Türkiye'nin Çocukları" adı verilen takımı, yine Türkiye kökenli bir Yahudi olan, Fenerbahçe altyapısından yetişen İzak Adato çalıştırıyor. Takım, ilk maçında, Bet Arye çocuklarının takımını 8-6 yenerek bir başarıya imza atarken, takımın kurucularından Moiz Sustiel, "Böylece Türkiye'nin bir parçasını burada devam ettiriyoruz" dedi.
İsrail'de 20 yıldır yaşayan Sustiel, uzun süredir yardım kollarında çalıştığını belirterek, yeni gelenlerin adaptasyonunu sağlamak ve aralarındaki birliği muhafaza etmeleri amacıyla ilk kez böyle bir düşünceyi hayata geçirdiklerini belirtti ve "İlk kez bir Türk takımı oluşturduk" dedi.
Takımın adını "Yeladey Yotsei Turkia - Türkiye'nin Çocukları" olarak belirlediklerini söyleyen Sustiel, böylece her maçlarında Türk bayrağını sallayacaklarını ve Türkiye'nin ismini tekrarlayacaklarını ifade etti. Sustiel, çocukların ve ailelerinin de maçlar vesilesiyle İsrail'dekilerle kaynaşma imkanı bulacağını kaydetti.
Sustiel, 20 yıldır İsrail'de yaşamasına rağmen, aracında her zaman bir Türk bayrağı bulundurduğunu söyledi.
Takıma destekte bulunan Türkiyeliler Birliği Başkanı Momo Uzsinay da takımın henüz çok yeni olduğunu ve çalışmalarına iki ay kadar önce başladığını anlattı. Takımda 6-13 yaş arasında 22 çocuk bulunduğunu belirten Uzsinay, hepsinin Türkçe konuştuklarını, yeni yeni İbranice öğrenmeye başladıklarını anlattı. "Çocuklar bu fikri çok sevdiler" diyen Uzsinay, Raanana'da haftada iki kez çalışma yaptıklarını da kaydetti.
"EN BÜYÜK BAŞKAN BİZİM BAŞKAN"
"Bunlar bizim küçük çocuklarımız, ama en büyük takımımız" diyen Momo Uzsinay'a çocuklar sık sık "En büyük başkan bizim başkan" sözleriyle tezahüratta bulunuyor.
Çocukların çoğu da Galatasaray, Fenerbahçe ya da Beşiktaş taraftarı. 10 yaşındaki takım kaptanı Meir Gerşon, Galatasaraylı ve 5 yıldır futbol oynuyor. Gerşon, Hapoel Tel Aviv'i de seviyor ve futbolcu olmak istediğini söylüyor. 9 yaşındaki Tal Arsoy da Galatasaraylı. Futbolu çok sevdiğini belirtiyor. Favori oyuncuları Ronaldo ve Messi...
ANTRENÖR FENERBAHÇELİ
Takımı yine bir Türk Yahudisi İzak Adato (39) çalıştırıyor. Fenerbahçe altyapısından yetişen Adato, "Beyoğlu Yeniçarşı" takımında da top koşturmuş.
"İsrail'e geldiğimde 19 yaşındaydım. Birkaç yıl ikinci lig takımlarında oynayıp daha sonra futbolculuğu bıraktım ve antrenörlüğe başladım" diyen Adato'nun daha önce de Türk kökenli futbol öğrencileri olmuş.
"2. ligde iki Türk oyuncumuz vardı. Semih El Makayam Kfar Saba takımında oynuyor. Maccabi Herzliya'da oynayan Ümit Güzelses ise geçen yıl Türkiye'ye döndü" dedi.
Aynı zamanda Maccabi Tel Aviv 14 yaş futbol takımını çalıştıran İzak Adato, "Toplu olarak yetiştirdiğim ilk Türk takımı bu çocuklar" derken, oyuncularının çok kısa zamanda iyi hazırlandıklarını da belirtti.
Adato, "Amacımız buraya gelen göçmenlere yardımcı olmak; Türk örf ve adetlerini, Türkçe dilini unutturmamak. Benim eşim İsrailli, 3 kızım var ve aramızda Türkçe konuşuruz" diye konuştu.
"Türkiye'nin Çocukları" takımı, ilk maçını Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı yakınlarındaki Beyt Arye'de, Beyt Arye takımı çocuklarına karşı yaptı ve maçı 8-6 kazandı. Ailelerin de büyük tezühüratlarla desteklediği maçı, Bet Arye Belediye Başkanı Avi Naim de izledi.
Çekişmeli geçen maçtan sonra Antrenör İzak Adato çocukları "Bizi utandırmadınız" sözleriyle kutladı.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...