E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

10 Milyon Kişi Sigortasız Çalışıyor! 

Sağlık ve işgüvenliği alanlarında gelişme kaydedemeyen Türkiye'de, 10 milyon 55 bin kişi sigortasız çalışırken, işsizlik fonu amaç dışı kullanılıyor.

21.10.2010 - 12:25
10 Milyon Kişi Sigortasız Çalışıyor!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) raporuna göre AKP hükümetiyle birlikte gelir dağılımdaki adaletsizlik artarken, asgari ücret, enflasyon, büyüme oranı, eğitim ve sağlık dikkate alınmadan belirleniyor.

SES, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında yaşama geçirilen Genel Sağlık Sigortası’yla ilgili yasanın parça parça uygulamasındaki aksaklıkları gözler önüne seren bir rapor hazırladı. Raporda, şu saptamalara yer verildi:

10 milyon 55 bin kişi sigortasız çalışıyor. İşsizlik artıyor: 2010 yılı haziran ayı sigortalı istatistiklerine göre 72.5 milyon nüfusa sahip Türkiye’de sosyal güvencesi olan 69 milyon 158 bin kişinin 10 milyona yakını “yeşil kart” sahibi. Türkiye’de sosyal güvenlik kapsamında aktif çalışan kişi sayısı ise 15 milyon 714 bin 795. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki halkın en az yarısının sosyal güvencesi yeşil kart. Büyük kentlerde yaşayanların önemli bir bölümünün ise sosyal güvencesi yok. Buna göre İstanbul’da 487.946, Ankara’da 408.592, İzmir’de 199.225, Mersin’de 155.579, Diyarbakır’da 131.897, Antalya’da 116.288 kişinin sosyal güvencesi bulunmuyor. İstihdam edilen 23 milyon 55 bin kişiden, 10 milyon 55 bini kayıt dışı çalıştırılıyor. Kayıt dışı çalışan kadın sayısında ise 368 bin artış gerçekleşti.

İşsizlik fonu amaç dışı kullanılıyor: İşsizlik Fonu kurulduğundan bu yana işsizlerin sorunlarını çözmek yerine devlet bütçesini yamamak için kullanıldı. Kuruluşundan bu yana toplam 13 milyar 26 milyon liralık ödeme yapıldı. Bunun sadece 3.3 milyar liralık bölümü işsizlere yapılan ödemelerden oluştu. Fondan işçilere 1 lira ödenirken, devlete giden para 3 lirayı buldu. Böylece devlet 2000 yılından bu yana fona toplam 6 milyar 38 milyon liralık katkı payı öderken, 2007 - 2010 yıllarında 9.7 milyar lira aldı. Böylece devlet fona yaptığı katkıdan yüzde 50 daha fazlasını fondan geri almış oldu. Güneydoğu ve Doğu Anadolu projeleri gibi kalkınma projelerinin finansmanıyla ilgili yasa değişikliğinde 2008 yılında fondan bütçeye 1.3 milyar lira kaynak aktarıldı. Fakat nema gelirlerinin yasa değişikliğiyle birlikte fondan bütçeye 2009 yılında 4.1 milyar lira, bu yılın ilk yedi aylık döneminde de 2.5 milyar lira kaynak aktarımı yapıldı. Fonun nema gelirlerinden Güneydoğu ve Doğu Anadolu projeleri gibi kalkınma projeleri için bütçeye aktarılan toplam kaynak 7 milyar 976 milyon.
Gelir dağılımı adaletsizliği artıyor: Eşdeğer hane halkı gelirlerine göre oluşturulan yüzde 20’lik gruplarda, en yüksek gelire sahip son gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 46.7. En düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay ise yüzde 5.8’dir. İstanbul 11 bin 881 TL ile ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir geliri en yüksek kent olurken, Doğu Marmara Bölgesi 9 bin 852 TL’lik ortalama gelir ile ikinci oldu. En düşük ortalamaya sahip bölge ise 4 bin 193 TL ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Nüfusun yüzde 16.7’si, yoksulluk riski altındayken, kentsel ve kırsal yerler için ayrı ayrı hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre, kentsel alanda yoksulluk oranı yüzde 15.2, kırsalda yüzde 14.2.

Cumhuriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sebze Fiyatları Sofraya Katlanarak Geliyor
Sebze ve meyve üretiminde önde gelen bölgelerden olan Bursa'nın İznik ...
Medyadaki varlıklarından sonra Petrol Ofisi'ni de elden ççkarıyor
Doğan Grubu, Borsa'ya OMV ile tekrar satış görüşmelerine başlandığını bildirdi
Diyanet'ten Kurban Uyarıları
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu
 
Bir Faiz İndirimi Daha!
Kamu, gecikme zammı faizlerinde indiriminin ardın bir faiz indirimi daha gerçekleştirdi
Bakan Dinçer Açıkladı:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Çinli işçi çalıştıran ...
Şimşek'ten Memura Kötü Haber
Maliye Bakanı Şimşek’in yeniden gündeme getirdiği kamp ve sosyal tesis satışı bütçeye alındı.
 
Dünyanın İlk Cep Telefonu!
90'lı yıllarda kullandığımız cep telefonunu Amerikalılar 1964'te kullanmış!
AP'den Kıbrıs Kazığı!
AP'den 'Doğrudan Ticaret' darbesi...
Domateste Avrupa'yı İkiye Katladık
Bir tarım ülkesi olan Türkiye, domateste tarihin en büyük fiyat artışlarını ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
TÜFE
Christoph Daum
yargıtay
Tarsus
Gürcistan
Slaven Bilic
Sayıştay
Eskişehirspor