E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Hak-İş’ten Sosyal Patlama Uyarısı İşten Çıkarmalar Devam Ederse...

Hak-İş Başkanı Uslu, işten çıkarılanların patronlarını öldürmesi ve intihar etmesi olaylarına işaret ederek, haksız işten çıkarmaların sosyal patlama yaratacağı uyarısında bulundu

30.11.2008 - 08:53
Hak-İş’ten Sosyal Patlama Uyarısı

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, işten çıkarılanların patronlarını öldürmesi ve intihar etmesi olaylarını hatırlatarak, haksız işten çıkarmaların sosyal patlama yaratacağı uyarısında bulundu.
Çalışma Bakanlığı’nı hukuksuz işten çıkarmalara karşı teftişe başlaması için göreve çağıran Uslu, işveren kesimini kriz fırsatçılığı yaparak hükümeti 190 milyar dolarlık dış borcunu yüklenmek için dize getirmeye çalışmakla suçladı.
Uslu, düzenlediği basın toplantısında, ‘Küresel Krizin Ülkemize Olası Etkilerini Azaltmak İçin Alınması Gereken Önlemle’ isimli raporun ikincisini açıklarken, işten çıkarmaları değerlendirdi. Krizi fırsat bilen kimi iş çevrelerinin yoğun olarak işçi çıkarmaya başladığını belirten Uslu, “Hem yasal hem tasarruf tedbirleri varken, bunlara başvurmadan ilk tedbir olarak işçi çıkarmak hem hukuki hem de ahlaki değildir. İşçi çıkartmamak fantezidir, diyenler var. Bu yaklaşımı ilkel ve gayri insani bulmaktayız” diye konuştu. Gelişmiş ülkelerde kriz için alınan önlemlerin Türk özel sektörü tarafından da uygulanması önerisinde bulunan Uslu, ABD’de maaşı iki yıl süre ile 1 dolara inen CEO’yu örnek gösterdi. Keyfi işten çıkarmanın ardından insanlar hukukun işlemediği düşüncesine kapılırsa ortaya çıkan sonuçlardan işten çıkarılanların sorumlu olmayacağını savunan Uslu, işten çıkarıldığı için patronunu öldüren ve sonra intihar eden çalışan olaylarını örnek göstererek, “İnsanların hukuka olan güveni zedelenirse sosyal patlama yaşanır, insanların kendi hukukuna sahip çıktığı bir süreç başlar ki bu çok tehlikeli bir süreçtir” dedi.

İşsizlik başvuruları arttı
Krizde ilk ve tek çözümün işçi çıkarmak olmadığını vurgulayan Uslu, maliyetlerin ve kâr marjlarının aşağı çekilmesi, ücretli izin haklarının kullandırılması, İş Kanunu çerçevesinde üretim durdurularak kısmi üretime geçilmesi ve işçi ücretlerinin yarısının ödenmesi, yasadaki kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneğinin devreye alınması tedbirlerine başvurulmasını önerdi.
Bu önlemlere başvurmadan işçi çıkarmanın insani, hukuki ve ahlâki olmadığını söyleyen Uslu, İşsizlik Sigortası’na başvuranların sayısının ocak ayında 25 bin 691, 23 kasım itibarıyla da 36 bin 648 kişi olduğunu, bunun da krizin yönetilebilir boyutta olduğu ve hala ciddi önlemler alınabileceğini gösterdiğini ifade etti.
İşe giriş ve çıkış sayılarının eylülde 986 bine 841 bin olduğunu kaydeden Uslu, krizden öte işgücü piyasasında yapısal sorun bulunduğunu, işçi sirkülasyonunun çok fazla olduğunu belirtti. Uslu, “Çalışanlar sudan bahanelerle işten çıkarma korkusu yaşıyor” dedi. (Radikal)

‘190 milyar dolarlık borcu nasıl yaptınız?’
Hak-İş Başkanı Salim Uslu toplantıda geçtiğimiz haftalarda özel sektörün dış borcuyla ilgili olarak “Dış borcu alıp hovardalıkta mı yedik, kumarda mı yedik? Yatırım yaptık” diyen TOBB Bakanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na laf attı. Özel sektörün dış borcunun 190.6 milyar dolar olduğuna dikkat
çeken Uslu, şunları söyledi:
“Her ne kadar, ‘Biz bu parayı kumarda yemedik’ diyorlarsa da, doğrusu nerelerde ve hangi verimli yatırımlarda kullanıldığını bilmek istiyoruz. Bazı paravan şirketlerden para transferi yapıldığına
dair kaygılarımız var. Kriz gerekçesiyle bu paranın devlete ve topluma yüklenmesi girişimi var. Bunlar, işçi çıkarma sopası ile hükümeti dize getirme girişiminden ibarettir. Hükümetin bu 190.6 milyar doları yüklenmesi, İşsizlik Fonu’nun işveren için kullanılması, kıdem tazminatı başta olmak üzere kazanılmış hakların budanarak iş piyasasının kuralsız hale getirilmesine çalışılmaktadır.”

