E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Gazze Gemileri İsrail Ablukasını Deldi 

"Gazze'ye özgürlük" gemileri, İsrail kuşatmasını deldi. İki gemi, 30 saati aşkın bir yolculuktan sonra akşam saatlerinde Gazze sahillerine ulaşmayı başardı.

24.08.2008 - 22:23
Gazze Gemileri İsrail Ablukasını Deldi

İsrail de 47 barış eylemcisini taşıyan "Özgür Gazze" ve "Özgürlük" gemilerinin engellenmemesi kararına vardı.

Gemiler saat 17.45 sıralarında Gazze sahillerinden görünürken, Gazzeliler akın akın gemileri karşılamaya koştu.

Gazze'ye Özgürlük" organizasyonu içinde yer alan "Uluslararası Filistin Kampanyası" yetkililerinden Dr. İyad Sarraj, A.A muhabirine, telefonla yaptığı açıklamada, "Bu bir zafer" değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Sarraj, İsrail işgaline karşı böyle barışçıl bir seferin yapılmasının çok önemli olduğunu vurgularken, "Bunun İsrail işgalinin kaldırılması için atılan en önemli adım olduğunu umut ediyoruz" diye konuştu.

Dün Kıbrıs Rum Kesimi'nin Larnaka limanından yola çıkan uluslararası barış eylemcilerini taşıyan iki gemiden sabah saatlerinde haber alınamamış, irtibat kesilmiş ve İsrail'in gemi ile irtibat bağlantılarını baltaladığı öne sürülmüştü.

Normal programlarına göre öğle saatlerinde Gazze sahillerine ulaşması beklenen iki gemi için toplanan Gazzeliler'in pek çoğu, "İsrail'in gemilerin gelişini engellediği" düşüncesiyle dağılmıştı.

Akşam saatlerinde gemilerin Gazze karasularına girdiğinin haber alınmasıyla hayal kırıklığı sevince dönüştü ve binlerce Gazzeli tekrar sahilde toplanmaya ve gemileri karşılamaya koştu.

Gemilerle içindekileri karşılamaya gelenler arasında Hamas hareketi sözcülerinden Sami Ebu Zühri ve diğer yetkililer de yer alıyor.

Sami Ebu Zühri, yaptığı açıklamada, gemilerin Kıbrıs'tan Gazze'ye yol almalarının büyük bir mesaj taşıdığını ve bu mesajın Gazze'ye uygulanan kuşatmaya karşı Avrupa ülkelerinde giderek büyüyen toplumsal tepkinin bir yansıması olduğunu kaydetti.

Ebu Zühri, bu kahramanca eylemin, Siyonistlerin Filistin halkına karşı sürdürdüğü zulme karşı Avrupa'daki insanların tepkisini ve protestosunu ortaya koyduğunu ifade ederken, Arap ülke yöneticilerine de "Bu kuşatmayı öncelikle sizin kaldırmanız gerekirdi. Gazze üzerindeki ablukayı kaldırmak için türlü tehlikelere katlanarak Avrupa insanı buralara kadar geliyorsa, onlardan önce sizin burada olmanız gerekirdi" diye seslendi.

Gazzeliler de, ellerinde Filistin bayrakları ve çoğu "hoş geldiniz" yazılı pankartlarla gemileri karşılıyor.

-İSRAİL ENGELLEMEME KARARINA VARDI-kullan

Bu arada, İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'ne uygulanan ambargoyu kırmak amacıyla yola çıkan ve Gazze'deki çocuklara yönelik insani yardım malzemeleri taşıyan, içinde 16 ülkeden 47 barış eylemcisi taşıyan iki geminin engellenmemesi kararına vardı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, dün "gemiler"le ilgili uzun bir değerlendirmede bulundukları belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren bir İsrailli yetkili, eylemi düzenleyenlerin "provokasyon yaratma" amacını taşıdıklarını öne sürerek, hükümetin provokasyonu önlemek amacıyla gemilere izin verilmesi kararına vardığını belirtti.

Aynı yetkili, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesimindeki yetkililerin, hareket öncesi gemileri ve içindekileri kontrol ettiklerini ve gemilerde herhangi bir silahın bulunmadığı konusunda İsrail'i temin ettiklerini ifade etti.

İsrail, gemilerin gelişine bir seferlik izin verildiğini ve ilerideki benzer bir eylemin ayrıca gözden geçirileceği de belirtti.

70 metrelik "Özgür Gazze" ve 18 metrelik "Özgürlük" gemilerinde "Ev yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi" yetkililerinden Prof. Jeff Halper, 81 yaşındaki Katolik rahibe Anne Montgomery, Prof. Norman Finkelstein, Nazi dönemi soykırımından kurtulanlardan 84 yaşındaki Hedy Epstein, Dörtler Grubu'nun Orta Doğu Temsilcisi ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in baldızı, gazeteci Lauren Booth ile Yunanlı parlamenter Tasos Kourakis de aralarında olmak üzere Amerikalı, İsrailli, Filistinli, İtalyan, İspanyol ve diğer pek çok ülkeden insan hakları eylemcileri yer alıyor.

kullan

İsrail, 2006 yılı seçimlerinde, Hamas'ın çoğunluğu sağlaması ve hükümet olmasıyla birlikte Gazze Şeridi'ne ambargo uygulamaya başlamış, bu ambargo Hamas'ın geçen yıl Haziran ayında El Fetih'le giriştiği kanlı çatışmalar ve bölgede yönetime tümüyle el koymasıyla daha da ağırlaşmıştı.

İsrail, Gazze'ye son zamanlarda insani yardımların ulaştırılmasına izin verse de, bölgeye halen birçok ihtiyaç malzemesi giremiyor. Bölgede yaşayan 1,5 milyon dolayındaki Gazzeli'nin pek azı, çoğunluğu hastalar, tedaviye muhtaç kişiler ve genel olarak da Ramazan ayında hacı olmak isteyenler olmak üzere, Gazze Şeridi etrafındaki, biri Mısır ile sınırda bulunan Refah geçişi, diğerleri İsrail ile bağlantılı sınır geçişlerinden geçiş izni alabiliyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynakları, daha önce gemilerin engellenmesi için zor kullanılabileceği uyarısında bulunmuştu.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gürcistan Savaş Halini Uzattı
Parlamentonun kapalı oturumunda, 8 Ağustos'ta kabul edilen ve bugün sona ...
ABD Kendini Müslümanlara Sevdirmeye Çalışıyor
ABD'nin İslam dünyasındaki kötü imajını düzeltmeye Müslüman temsilci "çatışma ...
Olimpiyat Oyunları Yarın Sona Eriyor
Yılın dünyadaki en önemli spor organizasyonu olan ve 15 gündür Çin Halk ...
 
ABD Ordusundan Katliam
Afganistan İçişleri Bakanlığı, bugün Amerikan komutasındaki koalisyonun ...
Obama Yardımcısını Seçti
ABD'deki başkanlık seçimlerinde demokratların adayı Barack Obama, kendine ...
KKTC: Rumlar Tahrik Etmemeli
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Kıbrıs sorununda ...
 
Olmert 6. Kez Sorgulandı
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ...
Mehmet Ali Talat'tan 3 Eylül Uyarısı
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türk ve Rumlara, 3 Eylülde ...
Kırım Kongo Yunanistan'da
Batı Trakya'da, Gümülcine bölgesinde geçen hafta yüksek ateş belirtileriyle ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
şampiyonlar Ligi
sınav stresi
Mehmet Şimşek
emrah yılmaz
Alba Berlin
survivor
İslam
Gürcistan