E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Borsa İstanbul 2021'de rekorlar kırdı 

Küresel piyasalar dalgalı seyirde giderken, Borsa İstanbul'da, 2021 yılında halka arz olan şirket sayısı, yatırımcı sayısı, endeks değerleri ve işlem hacimleri gibi kategorilerde rekorlar kırıldı.

17.01.2022 - 20:20
Borsa İstanbul 2021 de rekorlar kırdı

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, 2021'in birçok açıdan başarılı bir yıl olduğunu bildirerek, yıl içinde yaşanan aşamaları gözler önüne serdi.

"SALGINA RAĞMEN HİZMETLER AKSAMADI"

Borsa İstanbul'da halka arz olan şirket sayısında, yatırımcı sayısında, endeks değerlerinde ve işlem hacimlerinde rekorların kırıldığı 2021'in sermaye piyasaları açısından başarılı geçtiğini vurgulayan Ergun, salgına rağmen tüm hizmetlerin kesintisiz bir şekilde sunulduğunu, piyasanın ihtiyaçlarına göre yeni finansal ürün ve hizmet geliştirme çalışmalarına hız kesmeden devam edildiğini anlattı.

"BORSA İSTANBUL ARTIK HER AŞAMADA FİRMALARA YOL GÖSTERİYOR"

Ergun, geçen sene iş yapma modellerinde bir dönüşümü gerçekleştirdiklerini kaydederek, artık sadece şirketlerin işlem görme başvurusundan sonra bu başvuruyu değerlendiren bir borsa olmadıklarını, tüm süreçlerde firmalara yol gösteren ve onların sorunları çözen bir borsaya dönüştüklerini aktardı.

HALKA ARZDA KIRILAN REKOR TÜM BAŞARILARIN ÖNÜNE GEÇTİ

Geçen yıl elde ettikleri en önemli rekorun halka arz sayısında olduğunu bildiren Ergun, şu bilgileri verdi:

"Halka arz edilen 52 şirketle bu alanda rekor kırıldı. 21,6 milyar lira büyüklüğünde halka arz gerçekleştirildi. 2020'de ise 8 şirketle 1,1 milyar lira tutarında halka arz gerçekleştirilmişti. Bundan önceki rekor 35 şirketle 1990'daydı. Böylece, dünya borsaları arasında, halka arz sayısı bakımından Borsa İstanbul 14 basamak birden yükselerek 13. sıraya yerleşti. İstanbul, Ankara, Aydın, Balıkesir, Denizli, Erzurum, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Rize gibi ülkemizin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren birçok sektörden şirket bu yıl aramıza katıldı."

"ŞİRKETLERİMİZİN ÖZ SERMAYELERİNİ GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Korkmaz Ergun, şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu uzun vadeli finansmana erişmelerine destek olduklarını belirterek, öz sermayelerini güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ergun, "Amacımız, her sene, ülkemizin büyümesine katkı sağlayan çok sayıda şirketimizin yatırımlarını halka arz aracılığıyla finanse etmelerini sağlamaktır. Çünkü şirketlerimizin yatırımları için ihtiyaç duydukları uzun vadeli TL sadece sermaye piyasalarında ve borsada mevcuttur. 2021'de aynı zamanda borçlanma aracı ihraçlarıyla 258,5 milyar lira kaynak sermaye piyasaları aracılığıyla sağlanmış oldu." ifadelerini kullandı.

PAY SENEDİ SAHİBİ VATANDAŞLARIN SAYISI 1,2 MİLYONDAN 2,4 MİLYONA ÇIKTI

Şirketleri yatırımlarını ve büyümelerini sermaye piyasaları yoluyla finanse etmeleri için borsaya davet eden Ergun, pay senedi sahibi vatandaş sayısının 1,2 milyondan 2,4 milyona yükseldiğini bildirdi.

Ergun, "Bireysel yatırımcı sayısındaki artışın, sorumluluklarımızı artırdığı bilinciyle hareket ediyoruz. Yatırımcılarımızı finansal okuryazarlık konularında bilgilendirmeye yönelik adımlar atıyoruz ve yatırımcı menfaatlerinin korunması amacıyla tedbirler alıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

GÜNLÜK İŞLEM HACMİ REKORLARI KIRILDI

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun, 2021'de Pay Piyasası'nda 91,2 milyar lirayla, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası'nda 69,4 milyar lirayla günlük işlem hacmi rekorları kırıldığını anımsatarak, bu piyasalarda yaşanan artışlardan bahsetti.

Geçen yıl hayata geçirilen finansal ürün ve hizmetler hakkında bilgi veren Ergun, "Sermaye piyasalarının derinliğini artıran ve yatırımcılara çeşitli yatırım fırsatları sağlayan finansal ürünlerimiz, ülkemizin kalkınmasına destek olmaktadır. Bu bakış açısıyla, piyasaların büyümesine ve derinleşmesine odaklanarak piyasa dostu, yenilikçi adımlar atıldı." ifadelerini kullandı.

Ergun, kıymetli maden antreposunun hizmete açılmasından, BIST Spot Altın Endeksi, BIST Altın Tahvil Endeksi ve BIST Altına Dayalı Kira Sertifikası Endeksi'nin hesaplanmaya başlanmasından, Platin ve Paladyum Vadeli İşlem Sözleşmeleri'nin hizmete alınmasından, Sürdürülebilirlik Endeksinin yenilenmesinden, Türev Borsaları Ağı'nın 11 kurucu üyesi arasında yer almalarından bahsetti.

"DÜNYANIN EN LİKİT BORSASIYIZ"

Korkmaz Ergun, bir dönüşümü de teknoloji alanında başardıklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Dünya Borsalar Federasyonu'nun verilerine göre, dünyanın en likit borsasıyız. Borsa İstanbul piyasaları, uçtan uca tek bir platform üzerinde entegre bir şekilde faaliyet göstermektedir. Teknolojik altyapımız yani BISTECH, hız ve erişilebilirlik açısından dünyanın en önde gelen sistemlerinden biridir.

"ULUSLARARASI STANDARTLARDA HİZMET VERİYORUZ"

Yatırımcılarına hızlı ve güvenli piyasa erişimini sağlayacak şekilde veri merkezinin genişletildiği, farklı ihtiyaçlara göre alternatif erişim imkanları sunan ve uluslararası standartlarda hizmet veren bir borsayız."

"BORSA İSTANBUL'UN NET KÂRI 2,07 MİLYAR LİRA OLDU"

Ergun, Borsa İstanbul'un finansal performasıyla ilgili olarak, "2021'de işlem hacimlerinin yükselmesiyle işlem bazlı gelirler, sunduğumuz yeni finansal hizmet ve ürünler, veri ve teknoloji gelirleri ve halka arzların artması sayesinde Borsa İstanbul'un finansal performansı da önceki yıla oranla daha da güçlendi. 2021 sonunda net kârımız yüzde 44 artarak 2,07 milyar lira oldu." ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
Borsa İstanbul
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ILO raporu yayınlandı! İşsizlere kötü haber
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) küresel istihdam ...
Ve fiyatlar arttı! Et ve Süt Kurumu duyurdu
Et ve Süt Kurumu (ESK), artan maliyetlerle ilgili olarak karkas et fiyatlarını ...
Otobüs biletlerine yüzde 20-30 zam talebi
Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, Ulaştırma ...
 
Hamsinin fiyatı 50 liraya kadar çıktı
Ülke genelinde geçtiğimiz hafta itibarıyla etkili olan kar yağışı ve şiddetli ...
Fitch'ten Türkiye için 'heterodoks' uyarı
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings,Türkiye'de artan ...
Bütçeden BOTAŞ’a dev transfer: 50.3 milyar
Bütçeden Kamu İktisadi Teşebbüslerine (KİT) aralık ayında borç verme kalemi ...
 
Akaryakıt istasyonlarında kriz sürüyor!
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, ...
Dünyanın en zengin 10 kişisi servetlerini ikiye katladı
Dünyanın en zengin 10 kişisinin toplam servetinin yeni tip koronavirüs ...
Motorine yine zam geliyor!
Çarşamba günü motorine 40 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Bu zamla birlikte ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Türkmenistan
moskova
Demba ba
Volero
Murat Yıldırım
Vedat İnceefe
zonguldak maden
Binyamin Netanyahu
2013