E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Cildiye Uzmanı uyardı: Sivilcelerinizden kurtulun 

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Bereket, oluşan sivilceye dair önemli açıklamalarda bulundu.

23.11.2023 - 12:54
Cildiye Uzmanı uyardı: Sivilcelerinizden kurtulun

Sivilcenin kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanması ile oluşan bir durum olduğunu söyleyen Dr. Turgay Bereket, "Eğer bünye çok miktarda sebum (cildimizi nemli tutan yağ) üretiyorsa ölü deri hücreleri gözeneklerin içerisinde sıkışır, beyaz veya siyah noktalar oluşur. Gözenekler içerisindeki bakteriler ise iltihaplı sivilcelerin oluşmasına neden olur. Bazı ilaçlar, kortizon, hormonlar, bazı psikiyatrik ilaçlar, tüberküloz, epilepsi ve vitamin ilaçları bunun dışında, kapatıcı fondöten ve bunun gibi makyaj ürünleri, insulin direnci, kilo artışı, sigara kullanmak, stres, uykusuzluk, süt ve süt ürünlerinin aşırı kullanılması da sivilcelere neden olabilmektedir" dedi.

''TEDAVİ SÜRESİ, 2,3 AY VE 1 YIL UZAYABİLMETEDİR''

Bereket, sivilce tedavisindeki amaçlara değinerek, "Mevcut sivilcelerin tedavisi, yeni sivilce çıkmasının önlenmesi, leke ve iz kalma riskinin azaltılması ve oluşan izlerin tedavisi kişiye ve hastalığın şiddetine göre planlanmalı, tedavi için sabırlı olunmalı. Tedavi süresi 2, 3 ay veya 1 yıl uzayabilmektedir. Lezyonlar tekrarlayabilir. Bazen tek bir tedavi yerine birkaç tedavi birlikte uygulanabilmektedir. Tedavi esnasında ve sonrasında uygun bakım ürünleri ve temizleyiciler doktor kontrolünde olmalıdır" şeklinde konuştu.

''YIKAMA SIRASINDA DAİRESEL HAREKETLER İLE OVULMALI''

Sivilceli cildin temizliği için sivilcelerin sıkılmasının ve fırçalanmasının önerilmediğini ifade eden Bereket, şunları söyledi:

"Bu gibi durumlarda ciltte kalıcı hasar ve iz kalmasına neden olabilir. Yüz temizliği ’PH’sı 5.5 olan sabun’ ile ya da deri PH’ına uygun deride tahriş ve kuruluk yapmayan özel sabun ve tercihen alfa hidroksi asit (AHA) içeren temizleyici solüsyonlar ile sabah ve akşam yıkanarak yapılabilir. Yıkama işlemi sırasında dairesel hareketler ile ovulmalı ancak sivilceler patlatılmamalıdır. Yüzün nemlendirilmesi için yağsız kremler kullanılmalı ve uzun süre yüzde bırakılmamalıdır."

"TÜM YÜZE UYGULANMALI"

Topikal (dıştan kullanılan) ilaçların hafif sivilcesi olanlarda düzenli kullanılması gerektiğini aktaran Bereket, "Bu sadece aknelere değil, tüm yüze uygulanmalı. Kızarıklık, pullanma ve kaşıntı gibi yan etkilerden kaçınmak için başlangıçta 2-3 gecede bir sürülüp, 1-2 saat sonra yıkanıp giderek süre arttırılmalı. Gerektiğinde bir süre ara verilip tedavi tekrarlanmalıdır. Bu tür ilaçlar arasında retinoidler, benzoil peroksit, azeleik asit ve antibiyotikli kremler bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

''TEDAVİ SÜRESİ 3-4 AYI GEÇMEMELİ''

Sivilcede sistemik antibiyotik tedavisi orta şiddetli sivilce vakalarında, topikal tedaviye dirençli sivilcede ve sivilcenin vücut yüzeyinin büyük bir kısmını kapsadığında kullanıldığını belirten Dr. Turgay Bereket, "Tedavi süresi 3-4 ayı geçmemeli, antibiyotik direncini önlemek için kremler ile birlikte kullanılmalıdır. Bu antibiyotikler; tetrasiklin, doksisilin, eritromisin, azitromisin, klindamisin ve trimetoprim-sülfametaksazol olup, hepsi de sivilcedeki bakterilere karşı etkilidir. Tetrasiklin ve eritromisin’in antimikrobiyal etkisi yanında anti-enflamatuar etkileri de vardır. Gastrointestinal iritasyon, vulvovaginal candidiasis ve fotosensivite gibi bazı yan etkileri vardır. Buna karşın genelde güvenilir ilaçlardır. Sistemik antibiyotikleri topikal ilaçlar ile kombine etmek, sivilce kontrol altına alınırsa oral antibiyotik tedavisine son vermek yeniden tedavi gerekirse aynı oral antibiyotiği kullanmak ve idame tedaviyi topikal ilaçlarla yapmak uygun bir yaklaşım olabilir" sözlerini kaydetti.

