkanı Carme Forcadell'in yargılanması için savcılıktan yasal süreci  başlatmasını istedi. Forcadell, Anayasa Mahkemesinin kararına uymayarak 27  Temmuz'da Katalonya parlamentosunda "yapıcı süreç" ile ilgili metinin oylanmasına  izin vermekle suçlanıyor.
 
Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlerden dolayı sanık olan  diğer bir Katalan siyasetçi Francesc Homs'un ise yargılanmasının önünün açılması  için İspanya meclisinden bu kişinin milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması  talep edildi.

Vatan

ETİKETLER:
ispanya , seçim , siyasi , belirsizlik , katalonya
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsrail'in başkentinde silahlı saldırı! Kudüs'te emniyet müdürlüğüne saldırı düzenlendi!
Kudüs'te hiç beklenmedik silahlı saldırı sonucunda 2'si ağır 6 İsraillinin yaralandığını söyledi.
Afganistan'da askeri bir helikopter düştü!
Afganistan'da askeri helikopterin düşmesiyle birlikte üçü askeri personel, 8 kişi hayatını kaybetti.
10 Filistinli gözaltına alındı! İsrail'deki hapishanelerde yaklaşık 7 bin Filistinli var.
Batı Şeria'nın evlere düzenlediği baskınlar sonucunda 10 Filistinliyi gözaltına aldılar.
 
Türkiye'den Almanya'ya 'işbirliği' çağrısı
Türkiye'nin, Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunduğu iddia edilen birkaç ...
Rusya'nın 'Halep' tasarısı kabul edilmedi
Rusya'nın, BMGK'ya sunduğu 'Halep' tasarısı, yeterli destek bulamadığı için kabul edilmedi.
Fransa'dan 'Rusya' tepkisi
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, BMGK'nın Halep'i kurtarmak ...
 
'O' saldırıyı koalisyon güçleri yapmamış!
Suudi Arabistan koalisyon güçleri, Yemen'in başkenti Sana'da düzenlenen ...
Usta oyuncu De Niro'dan Trump'a eleştiri
Oscar ödüllü usta oyuncu Robert De Niro, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald ...
Rusya'dan BMGK'ya veto!
Rusya, Suriye'nin Halep kentindeki çatışmaların durmasını ve askeri uçakların ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euroleague
nato
İsveç
Jose Mourinho
poyraz karayel
Elif Erbakan
FED
Çaykur Rizespor
harç