Zerdari, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenledikleri ortak basın toplantısındaki konuşmasına, "Tüm kardeşlerime selamlarımı gönderiyorum" diyerek başladı. Tüm diplomatik çevrelerde Cumhurbaşkanı Gül ile birbirlerini desteklediklerini ifade eden Zerdari, "Kardeşliğimiz halklarımıza da yansıyor" dedi.
Türkiye'ye birçok kez devlet adamı ve turist olarak geldiğini anlatan Zerdari, "Türkiye'ye ne zaman gelsem, hep kendimi evimde gibi hissediyorum" diye konuştu.
Ekonomik açıdan iki ülke arasındaki potansiyele de vurgu yapan Zerdari, "kazan kazan" prensibiyle gelecek nesiller için çalıştıklarını dile getirdi.
"Bu yüzyıl, Asya'nın yüzyılı olacak diye düşünüyorum" ifadesini kullanan Zerdari, bu yüzyılın getireceği imkanlardan Pakistan ve Türkiye'nin birlikte yararlanacağını belirterek, "Bizler manşetlere çıkmak için değil tarihi oluşturmak için buradayız" dedi.
Pakistan ve Türkiye arasındaki demiryolu hattının yenilenmesi projesine değinen Zerdari, demiryolunun Pakistan'ı Orta Asya ve Londra'ya bağlayacağını kaydetti. Buna "Gül Treni" adını verdiklerini ifade eden Zerdari, bu ismin konulmasının, fikrin kimden çıktığını gösterdiğini söyledi.
Türkiye'de bulunmaktan çok mutlu olduğunu kaydeden Zerdari, "Türkiye, Pakistan'ın çok önemli bir dostudur. Hiç istemeyiz, ama bizdeki gibi bir felaket Türkiye'de olursa siz de bizi yanınızda bulursunuz" diye konuştu. Türk halkına ve devletine desteklerinden dolayı çok müteşekkir olduklarını dile getiren Zerdari, felaketle ilgili problemlerin yüzde 98'ini çözmüş durumda olduklarını anlattı.
-AFGANİSTAN'DAKİ DURUM-
Asıf Ali Zerdari, Afganistan'daki duruma da değinerek,bu ülkede barışçı bir geçiş sürecine inandıklarını belirtti.
Barış çalışmalarına katılmaya çalıştıklarını dile getiren Zerdari, İslam dünyasının, Afganistan'ın komşularının ve Türkiye'nin hep birlikte barış mesajlarını dünyaya iletmesi gerektiğine inandığını vurguladı.
Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari, "Afganistan'da barışa götürecek her türlü yolu destekliyoruz. Diyalog her aşamada bizim tarafımızdan desteklenecek. Hamid Karzai'nin getireceği diyaloğa dönük her türlü projeyi destekleyeceğiz" dedi.
Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında yapılan üçlü zirvelere de değinen Zerdari, "Bu zirvelerle sorumlu kararlar alabildiğimizi ve sorunlarımızı çözebildiğimizi dünyaya gösterdik. ABD ve Avrupa da bu konudaki sorumlulukları bizimle paylaşmaya hazır" diye konuştu.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...