İşten çıkarmaya denetim istedi
Raporda yer verdikleri önerileri sıralayan Uslu, üretim finansmanında garanti sağlanması, 2B arazilerinin kamu finansmanı için kullanılması, ihraç ürünlerinde yerli ara malı kullanımına teşvik verilmesi, Çalışma Bakanlığı’nın kriz masası kurarak işten çıkarma haber ve şikayetlerini ihbar kabul etmesi ve teftişi devreye sokması, İşsizlik Fonu’ndan yararlanma koşullarının iyileştirilmesi ve fonun amacı dışında kullanılmaması, kıdem tazminatının garanti altına alınması  için fon oluşturulması, asgari ücrette bir değil dört kişinin esas alınması, istihdam paketindeki prim indirimi ve teşvik sisteminin uzatılması, kanuni süreyi aşan fazla çalışmanın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Uslu, Hak-İş’e bağlı sendikalarda bin 920 işten çıkarma olduğunu, bunun bin 500’ünün tekstil, 170’inin metal, 250’sinin gıda sektörlerinde olduğunu bildirdi. Uslu, bin 75 kişinin de sorunlu ücretli izne ayrıldığını, bunun bininin tekstil, 75’inin metal sektöründe olduğunu belirtti.

radikal

YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
sabriye 23 Kasım 2008 Pazar 22:40

bizlere şiddet sadece DAYAK değildir.fiziksel ekonomik psikolojik şiddet gibi bir çok çeşidi vardır.bedenimize uygulanan hertürlü davranış fiziksel şiddettir.emeğimizin yok sayılması gelirimizin olmamasıda, en acısı ise,ruhsal açıdan bize acı ve zarar veren, sözler ve davranışlardır..biz kadınlar hertürlü şiddete sabırla tahammül gösteririz ama,maalesef her alanda söz sahibi olamayıp,önümüze bir çok engeller çıkabiliyor.buda kadınlar olarak bizi oldukça derinden yaralıyor.

Yorumu oyla      18      10  
Hüsrev Karagöz 23 Kasım 2008 Pazar 21:26

Benim gördüğüm günümüzde kadının "makul"olanı "söz geçirebileceği erkeği" eş olarak seçiyor...Bence kadınlar erkeğe çok fazla avans verip sonrada farkı kapatamıyorlar...Erkek rahata ve garantiye alışınca da işler ters dönüyor.Kadınların yaptığı "yanlış" eş seçimi de buna sebeb oluyor...

Yorumu oyla      18      10  
Savaş 23 Kasım 2008 Pazar 18:31

Erkek olamadıkları için döverler.

Yorumu oyla      18      10  
Abuzer Abbas 23 Kasım 2008 Pazar 17:49

Neden son zamanlarda tecavüz ve vahşet haberleri gündelik hale geldi? Ne din-iman eğitimi eksikliğinden, ne de kanunların yumuşamış olmasından... Sebep Anadolu kültürünü kaybetmemizdendir... Anadolu kültürünü bu günlere taşıyan evin anası, yani kadındır... Annesine yapılanları gören çocuk nasıl sağlıklı büyür, olsa olsa sapık olur, sapık babasını taklit eder... Evin anası da dayak manyağı olursa hangi kültürü kime verebilir? Kendi kızı için de bunu normal görmeye bile başlar...

Yorumu oyla      18      10  
zerrin 23 Kasım 2008 Pazar 17:22

Türk erkeği neden döver yanlış bir cümle olmuş bence ,doğrusu ruh hastası olan türk erkeği neden döver olmalıydı.Hiç sebep yokken kendi başarısızlıkları ve yetersizlikleri yüzünden şiddete başvuranlar da var.Bu arada hiç evlenmemesi gereken ruh hastası erkekler var olduğu gibi aynı tür kadınlar da mevcut bunu unutmamak lazım.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dış açık Ekim’de Yüzde 7.6 Azaldı
Dış ticaret açığı Ekim ayında yüzde 7.6 azalışla 5.3 milyar dolar oldu. ...
MÜSİAD'tan Tekstil Raporu
MÜSİAD krizde bir yol haritası oluşturarak sektördeki darboğazın aşılması ...
Yılbaşı Biletleri Satışa Çıktı
Kiminin düzenli olarak, kiminin ise “ya çıkarsa” diyerek satın aldığı, ...
 
Banka Hesabı Olanlar Dikkat!
Bankalar, PTT, aracı kurumlar, sigorta şirketleri, noterler ve diğer yükümlülerin ...
OPEC Kesinti Kararı Vermedi
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'in Kahire'deki toplantısında petrol ...
Kriz Tam Kalbimize Saplandı
DİSK ve KESK tarafından "İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, ...
 
'Can Suyu'na 2 Günde 5 Bin Başvuru
İGEM Müdürü Kazım Akgün, imalatçı esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'ler için ...
Doğalgaza, Aralık Ayında Zam Yok
Otomatik fiyatlandırma mekanizması gereğince yapılan hesaplama döviz kurundaki ...
İLHAN KESİCİ SARSTI:
“Artık içinde bulunduğumuz ekonomiyi böyle anlatmalıyız, aksi takdirde ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
dolar
Ukrayna
sınav stresi
Ankara
Mesut Bakkal
Murat Yıldırım
Kayseri Erciyesspor
İthalat
anap