E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Gül, Gana'da hitap etti 

Abdullah Gül, ''Türkler zamanın Avrupa devletlerinden farklı olarak çok kuvvetli oldukları dönemlerde dahi asla sömürgeci bir zihniyete sahip olmamışlar, Afrika halklarını her zaman samimi ve sıcak hislerle kucaklamışlardır'' dedi.

24.03.2011 - 15:58
Gül, Gana da hitap etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gana'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Gana Parlamentosuna hitap etti. Gana'ya Türkiye'den cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti gerçekleştirmekten ve parlamentoya hitap etmekten onur ve mutluluk duyduğunu dile getiren Gül, ''Ülkeme ve şahsıma tanınan bu imtiyaz, bizim için gurur ve kıvanç vesilesidir'' diye konuştu.

Gana'nın 1957'de Sahra altı Afrika'da bağımsızlığını kazanan ilk ülke olduğunu anımsatan Gül, bu durumun Gana'yı ayrıcalıklı bir konuma getirdiğini ve diğer Afrika halklarına örnek olduğunu söyledi.

Gana'nın bağımsızlık sürecinde tarihi rol oynayan ilk Cumhurbaşkanı Kwame Nkrumah'ı saygıyla andığını dile getiren Gül, Gana'nın Nkrumah önderliğinde uluslararası toplumda müstesna bir yer edindiğini kaydetti. Gül, Nkrumah'ın ''Afrika Birleşik Devletleri'' fikrinin bugün de Afrika birliği için öncelikli bir hedef olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda galip devletlere karşı Atatürk önderliğinde verdiği kurtuluş mücadelesinin zaferle sonuçlandığını anlatan Gül, bu zaferin ve Türkiye'nin o yıllarda gerçekleştirdiği reformların Afrika'da derin izler bıraktığını, sömürge rejimi altında yaşayan halklara ilham ve güç kaynağı olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, yüzyıllar öncesine uzanan köklü bir geçmişe dayandığını belirterek, şöyle konuştu:

''Doğu ve Kuzey Afrika'da bulunan birçok ülkede Osmanlı Devleti'nden miras kalan sayısız eser ve ortak gelenek ve görenekler hala yerlerini korumaktadır. Türkler zamanın Avrupa devletlerinden farklı olarak çok kuvvetli oldukları dönemlerde dahi asla sömürgeci bir zihniyete sahip olmamışlar, Afrika halklarını her zaman samimi ve sıcak hislerle kucaklamışlardır. Afrika ile ilişkilerimizi dostluk, eşitlik ve işbirliği temelinde geliştirmeye kararlıyız. Bu maksatla 1998'den beri siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliğini çeşitlendirmeye ve derinleştirmeye yönelik kapsamlı bir açılım politikası uygulamaktayız. Türkiye'nin Afrika'da açılım politikası kısa vadeli çıkar ve beklentilerden uzak, uzun soluklu ve karşılıklı yararı esas alan vizyonel bir anlayışa dayanmaktadır. Bu anlayış Türk ve Afrika halkları arasındaki dostluk hislerinin tezahürü ve tabii neticesidir.''

Afrika'nın kalkınmasını hedefleyen entegre politika

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Afrika'ya yöneliminin kıtanın kalkınmasını hedefleyen entegre bir politikanın ürünü olduğunu vurgulayarak, bu politikanın sağlık, tarım, sulama, enerji ve eğitim alanları ile düzenli insani yardımları da içerdiğini söyledi.
Afrika'nın, Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için fırsatlar kıtasına dönüşmesini samimi bir şekilde arzu ettiklerini dile getiren Gül, dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomik gücü olan Türkiye ile hızla gelişen Afrika ülkeleri arasında çok geniş işbirliği alanlarının bulunduğunu söyledi.

Gül, Türkiye'nin 37 Afrika ülkesinde projeler gerçekleştiren TİKA'nın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri ile Afrika ile arasındaki bağları giderek güçlendirdiğini kaydetti.
Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısının 22'ye ulaştığını belirten Gül, bu sayının önümüzdeki yıl 32'ye çıkacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ''Birçok batılı ülke Afrika'daki büyükelçiliklerini kapatırken Türkiye'nin yeni temsilcilikler açması sizlere duyduğumuz güveni ve Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizin geleceğine verdiğimiz önemin göstergesidir'' dedi.
Türkiye ile Gana arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Gül, 1998'de yaklaşık 27 milyon dolar sevilesinde olan ticaret hacminin 2010'da 300 milyon dolara yaklaşmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye'nin Gana'dan 190 milyon dolarlık ithalat yaptığını, bu ülkeye 110 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Gül, karşılıklı ticaret dengesinin ''kazan-kazan'' politikasını ortaya koyduğunu ifade etti.

İki ülke arasında özellikle enerji, altyapı ve inşaat sektörlerinde karşılıklı yarara dayanan ciddi işbirliği imkanları bulunduğuna inandıklarını söyleyen Gül, Türk firmalarının önemli projelere imza atarak Gana'nın kalkınmasına katkıda bulunabileceğini belirtti.
Gül, bu bağlamda her iki ülkenin ortak çıkarı ve halklarının refahı için temasları yoğunlaştırmaya, işbirliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül parlamentoya hitabından önce Türk ve Ganalı iş adamları ile basına kapalı kahvaltıda bir araya geldi. Gül, daha sonra Gana'nın kurucu Cumhurbaşkanı Kwame Nkrumah'ın anıt mezarına çelenk koydu. Anıt mezar alanındaki müzeyi de ziyaret eden Gül, yetkililerden bilgi aldı.

A.A

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mısır'da Sıcak Saatler
Mısır'ın başkenti Kahire'de devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yandaşlarıyla ...
Yunanistan'da Polis- Öğretmen Çatışma
Yunanistan'da hükümetin, eğitim alanındaki giderlerin azaltılması amacıyla ...
Türkiye'yi Sıkıntıya Sokacak İddia:
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) polisinin, Türkiye'den Yemen'e 16 bin ...
 
Kaddafi Yakınları ABD Yönetimiyle Temasa Geçti!
ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanlarından Denis McDonough, Libya lideri ...
Ölü Sayısı 10 Bin Sınırında!
Japonya'da deprem ve tsunami felaketlerinin ardından ölenlerin sayısının ...
Mısır'a Giden Libyalılardan Bazıları Ülkelerine Dönüyor!
Libya'da yönetime karşı ayaklanmanın ardından yaşanan çatışmalardan kaçarak ...
 
Kolombiya ABD Casus Uçaklarını 2006'dan Beri Kullanıyor!
Washington Post gazetesi, Kolombiya'nın solcu gerillaları ve uyuşturucu ...
Medvedev, Deep Purple'ı Evinde Ağırladı!
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medevedev, hayranı olduğu Rock müziğin efsane ...
Sadece 6 Günde Onardılar!
Deprem ve tsunami felaketleriyle yıkılan Japonya'nın ayağa kalkma çabası hayrete düşürüyor...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euroleague
döviz
Tayyip Erdoğan
Kızılyıldız
voleybol
ütopya
Abdullah Ercan
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Şota Arveladze