E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bu Karar Çok Tartışılacak: Yeni Kanun Teklifiyle Aile Hekimi Hizmeti Ücretli Mi Olacak?

TBMM'ye sunulan 'Torba Kanun Tasarısı'na göre aile hekimi hizmeti paralı oluyor!

24.06.2013 - 18:38
Bu Karar Çok Tartışılacak:

Türk Tabipler Birliği (TTB), TBMM'ye sunulan Torba Kanun Tasarısı ile mevcut muayenelerin ve sağlık kuruluşlarının kuracağı kayıt ve bildirim sisteminin parayla satılmasına yol açacağını öne sürdü.

TTB'den yapılan yazılı açıklamada, Meclis'e getirilen tasarıyla ruhsatsız sağlık hizmeti sunma bedelinin 1 ila 3 yıl arasıda hapis cezası ve 100 bin güne kadar adli para cezası verileceği kaydedilirken, zaten hekim olmayan kişilerin sağlık hizmeti vermesinin suç sayıldığı ve cezasının da kanunda yer aldığı ifade edildi.

Tasarının sadece "insan yararını merkez alarak Gezi eylemlerinde olduğu gibi halkın yararına icra etmek isteyen hastanın mahrem bilgilerini saklayan" hekimlere geçerli olduğu iddia edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın 3 yıldır hekimlere diplomaları ile uzmanlık alanlarında adlarına yerler açıp çalışmalarına ruhsat verilmediği savunuldu.

Açıklamada, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile muayehaneler dahil bütün sağlık kuruluşlarının, ihaleyi alanlar tarafından açılacağının düzenlendiği hatırlatılırken, mevcut muayenelerin ve sağlık kuruluşlarının kayıt ve bildirim sisteminin parayla satılacağı belirtildi.

Tasarıyla, doktorların eğitimlerini yurt içinde tamamladıktan sonra en az iki yılını yurt dışında çalışanların veya daha önce yurt dışında eğitim görenlerin devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulacağı kaydedilen açıklamada, Türkiye'de okuyan ve çalışan hekimlerin ise devlet hizmeti yükümlülüğüyle cezalandırma uygulamasının devam ettirildiği iddia edildi.

Açıklamada, "Vatandaşın en mahrem sağlık bilgilerini mevcut muayene ve sağlık kuruluşlarından zorla toplarken, bu kuruluşların kuracağı kayıt ve bildirimden parayla satma sistemi getiriyor" görüşü savunuldu.

Torba Kanun Tasarısı ile üniversitedeki öğretim görevlilerinin mesai saatleri dışında daha çok sağlık hizmeti vermesi üzerine ek ücret ödeneceği, ancak bu paranın tedavi gören hastadan alınacağı savunulan açıklamada, doktorlara ulaşmak için ya özel hastaneye gidip yüksek ilave ücretler ödeneceği ya da mesai sonrası üniversiteye gidip alınacak sağlık hizmeti parasının kendisinin ödemesi gerektiği kaydedildi.

Daha önce, aile hekimlerinin tetkik ve sarf malzemeleri devlet tarafından ödenirken, şimdi bu masrafın vatandaştan alınması, vatandaşın da daha sonra il sağlık müdürlüğünden talep etmesine yönelik bir sistem getirildiği kaydedilen açıklamada, "Hekimle hasta arasına para ilişkisi sokulduğu ve aile hekimliği hizmetlerinin ücretli hale dönüştürüldüğü" savunuldu.

AA

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 24 Haziran 2013 Pazartesi 22:41

Yetmiyor ama eveeet

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 24 Haziran 2013 Pazartesi 19:50

Zaten bu iktidarın büyük umutlar verdiği sağlık reformu gittikçe parası olana hizmet verir hale gelmeye başladı! Başlangıçta anlaşmalı özel hastaneler fark almadan ya da en çok 10-15 TL bir farkla sgk lı hastaları muayene ederlerken, şimdi örneğin İstanbulda bu farklar 150 TL ye kadar çıkmış durumda! Parası olmayanın bu memlekette yine doğru dürüst sağlık hizmeti alabilmesi mümkün değil!

Yorumu oyla      21      10  
Misafir 24 Haziran 2013 Pazartesi 19:46

Aile hekimi hizmeti zaten bedava değil ki. 3 TL muayene ve 3 TL reçete bedeli zaten ödüyoruz??

Yorumu oyla      21      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Bir Kuş Gribi Türü Tespit Edildi!
Çin'de görülen kuş gribinin yeni türüne neden olan H7N9 virüsünün, H5N1'e ...
Obezite Korkusu, Bisiklete Yöneltti!
Bisiklet ve motosiklet kullanımında Türkiye'nin Çin'i olarak kabul edilen ...
Zayıflamada 3’lü Etki!
Radyofrekans, Ultrasound ve Criyo sistemlerini tek bir cihazda toplayan ...
 
Evlilikler Cerrahi Müdahaleyle Kurtarılabilir!
Cinsel ilişkiden korkma ve ilişkiden kaçınma ile kendini gösteren sorunların ...
Kurtlar Vadisi Pusu Son Bölüm Polat Alemdar Öldü!
Kurtlar Vadisi Pusu sezon finali yaptı. Kurtlar Vadisi Pusu son bölümde ...
Eski dansöz Hülya Mutlu liposuction kurbanı!
BİR dönemin ünlü dansözlerinden Hülya Mutlu, basen bölgesindeki fazla ...
 
Mideye Mucizevi Deva Bu Meyvelerde!
Uzmanlar, genelde tuzlu ve yağlı yiyeceklerin neden olduğu mide şişkinliğinden ...
Karakter, Anne Karnında Şekillenmeye Başlıyor!
Bebeğin karakterinin anne karnında şekillenmeye başladığı belirlendi
Doktorların Emekli Maaşı Düşük!
Hekimlerin emekli maaşları nedeniyle mutsuz olduklarını söyleyen Türkiye ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Beyaz Saray
MHP
barcelona
Netanyahu
seçim
Necmettin Erbakan
Numan Kurtulmuş
Duygun Yarsuvat