"HAMİLE, HAMİLELİK RİSKİ OLAN VE EMZİREN KİŞİLERE VERİLMEZ"

Bereket, İsotretionin ağır kistik sivilce veya diğer ilaçlara karşı dirençli sivilceyi tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olduğunu söyleyerek, şu bilgileri aktardı:

"Sivilceyi oluşturan fazla yağ üretimine, tıkanmış gözeneklere, bakterilere ve iltihaplanmaya etki eden bir tedavidir. Bununla birlikte bazılarının ciddi bir takım yan etkileri vardır. Hamile, hamilelik riski olan ve emziren kişilere verilmez. Yan etkileri yönünden kan tetkikleri yapılması gerekir. Tedavi süresi birkaç aydan 1 yıla kadar uzayabilir. Çoğu zaman bir kür yeterli olmaktadır. Az sayıda ağır sivilce vakalarında birkaç kür gerekebilir. Tedaviden sonra kalan kırmızımsı lekeler 6-8 hafta içerisinde kaybolur."

YÜZDE 100 BAŞARI GARANTİSİ VERİLMEZ

Diğer tedavi yöntemleriyle ilgili detayları anlatan Bereket, "Hormonal tedavi, sadece kadınlarda orta şiddetli sivilcede uygulanır. Aknede ozon tedavisinde hastanın kendi kanından 3-5 ml alınır. Ozon ile karıştırıldıktan sonra kas içine enjekte edilir. Diğer tıbbi tedavi yöntemlerinde olduğu gibi yüzde 100 başarı garantisi verilemez. Başarı hastalığın ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Fraksiyonel Radyofrekans tedavisi, ameliyata gerek duyulmadan cildin yenilenmesini sağlayan bir uygulama işlemidir. Cildin daha genç görünmesi için uygulanan uygulama, sivilce ve siyah nokta sorunları için tercih edilebiliyor. Lazer uygulamaları ise PRP kullanılan diğer yöntemler arasındadır" dedi.

''OLUŞAN İZLERİN TEDAVİSİ ZORDUR, SABIR GEREKTİRİR''

Erken dönemde tedavinin önemine dikkat çeken Dr Turgay Bereket, "Erken dönemde lekeler bazı leke kremleri ve güneşten korunma ile kısa sürede tamamen iyileşebilir. Oluşan izlerin tedavisi zordur, sabır gerektirir. Tam olarak kaybolmayabilir. Erken dönemde iz tedavisine başlanması, başarı şansını arttırır. Yüzeysel sivilce izlerinde soyucu kremler ve peeling daha derin izlerde derin peeling, dermabrazyon, PRP, dermaroller ve lazer uygulamaları yapılabilmektedir" şeklinde konuştu.

ETİKETLER:
Sivilce , Akne , Tedavi ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Osman Müftüoğlu yazdı: Başımız neden çok ağrıyor?
Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında okuyucularına ...
Gizemli hastalık 12 can aldı!
Dünya yeni bir gizemli hastalığı konuşuyor. Hastalık Uganda’nın Kyotera ...
Gölcük'e depreme dayanıklı hastane inşa ediliyor
Depreme dayanıklılığını artırmak için 256 deprem izolatörü ile inşa edilen ...
 
Uzman Dr. uyardı: Çocuklarda ishale dikkat!
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, 5 yaş altındaki çocukların ...
Bakan Koca açıkladı: Gazze'den üçüncü tahliyeyi gerçekleştireceğiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Önümüzdeki günlerde gerçekleşebilir, bu ...
Tedaviyi beğenmedi, diş hekimini yaraladı!
Güngören’de uygulanan tedaviyi beğenmeyen bir kişi, diş hekimini yaralayıp ...
 
Kanser tedavisinde kullanılan ilaç Türkiye'de üretilecek
İlaç şirketi Abdi İbrahim, dünyanın sayılı biyobenzer ilaç geliştirici ...
Prof. Dr. uyardı: İşlenmiş gıdalara dikkat!
Koruyucu içeren gıdaların besin alerjisi riskini yükselttiğini dile getiren ...
Vaka sayısı her geçen gün artıyor!
Uyuz hastalığında vaka sayısı hızla artmasına ilişkin, açıklama yapan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Güney Kore
japonya
PETROL
Brezilya
Chloe Loughnan
Tarsus
Elif Erbakan
kardemir karabükspor
Akhisar Belediyespor