İngiliz Guardian gazetesinin Orta Doğu Editörü Ian Black, Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'de rejimin değiştiği ancak Beşar Esad'ın şimdilik yerinde kaldığı bir geçiş için çalışmalar yürüttüğünü yazdı.
Suriyeli muhalif örgütlerin sızdırdığı bilgilere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı hafta başında Şam'da yapılan muhalefet konferansında dağıtılan bir taslak raporda, muhaliflere rejimle diyalog kurmayı tavsiye ediyor.
ABD'nin Suriye için öne çıkardığı 'yol haritasına' göre, Esad "ülkede yaşanacak güvenli ve barışçıl bir geçişi denetleyecek kişi olacak".
'Yol haritası'nda önerilen adımlardan bazılarının Cumhurbaşkanı Esad tarafından şimdiye kadar kamuoyu önünde açıklandığına dikkati çeken Ian Black, ABD'nin, "İktidardaki Baas Partisi yapılacak yeni bir siyasi partiler yasasına tabi olacak. Ancak parti kurulacak meclisteki yüz sandalyeden 30'una hâkim olmaya devam edecek." dediğini de aktardı.
Meclisin geri kalan 70 üyesinin ise muhalefetin adaylarıyla diyalog halinde cumhurbaşkanı tarafından atanacağı belirtiliyor. Plan Milli Hareket Komitesi adlı laik entelektüeller grubundan Luay Hüseyin ve Maan Abdülselam tarafından imzalanmış
A.A
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |