E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Günay'dan Bir Çıkış Daha: Kurban Kesmek de Çağdışı!

Kara çarşafı çağdışı bir kıyafet olarak niteleyen Kültür Bakanı Günay'dan yine partisinde tartışma yaratabilecek sözler geldi: Bu çağda kurban kesip dağıtmak ihtiyaç olmaktan çıktı.

7.12.2008 - 08:02
Bakan Günay dan Bir Çıkış Daha:

Binlerce kişi bayram nedeniyle 'kurban kesmeye' hazırlanırken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan ilginç bir açıklama geldi. Bayramlarda kurban kesmek yerine bağış yapmayı tercih ettiğini belirten Günay, "Artık bu çağda kurban kesip dağıtmak çok acil bir ihtiyaç olmaktan çıktı. Ben, onu karşılayan başka türlü yardımlar yapılabilir inancındayım" dedi.

Günay, AA'ya yaptığı açıklamada, bayramlarda kurban kesmek yerine bağış yapmayı tercih ettiğini, bu bayram için de bağışlara şimdiden başladığını söyledi. Günay, "Artık bu çağda kurban kesip dağıtmak çok acil bir ihtiyaç olmaktan çıktı. Onu karşılayan başka türlü yardımlar yapılabilir inancındayım ben, herkesin inancı kendine tabii" dedi.

Bayramların artık daha çok tatile gitme zamanı olarak görülmeye başlandığını anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turizm açısından, tatili destekliyorum tabii. Biz hükümet olarak da bayram tatillerinde otoyolları ücretsiz yaptık. Onu destekliyorum. Konaklama merkezlerimizin, tatil yerlerimizin canlılık ve doluluk yaşamasını destekliyorum. İnsanımızın hakikaten 8-9 günlük tatile gitmeye, dinlenmeye, Türkiye’nin doğasını ve tatil ortamını yaşamaya hakkı var. Tabii bir yandan da bu gelenek ölmesin diye düşünüyoruz. Ben kendi payıma daha çok bayramlaşmaya gitmeyi tercih ediyorum. Bizim yaşımızdaki insanların artık büyükleri de çok az kaldı ama büyüklerimizi görmek, ölmüşlerimizin mezarını ziyaret etmek gibi geleneklerimizi sürdürmeye çalışıyorum."

Tatilde aile ve akraba ziyaretleri için başka illere gitmenin de aslında iç turizme katkı sağladığını belirten Günay, hem tatil yapıp hem de bayram geleneğinin sürdürülebileceği görüşünde. Günay, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Mesela benim kalkıp da Karadeniz’e, oradan İstanbul’a gitmem iç turizme katkı yapıyor küçük çapta. O yüzden ikisini de bir arada sürdürmek mümkün. Yani insanlar, tatile gittikleri bayram namazının ortamını paylaşmayı, çevresindekilerle bayramlaşmayı, gitmişken oradaki yoksullara yardım etmeyi ihmal etmezlerse, ikisi bir arada, yani kültür ve turizmin bütün gerekleri bir arada yaşanabilir. Biz zaten gelenekle geleceği ne kadar bağdaştırabilirsek o kadar ortamı yaşanabilir hale getirebiliriz. Bunu yapan ülkeler başarılı olurlar. Biz de geleneklerimizden kopmadan bugünümüzü ve geleceğimizi güzelleştirebiliriz. İkisi bir arada yapılabilir."

 

Kurban ibadet midir?

 

AKP tabanını da oluşturan milli görüşçülere ve Diyanet kaynaklarına göre, kurban bir ibadet olarak Kur'an'dan temel alıyor. Sözkonusu kaynaklara göre, Saffat Suresinde Hz.İbrahim'in oğlu Hz.İsmail'in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiğinin açıkça bildiriliyor (Ayet: 107). Kurbanın et ihtiyacı olarak kesilen hayvanlar değil, ibadet amaçlı birer uygulama olduğunun savunulduğu fetvalarda, kurban ibadeti ile ilgili şu ayetlere dikkat çekiliyor:

* "... Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah'ın adını ansınlar. Işte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun."(Hacc Süresi, 28)

* "Her ümmet için, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O'nun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık." (Hacc Suresi; 34)

* "Biz büyükbaş hayvanlari da sizin için Allah'ın (dininin) işaretlerinden (kurban) kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar ayakları üzerine sıralanmış halde dururken üzerlerine Allah'ın ismini anınız (ve kurban ediniz). Yanları yere yaslandığı zaman da onlardan yiyin, isteyen yoksulu da istemeyen yoksulu da doyurun. İşte biz, şükredesiniz diye o hayvanları sizin emrinize verdik." (Hacc Süresi, 36)

* Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktir: Allah'a ulaşacak olan ancak, sizin O'nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hacc Suresi; 37) (Radikal)

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Abuzer Abbas 1 Aralık 2008 Pazartesi 00:29

İstanbul haricinde CHP oldukça güçlü adaylarla giriyor... İzmir'i eğer zaten çantada keklik zannediyorlarsa büyük hata yaparlar... Mustafa Sarıgül CHP'de kalsaydı ve İstanbul Büyükşehir için aday olsaydı, İstanbul'da çok esaslı bir seçim geçerdi...

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
 
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
 
TRT KÜRTÇE YAYIN YAPARSA...
DTP'li Hasip Kaplan'dan Kürtçe tebrik kartı savunması...
DSP'DE İPLER KOPTU
Rahşan Ecevit'in sırdaşı İzmir Milletvekili Recai Birgün, DSP Genel Merkezi ...
CHP Toplantısında Çarşaf Gerginliği
CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanı Gürsel ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
Türkmenistan
hamza hamzaoğlu
nato
Tayyip Erdoğan
seçim
big ben
sanayi
Sosyal Medya